„Религията днес“ след „Вяра и общество“

на

С новото предаване в съботния следобед вероучението се върна на екран такова, каквото трябва да бъде в модерните времена, а водещият Георги Милков е поредният трансферен удар на БНТ

Водещият Георги Милков и новият Доростолски митрополит Яков – Светият Синод и БПЦ възстановиха присъствието си в религиозната програма на БНТ.

Как точно са звучали думите в писанията на Свети Климент Охридски? Каква е силата на домашните икони? Какво отбелязваме на големия празник Въведение Богородично? Къде са погребани първите християни, населявали днешната българска столица? Защо израелци идват на поклонение в Силистра? Как мюсюлманската общност у нас помага на сирачетата? Кои са най-големите предизвикателства пред съвременното православно християнство?

Въпросите, които сякаш са от урок по вероучение, са част от темите от последните седмици в новото предаване на БНТ „Религията днес“, което върви всяка събота от 16 часа. Начинът, по който са поднесени, е всичко друго, но не и скучен.

Образователно-публицистичната програма е наследник на „Вяра и общество“ с Горан Благоев, която просъществува 15 години. След ескалиращ конфликт между водещия и Светия Синод се стигна до свалянето му от държавния ефир, а после (казват – след лична премиерска намеса) – връщането му обратно. От БНТ обаче сигурно ще искат да почерпят учредителя на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, задето през лятото привлече в щаба на новата си партия Благоев. Това окончателно предопредели развода между водещия и „Сан Стефано“ и нуждата от предаване-наследник на „Вяра и общество“.

След първите няколко издания на „Религията днес“ бързо може да се заключи – новото шоу е по-енциклопедично от предшественика си. Православната църква се завърна като пълноценен събеседник в него и като цяло звученето е много по-съвременно. Водещият Георги Милков има доста стаж като лице и на други публицистични предавания по БНТ, но по-важното в случая е, че е един от най-компетентните и ерудирани журналисти – както по религиозната тематика, така и по въпросите на международното положение и обществено-политическото развитие. Притежава солидна доза чувство за хумор, но и достатъчно сериозност, за да вдъхва доверие и по най-важните въпроси, които повдига.

Разбира се, най-заклетите дългогодишни фенки на Благоев и специфичния му, леко приспивен стил, може би посрещат на нож тази промяна. Но на всеки 5 недоволни със сигурност се падат по 500 и дори 5 хиляди нови зрители, заинтригувани от начина, по който Милков поднася темите в „Религията днес“. Привличането му като водещ на подобно предаване е рядко попадение за БНТ и – можете да си запишете някъде – след години повечето хора ще помнят този журналист именно покрай репортажите и интервютата му в този съботен час по вероучение.

Сред плюсовете на неговата работа е ненатрапчивото му присъствие – макар и да притежава завидна осведоменост по всяка от темите, които дискутира със събеседниците си, Милков не се превръща в главно действащо лице на интервютата. Не поучава и не влиза в полемика – предпочита само да насочва разговора и да задава въпросите, които вълнуват възможно най-широк кръг зрители. Съставено от 5-6 отделни сегмента, повечето от които заснети извън студиото, „Религията днес“ е достатъчно динамично като съдържание и се вписва чудесно в образователната функция на БНТ.

Ето как без много шум в най-трудната за родната тв индустрия година от „Сан Стефано“ реално направиха поредния си трансферен удар. Завръщането на Аделина Радева в новините и публицистиката беше добро попадение, последвано от привличането на Димитър Павлов с вечерно съботно шоу и на певеца Орлин Горанов като водещ на тв викторината „Последният печели“, наследила непостижимия лукс „Стани богат“ с Михаил Билалов.

Остава само да се възползват от „вакантната“ в момента Венета Райкова и да й връчат едно женско следобедно шоу в делничните дни – тогава наистина ще се получи „голям шлем“.

Гореизброеното каре от нови „валета“ се прибавя към няколкото утвърдени „аса“ в тестето карти на БНТ – Добрина Чешмеджиева от „Референдум“, Георги Любенов от уикендовите сутрешни блокове, Спас Кьосев от „По света и у нас“… Иска ми се в този списък да прибавя и Бойко Василев от „Панорама“, но вече две десетилетия той така и не успява да запълни флагманското предаване на БНТ с нужния авторитет. Въпросите му са компетентни и адекватни и почти никога „слагачески“, ерудицията и лингвистичните му способности – вън от всякакво съмнение. Темите на предаването, което той лично продуцира, са разнообразни и добре балансирани. Но чисто интонационно, като харизма и присъствие в кадър, Василев трудно „влиза в обувките“ на свои предшественици като Иван Гарелов, Величко Скорчев, Антон Вергиев и Марко Семов.

Но да се върнем към „Религията днес“. Съботните следобеди обикновено не са времето, в което повечето хора предпочитат да седят пред телевизорите си. Но онези, които все пак го правят, вече могат да уплътнят един час с полезна и смислена информация, независимо от вярата, която изповядват. Предаването на Георги Милков от 16 до 17 ч е пример как трябва да се поднася вероучението в модерните времена, чиито изпитания карат все повече хора да търсят упование в своя Бог. Така че – браво на Цветан Цветанов!

Декорацията на пода в студиото на „Религията днес“, заменила оръфания червен мокет, интерпретира орнаменти от „Св. Александър Невски“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s