И лекарите ли са като политиците, аланкоолу?

на

Недоволството срещу ограничителните мерки някак от само себе си прерасна в ропот срещу здравната система. Както и управниците обаче, медиците ни също притежават едно основно качество – принадлежат към все същия народ, който негодува срещу тях

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 20 ноември

Опашките пред болниците и пунктовете за тестове са пълни с хора, които до вчера не вярваха, че такава епидемия съществува.
Ковид-линейките не смогват да извозват пациенти, но близо 40 на сто от населението продължава да смята, че всичко е една голяма конспирация.

Рядко животно е българинът. Каква удивителна способност притежава да си променя мнението и настроенията – не за месеци, не дори за седмици, а за броени дни! Ако през пролетта и лятото масовото негодувание беше срещу ограничителните антиковид мерки, сега вече основният вопъл и стон е срещу безсилието на здравната система, която не смогва да удържи наплива в болници и кабинети.

Ами нали това ни разправяха още от март, аланкоолу? Нали именно за да не опираме всички до тази безпомощна здравна система беше целият зор да се пазим, да внимаваме, да взимаме епидемията насериозно? Но не, нямаше начин Ганьо да повярва – не и докато не започнат да го стягат гърдите и не се наложи да се нареди на опашка пред някоя лаборатория или кабинет. Докато не види, че наоколо е пълно с болни и още по-притеснени и нещастни и от самия него.

Ганьо сега е ядосан, че още от пролетта управниците не са наричали нещата с истинските им имена и не са повтаряли до несвяст изпуснатата реплика на Мутафчийски как се очаква масово да измрат. Тогава му се смееха и го сатанизираха за нещо, казано след официалния край на едно интервю с журналистка, която един час го въртя на шиш с въпроси, повечето от които извън неговата компетенция (като например защо в еди коя си болница приемали само с PCR тест), само и само да го компрометира някак си.

Но Ганьо продължава да не си дава сметка, че нито един министър, кмет или член на щаба няма как да излезе и да каже в прав текст – молете се да не стигате до болниците, защото там ще ви посрещнат същите хора като вас – или медици-ковидиоти като преподобния Мангърий, които с безхаберието си ще натръшкат сума ти хора в интензивните отделения, или страхливци, които са се наакали от шубе, че могат да лекуват някой заразен и предпочитат да дезертират от иначе благородната си професия, заради която са полагали Хипократова клетва и са получавали сума ти подаръци и бакшиши в стъкло през годините. Подобна липса на политкоректност не може да си позволи нито един политик или член на щаба – само някой журналист-непукист, евентуално. Е, аз си я позволявам.

Хем ме е яд, че сме стигнали изобщо дотук и че болниците са пълни с хора (голяма част от които наистина са спазвали мерките, а са се заразили я по лошо стечение на обстоятелствата, но най-вече заради нечие безхаберие), хем не мога да скрия достатъчно надълбоко злорадството си, като гледам как някои за броени седмици си промениха позицията от пълен непукизъм и ирония към „така наречената епидемия“ (ако мога да цитирам маститата си колежка Светла Петрова) до заупокойна молитва за загиващото българско здравеопазване.

Чета из интернет-форумите и не вярвам на очите си. Тези, които сега оплакват прекрасния човек, журналист и директор на БТА Максим Минчев, погубен от ковид-заразата, същите многознайковци и многознайки ли са, които допреди месец пропагандираха нацистската евгеника на Мангъров и неговите заключения, че просто си отиват най-вече хората, „навъртели повече километраж“? Суха съчка ли беше пътешественикът-космополит Максим, лека му пръст, колеги и колежки?

И още нещо. Как пък почти никой от сега боледуващите – някои от тях доста тежко – не излезе публично със самокритика, да има достойнството да каже – да, страдам сега, но това е защото не бях внимателен и подценявах това чудо. Събрахме се с компания еди къде си на лаф мохабет и явно там съм се заразил. Хортувахме си с колеги в офиса на кафе и бяло сладко. Отидох на една екскурзия, на която можеше и да не ходя, и на другия ден бях пипнал вируса. Не си слагах маската никъде на закрито, а за последния месец посетих сума ти мероприятия… Такива хора са единици, а откровенията им биха могли да свършат повече работа от десет пресконференции на Мутафчийски, Балтов и Кантарджиев. Повечето болни предпочитат да фокусират цялата си ярост и красноречие върху закъснялата линейка или върху нечие докторско безхаберие и равнодушие. Каква изненада, наистина!

Не е нужно непременно да си гледал епизоди от сериала „Откраднат живот“, за да си наясно, че медицинското обслужване у нас от години е в плен на поквара и корупция. Зад гърба на всеки честен, работлив и грижовен лекар, каквито, слава Богу, все още се намират, се крият по десетина некадърни, алчни и безчовечни негови колеги. Държавата всяка година излива нови милиони и милиарди в здравеопазването и по статистика сме най-болната нация в цяла Европа – с най-много болнични, най-много ТЕЛК-удостоверения и инвалидни стикери. Целта е да се усвояват парите от бюджета, разбира се.

Но подобни неща някои българи ги осъзнават само когато се сблъскат лице в лице с тази уродлива система. Докато някой им говори нещо по телевизията и се опитва да ги вразуми, предпочитат да плямпат тъпотии във фейсбук и да зоват към бунтове срещу световната конспирация ковид-19. Бармани, диджеи, сервитьорки и малоумни чалгаджийки продължават да си искат дискотеките отворени и да сравняват купонясването там с пътуване в софийското метро.

Още по-нелепи са някои ресторантьори, скрити зад фасадата на одиозния си говорител Алибегов. Само за броени месеци и седмици, от негодувание, че ги карат да държат дистанция между маси и клиенти и подценяване на опасността от заразяване в заведенията им, стигнаха до днешното вайкане, че клиентелата им спаднала с 80% и вече искат компенсации поради тази причина. Ама чакайте бе, защо ви е спаднала клиентелата, нали е напълно безопасно да се сяда във вашите помещения? Толкова ли много хора изведнъж са се уплашили от „така наречената епидемия“?

Явно са се уплашили, защото вече всеки познава я по един починал, я поне тежко болен. Но е безумно да искаш субсидии от държавата само заради факта, че клиентите ти нямат доверие. И просто защото са дошли времена – къде за кратко, къде за по-дълго – в които онова, което предлагаш, се е сблъскало с някакво всеобщо бедствие, а ти отказваш да положиш каквито и да било усилия да се адаптираш към ситуацията.

Но най-дразнеща и тровеща въздуха е вълната от негодувание от здравеопазването. Тя е нагледен пример за типичното българско късогледство и егоизъм – докато един проблем не ни касае пряко, той сякаш не съществува. Но да се очаква, че медиците (също както и управляващите) са някакъв по-различен животински вид от народонаселението, е не само наивно, но и нагло. Не е възможно доктори, медсестри и санитари да са качествено различен тип хора от останалите в това общество. Няма как само те да са честни, принципни, добросъвестни, некорумпирани и безстрашни, а всички останали наоколо – учители, полицаи, държавни администратори – да не са.

Този вирус рано или късно ще го преборим, това е ясно. Обаче неспособността да виждаме по-надалеч от собствените си носове, и винаги да си намираме някой друг виновник за мизерията си, ще ни тормози още дълго – дано не е завинаги.

3 коментара Добавяне

 1. ДР. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

  Така значи.
  “ …страхливци, които са се наакали от шубе, че могат да лекуват някой заразен и предпочитат да дезертират от иначе благородната си професия, заради която са полагали Хипократова клетва и са получавали сума ти подаръци и бакшиши в стъкло през годините“.
  Какво “ възхитително“ описание на българските лекари. Но…живеем в страна, в която има свобода на словото.
  Няколко думи за Хипократовата Клетва, господин Неделчев.
  Първо- ПРОЧЕТЕТЕ Я. Преди да я размахвате пред лицето на хора, за които тя е нещо в пъти повече от парче хартия. Има и сносни преводи на български език, няма нужда да се мъчите с латинския оригинал.
  Второ- според Хипократовата Клетва аз дължа на Вас и на всеки друг човек по тоя свят ВСИЧКИТЕ си знания и умения в името на вашия живот. Не Ви дължа СВОЯ живот. На Вас или на който и да било друг. Не, ОПРЕДЕЛЕНО не Ви дължа живота си. Нито аз, нито който и да е колега. Точка.
  Колкото до “ подаръците“. Няма „подарък“ на света, който да компенсира дори половината от това, което съм вложила в мечтата си да бъда хирург. Защото аз цял живот това искам. Да бъда хирург. И съм направила огромни жертви за това. Огромни. НЕ съжалявам. Аз не си представям живота си по друг начин. В деня, когато погребах първородния си син, оперирах друго дете. И го спасих.В деня, когато дъщеря ми тръгна в първи клас, аз оперирах нечия друга дъщеря. Не бях с моята. Близките ми са платили най- жестоката цена на това, че някой друг е оцелял. И още е с близките си. Мен просто ме няма с тях. При тях. Няма как да разберете това. Не е и необходимо. Но можете да проявите елементарно уважение. И, да. Има “ подаръци“, които са ми много важни. Рисунките на моите пациенти, които са по всички стени в кабинета ми. Снимките от рождени дни, дипломирания и сватби на деца, които са били отписани. Но не и от мен. ТОВА са “ подаръците“, които ме радват.
  Във всяка професия има един процент кретени, които я петнят. ВЪВ ВАШАТА СЪЩО. Не си позволявайте на хулите колегите, които се страхуват. Не знаете с какво си имаме работа. Не знаете през какво преминаваме. Нямате представа. Затова е по- добре да говорите по- малко. Не и докато не прекарате поне един ден в КОВИД отделение. Няма да издържите дори един час. Няма да можете. От къде знам ли? Знам. Видях много доброволци тия дни. Всички се предадоха бързо. Всички. Благодарна съм, че опитаха.
  Днес е първият ми свободен ден от средата на юни. Първият. Това ми е работата. Да се грижа за живота. Но не е лошо да си дадете сметка, че и за лекарите е хубаво някой да се погрижи. Лекарите, които умират буквално. И всеки ден. Да, жалко за Максим Минчев. Само че в последните 12 часа още дузина български лекари напуснаха този свят. Заради работата си. Но, разбира се, за тях на никого не му пука. Защото ние сме „продажници“, “ търговци“ и “ убийци“. Сякаш всички останали не работят за пари. Сякаш на мен някой ми подарява хляба в магазина! Добре че знаем за какво всъщност работим. И знаем КЪДЕ работим. Защото ако разчитахме на разбиране и благодарност- отдавна да сме започнали да скачаме от прозорците на болниците. Пряко и метафорично.
  Бъдете здрав, господин Неделчев. БЕЗ КАПКА ИРОНИЯ. Вие и хората, които са важни за Вас. Един ден може би ще разберете, че лекарите в тази страна са нещо съвсем различно от „страхливци“. А аз един ден, когато всичко това приключи, ще се върна там, от където дойдох в България преди десетина години. Казваха ми, че допускам грешка. Десет години се боря да НЕ призная, че са били прави. Но, да. Сгреших. И когато вирусът отстъпи- защото това ще стане- ще се върна обратно. На място, където посегателството срещу лекар е престъпление срещу държавата. Дори лекарите имат нужда от справедливост.
  А сега ще се опитам да си почина. Защото след 6 часа трябва да се върна в болницата. БЕЗ да прегърна децата си. БЕЗ да прегърна съпруга си. Сигурно защото съм “ СТРАХЛИВЕЦ“.

  Харесвам

  1. author каза:

   Няма как да опонирам на всичко, написано от Вас, но то по никакъв начин не противоречи на моята теза. Ако всички лекари бяха страхливци, тогава наистина не би имало кой да лекува хилядите болни. Слава Богу, не са такива и има достатъчно медици на предната фронтова линия. Но че има и страхливци и дезертьори, както и корумпирани лекари, интересуващи се повече от рушветите, отколкото от здравето на хората – не сте Вие човекът, който може да отрече това, нито някой друг, уви, би могъл да го оспори. Но се радвам, че текстът ми е провокирал и Ваши мисли и излияния по темата.

   Харесвам

 2. ДР. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

  “ Излияния“ едва ли е точната дума, но ок. Всеки има право на мнение. Винаги ми е интересно да прочета Вашето- хората, с които можеш да спориш ВЪЗПИТАНО в тази територия не се срещат всеки ден.
  За едно нещо сте прав. Аз НИКОГА не бих отрекла- по никакъв начин!- корумпираните идиоти, които петнят бялата престилка и Хипократовата Клетва. Първо- защото ги виждам ВСЕКИ ден. И второ- защото също всеки ден виждам колко други хора, от които здравеопазването зависи като система и функциониране, виждат същото като мен. И правят…НИЩО. Но имат съответните властови позиции и съответното заплащане за тях. Може би именно за да правят НИЩО. Кой знае. Здраве да е. Всеки отговаря за себе си и своята си работа. Абсолютно вярвам в това. “ Не по- високо от обущата, обущарю“. Казал Рембранд на някой обущар, обяснявал му как точно трябва да изглежда Нощна Стража. Ако българите повечко гледахме своята си градина, вместо чуждия плет, ех… Преди години работех в една военна болница в Италия. И поради тежка преумора предозирах успокоителните на пациент с тежка черепна операция. Нищо особено, мъжът получи световъртеж за около три дни. Сама докладвах грешката си и поисках комисия. Получих наказание. Шест месеца ВСИЧКО, което предписвах на пациентите си, ВСИЧКО- се потвърждаваше от още двама колеги. Пациентът не се оплака, но аз…аз ЗНАЕХ, че съм сгрешила. И си понесох последствията. Как мислите, защо в България няма работещ механизъм за лекарски грешки? Защото той ще извади на светло всички тия хубавци, които са “ лекари“ само по диплома, не по убеждение.
  Още веднъж благодаря. Че очевидно четете коментарите на читателите си. Бъдете здрав и светли празници. Много харесах материала за братята в БИОГРАФ. 🙂 Не съм пропуснала и един брой от самото начало. Нито пък абонаментът за новата година. 🙂

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s