Феноменът Squid Game

на

На какво се дължи сензационният триумф на корейския сериал, който стана най-гледаното заглавие на Netflix в 90 страни по света и една от най-успешните тв поредици въобще? Толкова гениален ли е всъщност? И да, и не.

Всъщност, в „Игра на калмари“ няма нищо кой знае колко оригинално, камо ли гениално. Третираните теми не са по-различни от тези в испанския затворнически трилър „Платформата“, излъчван отново по Netflix. Богати срещу бедни, управляващи срещу парии, презадоволени от живота срещу вечно нещастни – докъде ще доведе това противопоставяне? На какво си готов, за да сбъднеш мечтата си за охолен живот? Смъртта нещо по-лошо ли е от безкрайната мизерия и завист? Способен ли си да рискуваш нещо, включително живота си, само за да „не се прецакаш“, да не останеш по-назад? Какво означават неща като лоялност и достойнство и какво – предателството и коварството? Все фундаментални и изтъркани въпроси, които обаче досега рядко са поставяни с такава библейска директност и простота. И най-важното – по толкова атрактивен, визуално оригинален и умерено-стилизиран начин.

Най-големите достойнства на Squid Game не са нито сценарият, нито режисурата, а най-вече актьорското присъствие, сценографията и може би най-вече музикалното оформление. Сериалът успява да постигне въздействие дори и в моменти, в които не казва, нито показва нещо особено. Само школа с вече дългогодишен опит в качественото кино, каквато е корейската, може да роди продукт, който да е хем скандален и безмилостен, хем все пак да не залита в самоцелни кръвопролития или режисьорско оригиналничене.

По-претенциозната публика е разочарована – за какво е целият този шум, това ли е толкова възхваляваният от американски критици шедьовър? Наистина – и моите очаквания бяха значително по-големи. Заслугата на сериала е, че все пак успява да влезе под кожата на широката, неизкушена и по-разсеяна публика, без същевременно да дразни с примитивизъм изкушените киномани. На екрана има достатъчно оригинални и странни неща, които да се изфукаш в Инстаграм, че харесваш. Ако покрай цялото това зрелище си успял и да се позамислиш – чудесно. Ако си пропуснал – карай, пак се брои за успех на проекта. И, да, разбира се, че ще има следващ(и) сезон(и)…

Един коментар Добавяне

  1. sedni каза:

    Май само аз не мога да стигна до края на сериите 🙂

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s