„Чамкория“, Милен Русков

на

Chamkoria

Българският роман на 2017-а? Със сигурност. И една от най-важните книги въобще, излезли у нас тази година и напоследък. Дългоочакваният нов исторически роман на Милен Русков е жанрово, стилистично и дори идейно продължение на всепризнатия му шедьовър “Възвишение”, въпреки че действието се развива повече от половин век по-късно.

Бачо Гичо и Асенчо, чиито подвизи ще видим на голям екран през ноември в екранизацията на Виктор Божинов, тук са наследени от бай Слави Желязков – шофьор на омнибуса София-Самоков-Чамкория, който се забърква във вълнуващи и драматични събития през 20-те години. Подобно на “Възвишение”, и тази книга е написана на жаргона, който се е говорел у нас по онова време – “извиневайте”, “бегай”, “нема хлеб” и т.н. И също както в онзи роман, и тук описанието на живота и бита от онова време, както и на важни исторически факти, прерастват във философски размисли и народопсихологически обобщения, на каквито малцина други писатели у нас са способни днес. Да не кажем никой друг освен Русков. Монолозите на главния герой са пълноцветна, изпълнена с ирония и сарказъм картина не само на България в едно от най-интересните десетилетия от нейната история, но и на българската душевност и национално самосъзнание.

630-те страници, писани в продължение на 4 години, са разделени на два неравни по обем тома, които, бъдете сигурни, ще погълнете неусетно.

(сп. Biograph, #69, юни 2017)

3 коментара Добавяне

  1. newbie34 каза:

    Възможно е книгата, както и предишната на г-н Русков да са литературни шедьоври (трейлърът на „Възвишение“ ми хареса), но всяко нещо, което е прехвалено, буди съмнение у мен от една страна, отделно изказвания на г-н Русков не ми допадат и също така лично аз се вълнувам от съвсем различни исторически периоди. Така че в този случай – не, благодаря.

    Харесвам

  2. камелия бачовска каза:

    Ами това си е твой проблем!Губиш възможността да се докоснеш до една нова българска класика!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s