Бизнес по време на чума

на
Flowers
Подарените цветя от различни магазини са само един от примерите за позитивизъм в кризисни моменти. Тези хора също са застрашени от фалит и също имат да плащат наеми, но не се вайкат като собствениците на някои баничарници и фитнес-залички. Хубави бяха и жестовете на Фибанк и А1 към клиентите им – първите дадоха отсрочка за погасяване на кредити, а вторите подариха допълнителни тв канали за домашна консумация. Марешки пък обеща публично в ефира на Нова че ще помогне на Втора градска болница с всички необходими за работата й консумативи.

В зората на предстоящата и неизбежна още по-голяма психоза едно от най-дразнещите неща е вайкането на пишман-предприемачи как ограниченията ще им съсипят бизнеса и как незабавно трябва някой да ги компенсира. Същевременно правят впечатление опитите на по-инициативните и немързеливите да излязат от ситуацията по някакъв начин, да пренастроят работата си на други релси. Ресторантите, които са свикнали да бачкат яко и да разчитат най-вече на удовлетворението на клиентелата си, сега масирано рекламират разнасянето на храна по домовете, наемат допълнително куриери или преквалифицират сервитьорите си в такива. Куриерските фирми сигурно също вече търсят спешно наемане на нови служители.

Въобще, далеч не всички отрасли от бизнеса са в колапс – сектори като аптеки, битова химия, хранителни стоки регистрират рекордни обороти тези дни. Услуги като домашно кино, домашен интернет – също. И най-вече електронните магазини. Една от ползите на сегашната критична ситуация със сигурност ще бъде, че много българи ще открият за пръв път удобството да пазаруват онлайн. Аз лично откакто съм в самоизолация вече съм клиент на няколко непознати досега сайта, които ми доставиха или тепърва ще ми доставят чудесни продукти на немислими за магазинната мрежа цени. И ще остана техен потребител и след отминаването на тази криза.

Най-големият капитал в дни като сегашните е положителната енергия. Сега по-лесно от всеки друг път се вижда кой е свестният човек, кого не го мързи, на кого му се бачка, на кого може да се разчита. В такива моменти впечатленията, които натрупваш, остават задълго после.

Така че на този фон вопълът на разни пишман-бизнесменчета и тарикати, свикнали винаги лесно да печелят, и които не възнамеряват да мислят по какъв начин да променят работата и бизнес-модела си, не е достоен за нищо друго освен за снизходително пренебрежение и презрение. Хората, които открай време изкарват хляба си с бачкане и инициативност, със сигурност няма да фалират и да останат без препитание. За останалите сегашните събития могат да се окажат доста полезна за цялото общество чистка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s