Ползата от локдауна ли?

на

Затварянето на кръчми и барове, уви, е единственият начин някои хора да проумеят, че се случва нещо сериозно

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 27 ноември

Столичен мол малко преди локдауна – в случай, че се питате защо от утре тук ще е затворено.

Когато миналия уикенд слушах Андрей Райчев по БНТ да хвали политиците, че не се възползвали от кризата, а пък да заклеймява всички, които взимат пандемията насериозно (начело с лекарите), си мислех колко много хора превъртяха покрай тази криза. Здравето не може да е най-голямата ценност – най-голямата ценност е свободата, мъдро заключи този иначе интелигентен и мъдър мъж, а срещу него Харалан Александров почти беше готов да се съгласи. Сигурно е така, макар че да зовеш към храброст, давайки за пример Ботев и Левски (?!), във времена като днешните, не е нищо повече от ковидиотизъм и гавра с паметта на хората, които си отидоха мърцина заради прокламираното от Райчев пренебрежение към тази зараза.

Не е нужно да си дипломиран социолог или психолог, за да констатираш как принудителното лишаване от някакви екстри, с които сме свикнали (екскурзийки по света и у нас, командировчици, голф-турнири и други забавления, печалби и дивиденти от някакви принудително стопирани бизнеси), явно нанася трайни психически увреждания и води до пълна неадекватност у някои хора.

Месианското внушение, че целият свят е предприел доброволно харакири и че Световната здравна организация извършва престъпление, по-голямо от това на Хитлер и Сталин, не е нищо друго, освен налудничавост. Подобни хора не само че не трябва да получават достъп до национален ефир (в нормалните държави можеш да ги чуеш само в апокрифно разпространявани видеа, които ковидиотите си препредават със заклинания по фейсбук и вайбър) – те се нуждаят от спешна психиатрична помощ.

И всичко това отеква в националната телевизия броени дни преди да счупим рекордите смъртност, успоредно със задръстването не само на болниците, но и на моргите, гробищата и крематориумите. Какъв човек трябва да си, за да си мислиш, че целият свят е полудял, само ти – не? Че огромни държави и корпорации са готови доброволно да загубят милиарди и трилиони ей така, от глупост, подведени от едни лоши или просто страхливи учени? И че е достатъчно само да чуят теб, умния и прозорливия, за да спрат да се страхуват и да продължат да си живеят по старому?

Но лошото е, че оратори (да, в техния случай звучи и леко иронично) като Райчев и доцент Мангъров не са сами в тези си убеждения – зад тях е и армията от ковидиоти, които може даже и да не ги познават, не са слушали никога теориите им и сигурно не гледат телевизия. Общото между всички тях е, че са свикнали да гледат само себе си. Всяко изваждане от зоната им на комфорт ги стресира и конвулсивно ги подтиква да търсят кого да обвинят за ситуацията. Освен това по стар навик са свикнали да смятат, че само тук, в България, има такива виновници – нашите „лоши“ винаги са „по-лоши“ от британските, гръцките или австрийските – нищо, че правят едни и същи неща и прилагат едни и същи мерки. Тук нашите политици винаги са по-тъпи – да се чудиш откъде са се взели, наистина. Сигурно не сме ги избирали ние измежду собствените си редици, сигурно не са наши роднини, съседи и познати, а са ни ги изпратили по „Алиекспрес“.

Веднага след новината за предстоящия локдаун се започна и отново с вайканията за  икономиката, безработицата и прочие. Случайно ли е, че идват главно от ресторантьори и бармани? Това ли са най-загрижените за брутния вътрешен продукт хора и най-съвестните данъкоплатци? През май те очевидно сметнаха, че никакви епидемии повече няма да има и че не е нужно да адаптират бизнеса си по никакъв начин – те просто си искат клиентелата и приходите, смятат, че държавата е виновна за всичко, и не ги интересува, че в нито една европейска страна отдавна не работят никакви ресторанти.

Но не – ГЕРБ са тъпите и лошите, задето плашат хората с някаква несъществуваща зараза. Ама ние ще си наблъскаме ресторанта с народ, ще врътнем ключа и няма да пускаме след полунощ никакви проверяващи от РЗИ, тези гадове!

Явно докато не започнат да умират собствените им роднини, такива хора няма да запеят друга песен. Сега ще трябва да гледаме и крокодилските им сълзи за брутния ни вътрешен продукт и фискалния баланс.

Доставките на храна по домовете пак ще са разрешени, но отново ще има забавяния с повече от час (при липсата на трафик по улиците), защото няма достатъчно куриери, а сервитьорите не щат да се преквалифицират временно като такива. Ми че това е твърде черна работа за тях – друго си е да се разкарват важно-важно между масите и да прибират бакшиши накрая. Няма и коли и скутери за разноса на храната – защото ресторантьорите трябваше спешно да си купят джипове „Ягуар“ и „Урус“ това лято и да отскочат до Малдивите с приятелки.

Как пък нито един сервитьор не се нави за месец-два да се преквалифицира като доставчик на храна по домовете? Или завинаги? Сега куриерската индустрия изживява небивал възход и всеки, който не вярва в сериозността на заразата, може (по призива на Андрей Райчев) храбро да се цани на работа в „Еконт“, „Спийди“ или „Фуудпанда“.

А как пък нито един от недоволните ресторантьори не си осигуряваше персонала на пълно работно време и на реални надници, за да поиска сега с чиста съвест помощ от държавата? Как нито една от бившите мутри, които държат по-оборотните заведения, не се сети цяло лято да се подсигури с някакъв паралелен бизнес – с нещо, което да храни него и персонала му при втора, трета и четвърта пандемия, каквито не е изключено да има?

Ами много бачкане е това, нали разбирате. Разминава се с цялата им представа за бизнес и предприемачество. Далеч по-лесно е да се разпусне персоналът в неплатен отпуск (да се оправят както могат) и да се насъскват хората срещу онези, които налагат ограничителни мерки в опит да спасят някой-друг човешки живот, а лекарите и медицинските сестри – от колабиране. Защо да се чудят как да преустройват бизнеса си, като е достатъчно просто да имат достъп до интернет и акаунти в социалните мрежи или до някоя храбра тв репортерка?

Много смешни, а явно и не особено умни, са и пустосващите новинарските емисии и информационните сводки. Защо се акцентирало толкова върху заболелите и умрелите? Не стресират ли умишлено народа по този начин?

Първо – никой не е задължен да гледа никакви новинарски емисии и пресконференции. Задължението е само да се носят маски на публични места. Но второ, и далеч по-важно – акцентирането върху печалната статистика просто е единственият начин да се вземе ситуацията насериозно и в резултат на това да намалеят и умрелите, и заболелите.

Но понеже някои българи не само че не вярват на новини и данни, а дори напротив – смятат, че са манипулация и заговор срещу правата и свободите им, сега се стига до затваряне на заведения и спиране на всякакви развлечения. Оказва се, че само това въздейства, само тази мярка работи. И през март си проработи много добре, дори отлично. Затвориха държавата още преди да могат диджеи, бармани и ресторантьори да ни залеят с теориите си за икономиката и безработицата.

Даже и да се окаже, че новият локдаун не намали рязко и автоматически броя на заболелите и умиращите (най-малкото защото е закъснял), от него пак има смисъл, и в това отношение няма нужда да се правим на по-големи разбирачи от целия цивилизован свят. И смисълът е именно в това – че само така се достига до съзнанието на средностатистическия полуидиот. Колкото и да не вярва на статистика, новини и призиви от ефира да пази себе си и околните, когато му затворят кварталното барче и любимата кръчма, като му спрат планираната екскурзийка – тогава разбира, че май нещо наистина сериозно се случва. И има шанс да остане жив, както и да не застрашава живота на далеч по-съвестни от него хора с безхаберието си.

Но, да си дойдем на думата – мамка й на тази държава! Отваряйте фейсбуците и да я почваме!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s