Урок по стил

на

Да, спектакълът на Лили Иванова във варненския летен театър тази вечер беше точно това – лекция по стил и добър вкус, за пореден път. Вече съм бил толкова пъти на нейни концерти, че мога да съпоставям и анализирам – уж вече хладнокръвно, доколкото изобщо това е възможно.

Какво е общото между тях? Перфекционизмът, емоцията, която те залива, силата на думите, които, уж простички и добре познати, изпяти от Лили отекват по-смислено и красиво. Съвършенството на музикалния съпровод, минималистично-изисканата визия на всичките девет фигури на сцената… Това са елементите, които неизменно се повтарят. Различното тази вечер беше, че единият от бисовете бе за „Детелини“ – песента, която докарва публиката до носталгична еуфория.

Да, хората искат и старите песни на Лили, и няма сила, която да се пребори с този копнеж към тях, към романтиката на някогашните времена, когато всички са били млади, забавленията са били съвсем други, а тези мелодии и припеви са били едно от най-обичаните неща.

Но по-новите песни на Лили докосват по-дълбоко и са написани и изпълнени още по-филигранно. „Дали“, „Обичай ме“, „Вкусът на греха“,  „Дантелената примка на нощта“, „Бурната река“, „Кой си ти, коя съм аз“… Имаше хора в Летния театър, които не ги бяха слушали, или поне не достатъчно пъти. Интересно ми беше да наблюдавам реакциите им – как думите и музиката, уж непознати, ги вцепеняват в захлас. Едно момиче след всяка песен търсеше в Гугъл кой е авторът на текста – дотолкова се впечатляваше от стиховете, облечени в мелодия.

За мен всичко това е отдавна осъзнато естетическо удоволствие, което никога няма да ми омръзне. Усещането, че присъствам на някакъв майсторски клас, на събитие, в което всичко е изпипано до най-малката подробност и в което няма нищо излишно, ме изпълва с особен възторг – такъв, какъвто рядко изпитвам от други неща наоколо. На концертите на Лили се говори много малко, няма и капчица самодоволство и евтин флирт с публиката. Нищо не те разсейва от най-важното – да слушаш музиката и поезията, украсена с нея.

Как обаче е възможно това ниво да се поддържа и вдига непрекъснато вече толкова години – това ще остане една от най-големите мистерии и магии на певицата Лили Иванова…

Boyana_Petkova_Lili
Портрет на Лили от художничката Бояна Петкова.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s