А ако бяха ваксинирани…

на

129 от всеки 130 българи, починали от коронавирус, всъщност можеха да са живи. Дори и смъртта на млад човек като фолкпевеца Ангел обаче не е в състояние да вразуми безумците, агитиращи против имунизацията и спазването на мерки

„Не се ваксинирайте“, гласи надписът на камион-катафалка в Северна Каролина. Това е част от поредната отчаяна рекламна кампания, призоваваща американците да се предпазят от смъртоносната зараза.

„Не се ваксинирайте“, гласи голям надпис на черен фон върху каросерията на камион-катафалка, който тези дни обикаля стадиона в Шарлът, Северна Каролина, преди мачовете на местния отбор по американски футбол. Отдолу са сложени логото и сайтът на въображаема погребална фирма. Линкът всъщност води към сайт с подробности къде можеш да се имунизираш. Кампанията с черния хумор е измислена от местна рекламна агенция в пореден отчаян опит да се повлияе на американците, които упорито отказват да се предпазят от COVID-19.

Тези дни не само в Щатите, но и в много други страни смъртността от коронавирус отново скочи нагоре. Статистиката е безмилостна: броят на починалите е толкова голям, че средната продължителност на живота в САЩ за последната година е намаляла с 2.2 години, а във Великобритания – с повече от една. За нашата страна, която е в челните световни редици по смъртност на глава от населението, този спад дори ще е по-голям. Преведено на по-прост език това означава, че всеки от нас средно ще живее с над 2 години по-малко заради заразата, от която преобладаващата част от българите продължават да не искат да се защитят.

На човечеството са необходими не по-малко от 6 години развитие на медицината и подобряване на лайфстайла на хората, за да се увеличи средната продължителност на живота с година. Тоест, заради глупостта на някои хора да не се предпазват от COVID-19, напълно съзнателно изтриваме над 12 години еволюция и научен прогрес.

През последните седмици почти всеки от нас вече е загубил по един свой близък или познат, който е можело да живее още дълго. Общото между всички тях е едно – смятали са, че тази зараза няма да ги засегне или че няма да ги убие. И че не е нужно да предприемат кой знае какви мерки срещу нея начело с най-ефикасната – имунизацията.

Но специално за всички неверници нека продължим със статистиката. По последни данни от 1 март насам, когато ваксините започнаха да действат, едва 0.77% от умрелите от коронавирус са били с поставени две дози от тях. Починали през този период са над 10173 души, като ваксинираните сред тях са били едва 78!

Като цяло между 90 и 97 на сто от всички новозаразяващи се българи не са имунизирани. Хоспитализираните между 28 юли и 26 септември са 20 507 души, като от тях ваксинирани са били едва 1377 (или 6,7%) – без тук да изчисляваме колко от тях имат фалшива ваксинационна документация. А случаите на подправени сертификати, всеки знае, стават все повече и повече.

93 на сто от настанените в болница не са били имунизирани, а едва един от 130 починали от COVID-19 българи е взел необходимите мерки срещу заразата. Тоест, 129 от всеки 130 човека у нас си отиват не толкова от коронавируса, колкото от собствената си глупост, от подценяване на опасността.

Тези дни един смъртен случай – на 35-годишния физически здрав и в разцвета на силите си фолк-певец Ангел – нагледно показа и последиците от това да не си имунизиран, а да прекарваш голяма част от времето си в затворени помещения с голям брой хора, каквито са нощните клубове. Разбира се, всички антиваксъри и противници на строгите мерки сега ще изтъкнат други причини за нелепата загуба на този млад човек. Но неоспоримата истина е, че ако той се беше имунизирал, или ако се беше пазил внимателно (едно от двете неща, а най-добре и двете), сега щеше да е още жив и да се грижи за малкото си детенце.

Мантрата, че дискотеките са безопасно място, че „вирусът няма работно време“ и разболява еднакво както в магазините, така и в клубовете, е нелепост и безумие. Вече година и половина живеем с тази зараза и всеки средно интелигентен човек е наясно кои са най-опасните места да пипнеш този вирус. А черната статистика го доказва. На първо място са именно нощните заведения, където не се спазва никаква дистанция между хората, а гърлата и дробовете на всички са широко отворена врата за инфекции. Следват агитките на спортните мероприятия, църковни служби, многолюдни сватби и други празненства на закрито, препълнените малки квартални фитнеси… Това не са някакви прищевки на държавните власти, които сякаш имат някакъв личен интерес да станат душмани на определени бизнеси – това е сурова, безпощадна фактология и медицинска наука, срещу която да се роптае и протестира е абсурдно.

„За две години колко дискотеки съм обиколил, на колко места съм пял, дали е било пълно, дали по-малко народ, еми, да чукам на дърво, жив и здрав съм. Не съм боледувал, нито ме е хванало от дискотека, нито нищо. Сутринта даже говорих с един мой колега, даже ще му кажа името – Борис Дали. Говорихме си точно това, а човекът каза: „Аз, докато работих в дискотеките и обикалях, не ме хвана вируса, а ме хвана, когато ни затвориха три-четири месеца и на мен ми пада имунитета, и тогава се заразих с тоя вирус, а не от дискотеките. Стига обвинявайте нещо, което наистина не е така и не са ви виновни дискотеките“. Това са думи на самия Ангел, изречени от него само три седмици преди смъртта му. Горчива и трагична ирония, но дори и това не е в състояние да налее разум в тиквите на безчовечните идиоти, които не виждат и сантиметър по-надалеч от собствения си нос и собствените си жалки интереси.

Как държавата компенсира бизнесите, ударени най-тежко от ограниченията, е съвсем отделен въпрос. Но да се оспорва опасността от нощния живот на закрито, особено при 80 на сто неваксинирано население, е висша форма на национална глупост. Още по-голямо безумие е да се агитира против ваксинирането и да се търсят какви ли не аргументи за опасността от инжекциите.

Статистиката е безпощадна, но държавата и медиите продължават да я сбутват някъде между останалия поток от новини и дребнотемие. 129 от всеки 130 починали от коронавирус българи можеха да са живи, ако се бяха имунизирали. Това трябва да се повтаря всекидневно, да бъде изписвано върху билбордове и на входа на всяка дискотека или стадион.

Дори и загубата на млад, здрав и прав човек като фолкпевеца Ангел, който три седмици преди смъртта си успокояваше, че дискотеките са напълно безопасно място за неваксинирани, не е в състояние да повлияе на безумците.

Един коментар Добавяне

  1. ДР. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

    Прочетох и аз за този случай, този певец. Докато бях в отпуск. Много жалко, разбира се. Както е жалко за всеки погубен човешки живот. Но както винаги казвам- лекарите мозък още не присаждаме. Не можем. А бих искала да можем! Прочетох и една друга история обаче- за Мариана Попова и дъщеря й. Много хора нападат певицата заради изразената позиция относно масовите събирания и за това, че правителството и властта СЪЗНАТЕЛНО НЕ прави НИЩО. Заради тъпата политика и проклетите избори. Но тя е права. Напълно права е. Ние сме масово неспособни да проумеем, че носим отговорност един за друг. Буквално. В биологичен смисъл. Властта стъпи на врата на експертите още миналата година и резултатите са на лице. А за ресторантьорите и целия тоя “бизнес” въобще не ми се говори!!! Само те проблеми имат. Само те страдат! Ами да дойдат при мен в КОВИД реанимацията! Ама няма да дойдат.
    Колкото до този певец. Наистина много съжалявам. Но ВСЕКИ ДЕН умират страхотни лекари, чудесни учители, десетки неповторими за някого хора. Вече умират ДЕЦА. Защо смъртта на един чалгаджия да е водеща новина? В деня, в който една голяма област в България изгуби ЕДИНСТВЕНИЯТ си педиатър ПОД 65 годишна възраст. Но никой не разбра за това, нали? Да, смъртта на всеки човек е трагедия. Но ако си мъртъв, защото си безотговорен и глупав- наистина не знам защо това е в новините. Колкото и грозно да звучи.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s