Боядисайте автобусите в черно

на

Квалифицираните шофьори зад волана вече са истинска рядкост. При това ниско ниво контрол пътуването с рейс става твърде рисковано – пък държавата нека си се гордее с икономическия ръст

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 4 май

avtobus_vakarel
Зловещият инцидент край Вакарел: шофьорка загубила контрол над колата си, а шофьор на автобус – над своето превозно средство.

Такситата в София по закон са жълти – което, разбира се, не пречи на съществуването на стотици „копърки“ с разбойнически тарифи в същия цвят. Но при рязко зачестилите катастрофи с рейсове и микробуси напоследък май ще е най-добре в междуградския транспорт да се въведе задължителен черен цвят. Нещо като предупреждение, че пътниците се качват в тези превозни средства на свой собствен риск. И като ясен знак, че държавата не е в състояние да контролира този най-масов начин на придвижване.

Трагедията с автобуса край Вакарел е само един от многото инциденти през последните месеци. Почти по същото време на магистралата се обърнаха и два микробуса, а рейс с български екскурзианти катастрофира нелепо в Сърбия, пращайки 13 от 19-те пътника в болница. Причините навсякъде са привидно тривиални и дори нелепи – заспиване или разсейване на водача, спукана гума, неравност по платното. А най-често се цитира станалото вече одиозно заключение „загуба на контрол“. Алкохол не са употребявали. То и това оставаше.

Не е нужно да се търси специална статистика – този тип катастрофи стават все по-чести, а активният летен сезон тепърва предстои. Изводът, който за съжаление се налага от само себе си, е че причина за повечето от тях е все по-ниската квалификация на шофьорите. Дори и да не носят непременно отговорност по Наказателния кодекс, вината им просто се състои в това, че вършат работа, която е над техните възможности.

„Търсят се международни шофьори. Заплата 1900 евро“. Този огромен билборд се вижда от всички, които карат по пътя София-Варна. И можете да сте сигурни, че мнозина са се възползвали от офертата. През последните години отливът на качествена работна ръка в транспортния бранш в посока към Западна Европа достигна рекордни нива. Същевременно, новият бум в строителството и все по-нарастващите потребности на българина да пътува рязко изостриха търсенето на водачи на камиони и автобуси у нас.

За разлика от курортната индустрия, където се наложи спешен внос на сервитьори и камериерки от Молдова, Украйна и Беларус, в транспорта заплатите са по-високи и това примамва все повече джигити от къде ли не да изкарат професионалните курсове. До вчера може да е работил като мияч на автомивка, бензинджия, охранител, разносвач на пици с малка градска количка или таксиджия, но днес вече е зад волана на автобус с 20 или 40 пътника, които са му поверили животите си.

Да, заплатите са по-добри, защото индустрията е във възход и предприемачите просто не могат да си позволят да губят потенциални печалби. Но изискванията към един шофьор на рейс са коренно различни и далеч над тези за една хотелска рецепционистка, продавачка или портиер. Познайте обаче колко е стриктен и контролът върху това що за хора взимат професионални свидетелства?

Аз лично съм бил потърпевш от малоумието на пишман-курсист на камион, който забърса колата ми на централен столичен булевард. После ми се молеше да му простя, защото „сега се учел“ и можело този инцидент да му попречи да вземе заветния талон. Тръпки ме побиват като си давам сметка, че този човек най-вероятно вече е редовен шофьор на самосвал и всеки ден хиляди хора по улиците са потенциални негови жертви. Интелектът му беше не по-висок от този на буца пръст…

А колко от нас са ходили на екскурзия с автобус из някоя близка страна и са оставали шокирани от окаяното състояние на превозното средство, неадекватността на шофьорите и ниското качество на услугата като цяло? Аз лично не познавам човек, който поне веднъж да не е бил в потрес, че изобщо е възможно такива почти криминални курсове да се осъществяват, и то всеки месец, всяка седмица. Факт е, че с професионални талони и лицензи за туроператорска дейност се сдобиват хора и фирми, които нямат дори частица от нужните качества за това.

Някой ще каже – ами те другите, непрофесионалните шофьори по пътищата, да не би да са по-стока? Със сигурност не са, и черната статистика от катастрофи, предизвикани от неадекватни на конските им сили собственици на коли, и това лято ще ни стряска и подтиска. Но ситуацията с автобусните превози през последните години е буквално извън контрол и тук държавата и контролните инстанции имат основна вина.

Каквато и корупция да се вихри другаде из България, тя поне не взима за жертви човешки живот. За да не се случват нови нелепи катастрофи с автобуси и микробуси у нас, контролът върху работната сила в този бранш трябва да бъде драконовски, почти със статута на военно положение. Професионалното обучение трябва да е много по-взискателно към курсистите, изпитите – много по-строги, а мониторингът срещу евентуална корупция – приоритет за администрацията.

Ако не бъдат взети спешни мерки в тази насока, никакво европредседателство и ръст на икономиката не могат и не трябва да бъдат повод за гордост на управляващите. Каква полза, че тази държава става все по-богата, ако хората й не само продължават да умират нелепо, но дори и заживяват във все по-голям риск да загинат просто докато са някъде на път с домочадието си? Ако пък се окаже, че властта е безпомощна да въведе строг контрол върху транспорта, другият вариант вече го подсказах – да боядиса всички автобуси в черно и да им сложи предупредителни надписи като онези върху кутиите с цигари.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s