Още един цитат на деня – за европредседателството, срама и самопрезрението

на

И по време на европредседателството на България не се притеснявайте чак толкова много , мили ми прогресивни, работя и пътувам навсякъде по света , приятели мои. Няма нищо по- досадно от човек, който непрекъснато се извинява, огънал се от стрес и срам пред “ големите гости “. Големите гости са си просто хора и на всичкото отгоре – не са прости хора . Те са възпитани и много добре знаят къде идват. Знаят какво е политическото ни и историческо наследство . Знаят , че ни е трудно. И че тая работа отнема време. За съжаление – много време. И няма да хлъцнат от обида, че плочките в НДК са фейк и за нищо не стават, нито че велоалеята на „Раковски“ е трогателно излишна . И за свободата на словото и за всичко си знаят… и изобщо не ги мислете… Били са и на много по-страшни места . Да са тук е жест. И изключителна възможност!

И не се притеснявайте дали евро клипът за председателството ни ще им хареса . Ще им хареса. Много. И тук ще им хареса . Няма турист, на който България да не му хареса за три седмици. От личен опит го знам . Те знаят, че не отиват в Лондон, нито в Париж, и не е в това смисъла на европредседателството да циркулира по света. То циркулира сред уредени и сред не уредени страни , сред тъжни и по-щастливи , за да покаже, че това е един съюз, в който не сме равни по сила , но сме равни по мечти. И да, тоя съюз върши много глупости, съвсем несъвършен е, особено напоследък, но аз вярвам, че той е най-доброто с което разполагаме. И изобщо е най- доброто с което човечеството може да се похвали досега в историята си.

Така че , моля ви , да не се държим като чиновника Червяков от “Смъртта на Чиновника” на Чехов ….. : Притеснен, изпотен , малък , веднъж Червяков кихнал във врата на важен началник. “ Не е мой началник , чужд е , но все пак неудобно ..”…… притеснил се Червяков. Толкова се притеснил , че …. умрял.

Не умирайте от страх дали ще се изложим. Няма да се изложим. Протестирайте, ако знаете за какво. Сега му е времето . Ще ви чуят . Но по-гнусно от нашите си проблеми е само тихият ужас на самопрезрението… тихият , атавистичен срам , по-тих от драмата за имало ли го е турското, е да не се изложим пред чужденците , с тоя префърцунен срам – просто пиши К_Р и да бегаме!

Актрисата Теодора Духовникова

Един коментар Добавяне

  1. newbie34 каза:

    Така е. Съгласен съм с г-жа Духовникова.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s