Интро #121

на

Редакционният увод в октомврийския „Биограф“


Представете си страна, която лети в космоса, изстрелва спътници, създава такава отбранителна система, а в същото време не може да разреши проблема с недостига на дамски чорапогащи. Няма паста за зъби, няма сапун, няма стоки от първостепенна необходимост. Беше невероятно, но и унизително да работиш в такова правителство.
Михаил Горбачов, 7-и генерален секретар на КПСС в периода 1985-1991 и първи президент на СССР

Думите на Горби, който тази година е юбиляр и е представен подобаващо в този брой на Biograph, са напълно приложими и за героя от октомврийската ни корица. Миналия месец се навършиха 110 години от раждането на Тодор Живков, известен още като Бай Тошо или Тато. По негово време държавата ни постигаше световни успехи в някои области, но беше в тъмния заден двор на обединяващата се Европа. Нерядко имаше и режим на тока – 3 часа светло, после час тъмно и студено.

В една друга епоха тази годишнина би се празнувала у нас всенародно. Сигурно извънредно щяха да пуснат и банани и мандарини по магазините. Днес, 23 години след смъртта му, за най-дългогодишния управник в новата ни история почти не се говори, а дертовете на обществото не са свързани с опашките пред кварталния плод-зеленчук, а със съвсем други неща. Но житейската съдба и партийно-държавническата биография на Живков са особено поучителни и в наши дни, особено на фона на задаващите се поредни избори. След като прочетете нашите 30 страници за Тато, може би по-лесно ще намерите отговор на въпроса защо ние, българите, сме толкова търпеливи към хората, които ни управляват – каквито и да са те.

В този брой казваме последно сбогом на една от музикалните легенди на ХХ век – Микис Теодоракис. Публикуваме и две откровени интервюта с емблематични имена от нашата сцена – Хайгашод Агасян и Любо Киров. Отбелязваме предстоящия юбилей на една от най-харизматичните холивудски звезди – Уинона Райдър. А специално послучай задаващия се Хелоуин правим преглед на най-знаковите филми на ужасите, както и на различните подразделения на този все по-популярен киножанр.

Желая ви слънчев октомври и приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s