България през погледа на една канадка

на

Синеоката и очарователна Алина Маклауд е канадка с руско-украинска жилка, която от няколко години неуморно обикаля света и споделя впечатления и кадри в социалните си мрежи. Тя е типичен „дигитален номад“ – човек без постоянен дом, който прекарва в различни страни по месец и повече. Съвсем сама! Събира финансова подкрепа от последователите си в YouTube, които вече са над 80 000. И има за какво да бъде поощрявана – видеорепортажите й са изключително любопитни, трогателно откровени и чудесно заснети (с миникамера и дрон).

За да се убедите, че Алина е обективна и не залита в излишни хвалби при всяко пътешествие, достатъчно е да изгледате дневника й за тридневното пътуване с Транс-сибирския експрес в Русия. Започва го с голям ентусиазъм, но към края му вече разказва през сълзи как е блокирана трети ден в купето си, влакът прескача някои половинчасови почивки, за да навакса, и е принудена да яде само отвратителните нудли, предлагани във вагон-ресторанта.

Но когато споделя за пътуванията си из България, това момиче трудно сдържа въодушевлението си – от красивите места, които посещава, от приятните хора, които среща навсякъде, и не на последно място – от ниските цени („само в Украйна ми се стори по-евтино“). Е, тя не осъзнава, че една от причините за това са и ниските заплати на персонала, който, за разлика от нея, не може да си позволява толкова много пътешествия по света.

Но като цяло картината, която Алина създава, разказвайки за България, е повече от приятна. Плажовете и заведенията във Варна, уникалният Пловдив с неговата история, където за 53 долара можеш да нощуваш на разкошно място и да прекараш приятно цял ден, невероятната природа и атмосфера на Родопите, Седемте рилски езера, Бузлуджа… Не липсва и репортаж от центъра на София, където канадката е изненадана колко много хора разбират английски и колко позитивно е отношението към нея, когато разбират, че е наполовина рускиня. Е, общата й култура не е дотолкова задълбочена, че да не ни смята за бивша съветска република, но нека да й простим това невежество. Очевидно центърът на София изглежда твърде съветски…

Но, нейсе – ако изгледате всички видеа на Алина от нашата страна (прочетете и коментарите под тях в YouTube от хора от цял свят), току-виж сте се заредили с една идея по-голямо самочувствие и увереност, че живеем на едно нелошо място:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s