Супер селски изпълнения

на

Новите реклами ни докараха дотам да се радваме, че Коледа най-сетне отмина. Е, имаше и някои забавни изключения

Jumbo_drummers

Jumbo_express
Тазгодишните клипове на „Джъмбо“: един стилен, с барабанчетата, и един досаден – с невнятната песничка от „Полярен експрес“.

„Зън-зън-зън, как смаяни гледат тез очи, зън-зън-зън, какъв сюрприз крият – надзърни. Празник иде и сърцето трескаво тупти -Алените торбички „Джъмбо“ намери!“. На английски песничката от анимацията „Полярен експрес“ може и да звучи чудесно. Българският превод обаче е всичко друго, но не и адекватен. Завладяващата мелодия накара седмици наред майки и дечица да увеличават звука на телевизорите си, белким успеят да разберат какво точно се пее.

Тази година рекламите на магазини за играчки и подаръци бяха по-натрапчиви отвсякога и наистина ни докараха дотам да се радваме, че коледната истерия най-сетне отминава. Апропо, рекламата на „Джъмбо“ от ноември, в която като фон на украшенията и празничните домашни потреби звучеше инструментал по класическата коледна песен за малкия барабанчик („па-рам-пам-пам-пам“) беше изненадващо стилна, ненатрапчива и създаваше чудесно настроение. После обаче напрежението ескалира и се стигна до побългарената „полярна“ песничка и истеричната конкуренция с един стар и досаден клип на „Хиполенд“.

Но и другите могъщи рекламодатели не останаха назад с коледната патетика. „Мтел“ заложиха на поредния красиво заснет, но скучен празничен клип, в който единственото запомнящо се нещо е песента на Том Джоунс. Чучнатият на коледната трапеза лаптоп, чрез който фамилията контактува с баба, изглежда не изглежда нито апетитно, нито реалистично. А само месец преди това от телекома успяха да ни впечатлят със серия находчиви и запомнящи се спотове, в които разни хора се учудват, че все още някой може да се реди на опашка за плащане на сметка или покупка, вместо да свърши това по Интернет. Да, ето това бяха ефектни реклами.

Една идея по-автентична и правдоподобна от мтелската Коледа беше тази на „Лидъл“, в чиято реклама продуктите от серията „Делукс“ са вмъкнати без излишна агресия и претенция. Другата сезонна реклама на веригата – за продуктите „Родна стряха“ и създателките на сладкото от люти чушки и домашната „колбасъ“ – също изглежда апетитно и въодушевяващо.

Клипът на „Теленор“ „Хубавото трябва да се казва на висок глас“ (онзи дето започва с „Мила моя мамо“) като замисъл е чудесен, като заснемане също, но романтиката и семейната носталгия в него някак странно съжителстват с типичния за този телеком рекламен сарказъм и самоирония. Да бяха ни ги спестили поне веднъж в този случай – нямаше да сбъркат.

Един от гурме-хитовете на този коледен сезон е лютеницата. От „Филикон“ заложиха на вече изтъркания образ на грижовната баба, която бърше буркани с тяхната най-нова продукция. „Не като от баба, а от баба“, гласи рекламният слоган на финала. Толкова ли не успяха да измислят нещо по-оригинално? Лично аз на тази баба не й вярвам много-много. А лютеницата – пробвах я, не е лоша, макар да има напълно заводски вид. Предложи ми я някакво усмихнато момиче в кварталното „Фантастико“ и това като че ли беше по-ефективен маркетингов ход.

Доста по-адекватна, направена със стил и ентусиазъм, е рекламата на конкурентната „Гурменица“, която завършва с ироничния и запомнящ се слоган „Супер селско изпълнение“. Въобще, как сме живели сега без домашни лютеници от супермаркета?

Но какво ще кажете за реклама на охранителна фирма по Коледа? По принцип това е период, в който хората често оставят домовете си без надзор и подобна агитация звучи адекватно. Въпреки че човек едва ли оставя последния момент избора на подобно нещо. А и кой би се повлиял точно от телевизионна реклама при взимането на решение кои пазачи на дома си да предпочете? Но радващо е все пак, че в този бизнес се генерират достатъчно печалби, че да може да си позволява скъпоструващи рекламни кампании. Такъв е случаят с един клип отпреди две години, който тези дни отново се завъртя в ефира. В него е използвана песента за вълка и седемте козлета на Мими Иванова и група „Старт“, на чийто фон гледаме анимация в стил „Ну, погоди“ от художника Румен Чаушев. „И лошата приказка може да има щастлив край със СОТ 161“, ни съобщават накрая, след като сме видели всички детайли от перфектния домашен обир. Само не разбрахме охранителите в кой момент ще се намесят – когато вълкът вече е отпрашил надалеч с колата си, натъпкана с нашата покъщина, или на някакъв по-ранен етап.

Gurmenica
„Гурменица“ – супер селско изпълнение“ е една от вдъхновените реклами на хитовия продукт на сезона – домашната лютеница.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s