Последният ергенски провал

на

Позорът на bTV не приключи с нелепата развръзка, а продължи и с кризисния PR след това

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 27 май

Времената сега са такива, че не е важно какво се случва и какво хората виждат с очите си, а какви обяснения му се дават, как се интерпретира то медийно. Ако телевизия като bTV е преценила, че може да се гордее с шоу като „Ергенът“ и с високия му рейтинг, сигурно ще се намерят достатъчно зрители, които да повярват в това. Нещо като „евакуацията“ на пленените азовци в Мариупол, или като победата на Украйна на Евровизия – няма значение каква е реалността, важното е какво ни се представя вместо нея.

До един момент срамотията, наречена „Ергенът“, пораждаше не само негодувание или снизхождение към bTV, но и нотка на съчувствие към тази авторитетна и известна с консерватизма си българска медия. Всекиму се случва да сгреши, да направи грешно изчисление, да се довери на неправилни продуценти, да тръгне в погрешната посока и да няма как да се върне назад. Зле зададена концепция, неправилен анализ на чуждестранните образци в този формат, тотално сбъркан кастинг… Никоя телевизия не е застрахована от подобна несполука. А когато в нея предварително са вложени много пари, няма как да я хвърлиш на боклука, нито пък е логично публично да признаваш, че се срамуваш от нея. Пускаш я там да върви в програмата ти и стискаш зъби и палци дано бързо да се забрави.

Финалът миналия петък беше смехотворен –  ергенът Виктор не даде пръстена на нито една от двете финалистки и ги гледаше така, сякаш са му сервирали чиния с насекоми, която трябва насила да изяде. Междувременно се правеше, че напусналата ден по-рано по собствено желание фаворитка Александра сякаш не съществува във Вселената. „Криндж-фест“ от най-висша проба, с диалози от типа:

„-Искам да те опозная по-добре!

-Стигааааа!“

Едва ли е имало зрител (а те иначе са били със сигурност достатъчно много, това е вън от съмнение), който да не е седнал да гледа финала с идеята да му се подиграва. Не само обективните наблюдатели, но дори и роднините на действащите лица в него са били настроени подигравателно, иронично и конфузно. Беше нещо като взаимно облекчение: за публиката – че тази срамотия най-сетне приключва, и за телевизията – че ще има един повод за гавра с нея по-малко.

Но, за голямо учудване, в последвалото „Шоу на Цитиридис“ bTV беше решила да продължи с „превръщането на пленници в евакуирани“, на позора – в повод за гордост. От една страна, победителката Виктория услужливо отсъстваше (изтъкнаха се някакви семейни причини, в които никой не повярва, защото, ако семейството на хубавото рускинче беше по-важно за него от суетата му, сигурно негов член щеше да присъства и на полуфиналните срещи с кандидат-младоженеца). Затова пък ергенът Виктор Стоянов (наистина няма как да не съчувстваш на този иначе симпатичен и добродушен мъж) беше инструктиран да излезе от неловката развръзка с безумно обяснение – че не е знаел каква точно е била грозната постъпка на победителката предишната седмица (заливането с чаша джин на конкурентката-фаворитка Александра).

„Ако бях наясно какво точно се е случило, никога не бих толерирал подобно поведение“, изрецитира ергенът, сякаш четейки от аутокю. Който и корифей да е измислил това измъкване от неловката ситуация (в bTV по принцип се славят с най-добрия PR-екип – не само сред медиите ни, а може би въобще), трябва спешно да изкара опреснителен курс по кризисни кампании. Да замазваш една грозна, чудовищно режисирана лъжа, каквато беше целият сезон на „Ергенът“, с друга – това е особен вид телевизионен цинизъм, какъвто този канал досега като че ли не беше проявявал.

Възприетата тактика bTV да се гордее с високата гледаемост на шоуто и чрез Цитиридис да иронизира Съвета за електронни медии, задето й е направил забележка за обидното спрямо жените (а и спрямо всички българи) негово съдържание, изобщо не й отива. По този начин тази телевизия сякаш съобщава: „Да, ние вече не сме такива, каквито ни познавате, а други. Ще се интересуваме от високия рейтинг на всяка цена и няма да държим на ценностната система, която налагаме повече от 20 години“.

Фукането на bTV с голямата публика на „Ергенът“ е все едно верига елитни СПА-центрове да вземе под аренда тоалетната срещу Централната баня и да се хвали, че през новия й обект преминава изненадващо голям поток клиенти. Точно от тази телевизия най-малко сме очаквали цял сезон да наблюдаваме подпийнали момичета, с грим като в евтина оперета и тоалети в стил „торти с изтекъл срок на годност“, да се карат и обиждат непрекъснато, да интригантстват по най-долнопробен начин, да си просят „ролекси“ и да се самопредлагат толкова вулгарно и унизително.

Достатъчно е човек да погледа само няколко минути например от руската версия на „Ергенът“, за да види едно коренно различно предаване. Първо – там всички кандидатки без изключение изглеждат ослепително, в елегантни и сходни като стил и тоналност тоалети, ненатрапчив грим и спретнати прически. Нито една не е включена там с идеята да обира зрителските подигравки и да се прави на шут. Второ – всякакви скандали и интриги между тях, даже и да е имало такива, са туширани и оставени извън ефира. Трето – всички срещи между тях и ергените се снимат от далечно разстояние, за да се осигури максимална интимност и автентичност (в българската версия камерата буквално се навираше в лицата им). И четвърто – шоуто наистина подлага на дисекция и анализ отношенията между мъжете и жените и се опитва да изведе ценности, които публиката да взима за пример. Нищо от това не беше налице в българската версия…

На фона на всичко това новината, че bTV ни готви втори сезон на този долнопробен сеир, предизвиква сериозни притеснения. Какво се случва с тази телевизия? Решили са пак да я продават или какво? Има ли въобще един уважаващ себе си човек, който да вдигне палец нагоре? Не може ли да ни спестят нова серия на този цирк, да ни евакуират от нея? А представяте ли си какви ще бъдат кандидатките, които ще се запишат за участие?

Един коментар Добавяне

  1. Иван Милков каза:

    Не за пръв път bTV се самозабравят и това се дължи не само на липсата на конкуренция(да, липсата, след забъркването на Домусчиев с Нова, синята медия копае нови рейтингови дъна и това си личи от данните на според мен далеч по – обективната “ Нилсен „), но и на крайно ниските, да е кажа ниЗки, критерии на аудиторията. Гледал съм това шоу в руския му вариант и мога да заключа, че явно тук то се показва според щенията на аудиторията за клозетен сеир – зализан момък, стадо противни кифли, някои от които бивши държанки на елита, много алкохол, махленски изцепки, съшит с бели конци сценарий, какъвто и в Биг Брадър не сме виждали. Убеден съм обаче, че ще има втори сезон на това “ guilty pleasure “ – сеирите от типа на Биг Брадър ще съществуват, докато ги има жълтите хроники, докато ги има и нас, техните критици, докато телевизията позамре окончателно и потока от жадни за недостойни зрелища се пренесе изцяло на територията на “ Тик – ток “ и подобните нови платформи за изява на вселенската простотия.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s