„Ленинград“ от ново време

на

Никой не умее по-добре от руснаците да бъде едновременно патриот и самоироничен към себе си и към руската душа. Известният рокаджия Сергей Шнуров и групата му „Ленинград“ извадиха чисто нова песен (отново съвместно с младата певица Зоя), в която подлагат на сарказъм новото отношение на европейците към Русия. „Руснакът днес е като евреинът в Берлин през 1940-а. В лекарския кабинет има надпис: за кучета и руснаци – забранено“, се пее в куплетите, а в припева Зоя с невероятен глас добавя: „В ужас крещя: Подлеци! Провеждат полека-лека геноцид“… Зад привидния гняв и ирония на повърхността, в дълбочината прозират хем самосъжаление, хем добре познатата от цялата история на ХХ век руска невъзмутимост към страданието. Вижте и чуйте сами:

Броени дни по-рано Шнуров, Зоя и „Ленинград“ извадиха и песен, с която се гаврят с руския елит, който изпадна в ужас от санкциите, наложени от Запада, и от лишенията, на които неизбежно ще бъде подложен:

И двата клипа бързо натрупаха много гледания и хиляди одобрителни коментари. Докато ги гледа и слуша, човек неизбежно стига до едно изтъркано от социалните мрежи иронично клише, само че тук в напълно сериозен смисъл: народ, който реагира по този начин на войната, в която са го въвлекли, не може да бъде унищожен…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s