Спокойно, „Омикрон“ ще ни спаси от „Делта“

на

Само по-голяма опасност може да вразуми българина да се съобразява с по-малката. Но светът, какъвто го познаваме, може би никога няма да се завърне отново, ако безумието продължава да властва над разума

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в.“Уикенд“, 3 декември

Гледката на пътуващи, облечени в пълна противовирусна екипировка, ще става все по-често срещана по летищата, а пътуванията – все по-редки.

Вижда ли се краят на ковид-вълната с варианта „Делта“? Ако питате здравния министър – със сигурност да, въпреки че единственото сигурно нещо е, че просто сме преминали пика й. За втора седмица поред броят на заразените слиза надолу, но смъртните случаи са чудовищно много за страна като нашата. Макар и вече да са под хиляда починали седмично, броят им остава зловещо висок – над 850. Във всяка друга европейска държава това би било прието като национална катастрофа, но не и у нас.

В най-изостаналата с ваксинирането страна от цивилизования свят нищо – дори и масовата смърт – не може да спре безумието. Обществото ни се държи като щраус, който си е заровил главата в пясъка, и се прави, че опасността не съществува, понеже не я вижда.

Цинично, но факт – светлината в мрачния тунел се мярка, но отдалече, и то по още по-тревожен повод. Световната здравна организация великодушно пропусна гръцката буква „Кси“, кръщавайки новия мутирал вариант на вируса – за да не дразни тънкообидния китайски държавен лидер със съвпадение с името му, въпреки че именно от неговата страна тръгна тази световна пандемия. Заради „Омикрон“, който бушува основно в Южна Африка, вече рязко затегнаха мерките за безопасност в Западна Европа, Америка и Австралия – върнаха се маските, задължителните тестове и карантинирането на пристигащи от чужбина, ограничиха се събиранията на повече от 6 души. По този начин – виждайки как по-напреднали държави отново поставят на преден план стойността на човешкия живот и здравето на населението – българинът току-виж се озаптил и започнал да се ваксинира, или пък ограничил до минимум публичните си контакти.

У нас открай време е така – каквото не става доброволно, се случва под натиск отвън. Преди беше под руски, сега – под западен. Когато вманиаченият на тема пътувания в чужбина нашенец се убеди с очите си, че в Европа не си поплюват спрямо антиваксъри, неваксинирани и ковидиоти, шансът да се погрижи за собствената си безопасност ще нарасне. Екскурзийка до Париж, Милано или някоя екзотична дестинация, релакс в спа-център, разходка из мола, вечеря в скъп рибен ресторант или пазаруване в „Джъмбо“… Това са символите на българското благоденствие и само ако някой от тях бъде принудително отнет в името на обществената здравна сигурност, бай Ганьо е склонен да се замисли и да предприеме нещо.

Парадоксално е, че само надвиснала по-голяма опасност е в състояние да ни дисциплинира пред по-безобидна такава. Според учените, способността на „Омикрон“ (макар и самото боледуване да не протича много по-тежко) да се разпространява и заразява е в пъти по-голяма от тази на „Делта“ и предишните варианти на вируса. Тепърва ще ставаме свидетели как, дори с риск да застрашат коледните си празненства, западните общества бранят всеки човешки живот и здравето на своите съграждани – белким и на тукашните идиоти им уврат главите, че ако нищо не се предприема, хората ще продължат да мрат като мухи наесен, както е казал поетът.

Изоставането с ваксинирането всъщност е основна предпоставка за развиването на нови вирусни варианти. Неслучайно „Омикрон“ тръгна от Южна Африка, която, макар и сред най-развитите държави на Черния континент, е със сходен на България процент имунизирано население. Сред африканските страни само Мароко и Тунис имат над 50 на сто ваксинирани – отново крайно недостатъчно, за да се сложи край на епидемията.

Напълно реална е възможността следващият планетарен вариант на вируса да се появи именно у нас – една от страните с най-нисък процент имунизирани в Европа (всъщност, само Босна и Армения са леко зад нас), където има и най-лоша дисциплина и самосъзнание.

Време е да се осмисли един факт, който ще става все по-очевиден – ако човечеството реагира с такова закъснение на всяка нова епидемична вълна, ако ваксинирането продължава да изостава с месеци (при нас с повече от година) над нужните темпове, траен изход от тази ситуация няма да има. Светът, какъвто го познавахме довчера – масовия туризъм, рок-концерти и многолюдни мероприятия, нощен живот и безразборни контакти, потребителско презадоволяване от стоки и услуги – вече не е същият, но все още се съпротивляваме да го осъзнаем. Проблемът е, че вероятността той да се върне в изходната точка отпреди две години, става все по-нищожна и клони към абсолютната нула.

Някои хора ще разберат сами, че така не може да продължава, и ще се променят. Дали принудата ще е икономическа, дали просто ще го проумеят или осъзнаят интуитивно – няма значение. Други ще минат по по-трудния път – загубвайки членове на семействата си, близки и приятели. Трети ще преболедуват тежко и едва ще прескочат трапа, оставайки с проблемно здраве за цял живот. Четвърти (като едни вече над 28 000 българи и над 5.2 милиона души по света) просто няма да продължат да са сред нас. Но докато на планетата, и особено в страна на безумието като нашата, все така се ширят и пропагандират глупостта, дебелокожието и егоцентризмът, природата ще продължава да осъществява своя зловещ естествен подбор. Само за информация – след Омикрон следващите букви от гръцката азбука са Пи, Ро, Сигма, Тау… Следват Ипсилон, Фи, Чи, Пси… Дано доживеем до Омегата, пред която Омикронът ще ни се струва като детска залъгалка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s