Как да не останеш ерген

на

Този сезон bTV и Нова си размениха ролите – едната наблегна на евтиния сеир и подигравките, а другата – на порядъчните семейни двойки

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в.“Уикенд“, 25 февруари

Повечето от 22-те кандидатки за ръката на ергена очевидно са вкарани в шоуто, за да предизвикват подигравки – практика, която доскоро познавахме от риалити-проектите на Нова телевизия.

Новият телевизионен сезон тепърва ще се ожесточава и ще взима рейтингови (или по-точно бюджетни) жертви, но първите директни сблъсъци вече се очертаха. Единият от тях е на територията на семейните и любовни отношения. Миналата събота по bTV дебютира дългоочакваното шоу „Ергенът“, докато същата вечер по Нова вървеше втория епизод на „Един за друг“ от неговия трети български сезон.

Човек можеше да реши, че е объркал каналите. Докато по Нова гледахме за втора поредна вечер порядъчни семейни двойки, някои от които с по две или дори с по четири деца, по bTV подпийнали млади жени с хилауронови устни върнаха спомена за най-гротескните сезони на VIP Brother.

Духът на Черната Златка, гримьора Кулагин и Норчето Недкова, познати с излагациите и непукизма си, внезапно изплува отново, но вече броди в конкурентния ефир – на уж сериозната, консервативна и уважаваща семейните ценности bTV. Новите героини,които вече цяла седмица са обсъждани навсякъде, са не по-малко карикатурни и будещи недоумение – едната е алкохоличка, която не просто не крие, а дори се гордее с порока си, другата хората кръстиха „АЕЦ-а“ заради една изцепка в стил „Англия е столица на Белгия“, а третата мистериозно каза на ергена при запознанството им, че специално ще му довери с какво точно се занимава, а после почти тържествено му съобщи, че… не работи нищо. И се разплака от срам, когато осъзна, че се е изложила.

„Ергенът“, по лиценз на гиганта „Уорнър“, вече две десетилетия се върти с успех в над 30 държави и не е нито странно, нито укоримо, че Би Ти Ви реши да експериментира с подобно дейтинг-шоу в програмната си схема. В нито една страна обаче (четете тук за миналогодишното руско издание) това предаване не се фокусира до такава степен върху напрежението между кандидатките и не ги превръща още с влизането в обекти за посмешище, както това стана у нас. Вероятно всеки продуцент по света би се изкушил и в някой от епизодите да остави кандидатките за слава да си пийнат на гладен стомах, за да излязат наяве всички детайли от характерите им. Но още в дебютното излъчване да отблъснеш половината публика с орезиляването им? Още в самото начало да дадеш заявка, че това шоу ще бъде тема главно за подигравки с участничките и съчувствие към ергена срещу тях?

В злополучния първи епизод една четвърт от визитките на кандидатките ни бяха спестени – не че е фатално, но за какво беше използван остатъкът от времето?

За окарикатуряване на поне половината от 22-те кандидатки. За акцентиране върху интригите и злобата между тях. Усещането, че някои от тях са били допуснати до участие само за да бъдат подиграни (и даже не просто допуснати, а вероятно умишлено търсени и оферирани от продуцентите), се настани още в първите минути на иначе бляскаво заснетото и стилно презентирано шоу. Точно толкова лош вкус оставяха последните няколко сезона на „ВИП Брадър“ по Нова телевизия и надали някой се учудва от факта, че авторският екип тук е същият. Но как известната с високите си стандарти и претенции bTV е допуснала подобен грозен сеир във внимателно курираната си програмна схема? Истинска мистерия.

Ако телевизията очаква шоуто да се развие и в следващи сезони, какви кандидатки за тях предполага, че ще се явят? Очевидно те ще са предварително наясно с подигравката, на която ще бъдат подложени. И със сигурност за втори сезон ще се пробват само най-налудничавите и готови на всичко златотърсачки, за които евтината слава може само донесе ако не друго, поне „вдигане на тарифите“. Коя нормална млада жена ще иска да попадне в подобно свърталище догодина? И какъв пример очаква да дава bTV на подрастващите си зрителки?

Колкото до самия ерген Виктор Стоянов – той се оказа по-симпатичен, отколкото излъсканите рекламни трейлъри за шоуто загатваха. През цялото време обаче не ни напуска усещането, че репликите, които произнася, не са негови и че всичко му се диктува по мини-слушалка в ухото.

Ергенът Виктор Стоянов се оказа по-симпатичен, отколкото рекламите показваха, но се държи като човек, който произнася репликите си под диктовка.

Водещият Наум Шопов, познат най-вече от сериала „Откраднат живот“ по Нова тв, също изглежда чудесно в кадър, но присъствието му е неуверено и плахо. Сякаш е твърде далеч от образа на човек, който контролира събитията в шоуто и изобщо не му отива, когато се намесва в събитията с несигурната си походка и изражение.

Казано обобщено – в този си вид „Ергенът“ е по-скоро карикатура и пародия на оригиналния формат. Нескопосана българска мутация, целяща сякаш да покаже колко извратена ценностна система и порядки царуват в обществото ни. При кастинг, умишлено поставил срещу всяко нормално момиче поне по една кифла-златотърсачка, и режисура, акцентираща върху всеки грозен жест, обидна реплика и уродлива житейска философия, би било истинско чудо, ако ергенът реши да престане да бъде ерген.

Доста зрители на bTV в съботната вечер преоткриха с нови очи половинките до себе си и осъзнаха, че животът им е можел да бъде и много по-неприятен… Ако това е била скритата социална мисия на „Ергенът“, то тя е постигната, но едва ли. Ако целта е била всички форуми да заврат от подигравки и недоумение към излъчената продукция – също се е увенчала с успех. Но надали bTV се блазни от подобен рейтинг и се радва, че на нейния канал се настаняват всички любители на махленския сеир, които не спират да жалеят по отсъствието на VIP Brother…

На целия този фон в семейното състезание по Нова „Един за друг“ емоциите са изненадващо положителни, а показаните двойки – хармонични и здраво стъпили на земята. От толкова позитивна житейска философия на човек може толкова да му присладнее, че чак да му загорчи. Но поне публиката не остава с усещането, че зад лъскавата опаковка й е сервиран продукт със съмнителна миризма. Макар и значително по-семпло като визия и еднообразно като съдържание, „Един за друг“ е риалити-шоу, от което нито една телевизия няма причина да се срамува. За „Ергенът“, уви, не може да се каже същото.

В далеч по-семплото семейно състезание на Нова „Един за друг“ събраните семейства изглеждат непретенциозно, но поне не предизвикват моментален присмех.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s