Интро #117

на

Редакционният увод в юнския „Биограф“

Китарата е един малък оркестър. Тя е полифонична. Всяка струна е един отделен цвят, един различен глас.

Андре Сеговия, испански виртуоз на класическата китара

(1893-1987)

Изслушах стотици, ако не и хиляди китарни изпълнения, докато подготвяхме този брой. Някои от тях ги бях забравил и припомнянето им ми подейства носталгично. Даже ме обзеха угризения, че са отсъствали от паметта ми.

Класацията на най-великите 50 китаристи в рок-музиката изглежда амбициозно и дори дръзко начинание, но ние сме далеч от претенцията да сме най-големите капацитети по темата. Желанието ни беше да отдадем почит към творчеството на тези хора, да разкажем в сбита форма важни неща за тях и да ви подскажем кои техни парчета и сола си заслужава да чуете отново. Затова е най-добре да четете нашата Cover story с достъп до Spotify, YouTube или до колекцията си с плочи и дискове.

Но в юнския Biograph #117, както винаги, има и други теми и личности, заслужаващи своето място върху корицата ни. Не пропускайте опуса на Бети Кирилова за Антъни Хопкинс, който тази година взе пореден „Оскар“ за спиращото дъха изпълнение в „Бащата“. Интересни и важни неща казва и в интервюто си един от най-добрите ни днешни кинорежисьори – Виктор Божинов. Разказваме невероятната житейска и професионална история на Сергей Бодров – един от най-обичаните руски актьори, който загина трагично в кавказските планини преди 19 години. Ако беше жив, този симпатяга скоро щеше да навърши 50…

Отдаваме почит и на две големи личности от музикалната сцена и екрана – Ваня Костова и Иван Налбантов. Подредили сме още една любопитна класация – на най-големите хамелеони в холивудското кино.

Освен това сме и прясно ваксинирани, така че сме напълно готови за идващото лято. А вие?

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

Един коментар Добавяне

  1. ДР. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

    Редовно преглеждам страницата Ви, господин Неделчев. И също толкова редовно споделям едно или друго с приятели. 🙂 Има доста неща, които бих искала да видях повече хора. Нямам навика да коментирам, освен ако не съм наистина провокирана или много впечатлена от нещо. В този брой- който все още не съм прочела съвсем напълно- много силно впечатление ми направи очеркът за Пол Пот. И този за Ника Турбина. Прочетох го с интерес.
    А китаристите…ах, китаристите! Колко хубав повод да послушам пак страхотна музика. Надявам се, че след Роб Халфорд и Джеймс Хетфийлд ще намери място на страниците на любимото ми списание. Някой ден. Напомнянето от последната страница ме върна към един от любимите ми броеве- заради Принс и заради Пласидо Доминго. Предполагам, че един ден Дон Пласидо също ще е корица и COVER STORY. Някои от приятелите ми биха казали, че направо мога да я напиша тази COVER STORY…:)
    Не съм пропуснала и един брой от самото начало. И се надявам още дълги години да сме заедно. Хубаво лято на целия екип! Чудесно е, че сте вече ваксинирани- като лекар мога само да адмирирам това.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s