Байдън вече и срещу американците

на

В злокобна реч с нацистска символика президентът обяви половината избиратели на страната си за врагове на държавата

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 9 септември

Речта на омразата, произнесена от Байдън на 1 септември, втрещи не само половин Америка, но и целия останал свят.

Не, снимката не е монтаж, нито е обработвана с фотошоп. Обработка всъщност имаше само по време на директното излъчване по един от каналите – CNN – където се бяха опитали да превърнат кървавочервения заден план в розов.

Погледнете внимателно постановката на цялата реч на Байдън от 1 септември, произнесена пред сградата „Индипендънс Хол“ (Залата на независимостта) във Филаделфия. Подобна символика, цветова гама и режисура досега са използвали само Сталин, Адолф Хитлер и Реджеп Ердоган. На видно място отзад са поставени и двама морски пехотинци в парадни униформи – елитни представители на армията, която по конституция е деполитизирана и няма място в подобно слово на омразата. В цялата си реч, през която жестикулираше досущ като фюрера на нацистка Германия, Байдън не спомена нито веднъж проблема с инфлацията, вълната от нарастваща престъпност в САЩ, проблемите с имигрантите от Мексико, нито даже големия конкурент за световна хегемония Китай. За сметка на това в словото съперникът му за Белия дом Доналд Тръмп беше споменат 3 пъти, 7 пъти – думата „екстремизъм“, привържениците на девиза „Да направим Америка отново велика (MAGA)“ – 13 пъти, а избирателите от Републиканската партия – 16 пъти.

„Тръмп и неговите MAGA републиканци представляват екстремизъм, който заплашва устоите на нашата република“, патетично заяви Байдън пред сградата, в която са подписани Декларацията за независимостта и конституцията на САЩ.

Речта предизвика истински шок сред американското население, което очакваше обявяването на някакви мерки срещу нарастващата инфлация и предстояща тежка икономическа рецесия, или поне някакви обяснения как се е стигнало до днешното нерадостно положение. Гражданите на Америка бяха готови дори да слушат дежурните оправдания с вездесъщия злодей Путин, който е вдигнал цените на бензина и електричеството и изпразнил магазините от стока, преди да предизвика оставките и на няколко европейски министър-председатели. Вместо това обаче те за пръв път в цялата щатска история чуха президент, който противопоставя половината общество на останалата част. На последните избори 72 милиона американци гласуваха за Доналд Тръмп – президента-републиканец с налудничав вид и поведение, който обаче не започна и не финансира нито една война никъде по света. Тогава той за малко не спечели втори мандат, но икономическата стабилност, която остави след себе си, днес е само блед спомен.

“Разединените американски щати“ на корицата на влиятелно списание като „Економист“.

Сега демократът Джо Байдън достигна най-ниския рейтинг на одобрение в цялата история на тази институция, а дори собствените му избиратели се заканват, че никога повече няма да гласуват за партията му. Тече и масово преселение на американци от традиционно „демократически“ щати като Калифорния, Илиноис и Ню Йорк към управлявани от републикански губернатори такива, като Тексас и Флорида. Америка все повече се разделя на два непримирими лагера – традиционалистите – фермери, бачкатори и представители на консервативния естаблишмънт, и либералите на новото време – хора от всевъзможни малцинства, свикнали да получават всичко наготово и да бъдат толерирани от медиите и от демократическата политическа каста. С речта си от 1 септември Байдън не направи нищо, за да потуши поне малко това противоречие. Дори не се опита да потърси външен враг, пред който нацията да опита да се обедини – вместо това още повече задълбочи разделението в обществото си. Може би осъзнава, че за първото вече никой не би му повярвал, затова е време да насъсква едни свои граждани срещу други.

Насаждането на противопоставяне и омраза тепърва ще се утвърждава като любим и дори единствен похват за компрометирани политици, и то далеч не само в Америка. Западните общества са докарани до ситуация, при която вече е достатъчно само да им се посочват някакви виновници, някакви злодеи, за да са готови да търпят и най-големите абсурди и лишения. В предстоящите месеци ще си проличи доколко всяка от нациите в Западна Европа е вкарана в тази матрица и доколко има сили и импулси да се бори срещу нея.

В България немалко медии пеят в същия злокобен хор. Щом в центъра на Прага са излезли за протестират над 70 000 души – море от хора – с искане за нова външна политика против ЕС и НАТО и за гарантиране на енергийната сигурност на Чехия, за някои български вестници и сайтове те непременно са „комунисти“ или „ултрадесни“, платени от емисарите на Путин и прочие. Как се плащат руски рушвети на толкова много хора? Тълпите, които тепърва ще излизат по големите градове на Европа, също ли ще са подкупени от Москва? И, което е по-важното – що за идиоти са готови да вярват на такива внушения? Нима не е очевидно, че надвисналата криза тепърва ще превръща хиляди и дори милиони европейци и американци в „ултрадесни“ или в „комунисти“?

Това е все същата перверзна Байдънова логика – който не одобрява безумната ни политика, значи е опасен за държавата. От тази позиция до пълния тоталитаризъм крачката е много малка. Предпоставките за налагането му стават все повече, но това се случва сякаш неусетно, а западното общество живее в някакъв наркотизиран транс. Още когато в началото на 2021-а отнеха социалните мрежи на доскорошния президент Тръмп, това беше сериозен червен флаг, че се случва нещо тревожно. Наскоро босът на Фейсбук Марк Зукърбърг пък небрежно призна в интервю, че ФБР е оказало натиск върху него да се скриват публикации, свързани с лаптопа на корумпирания Хънтър Байдън и уличаващите факти в него. Ако тези информации бяха достигнали до максимален брой хора, едва ли баща му щеше да спечели изборите срещу Тръмп. Вероятно тогава и войната в Украйна изобщо нямаше да я има. За всички трезвомислещи беше ясно, че една победа на Демократическата партия означава почти гарантиран военен конфликт някъде по света, включително и в Източна Европа.

Днес все по-оредяващите хора с истински свободолюбиви и демократични убеждения наблюдават в потрес събитията в Америка, които дори антиутопист като Джордж Оруел не би могъл да предвиди. „Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила“: тези девизи от мрачната книга на британския писател днес се прилагат без никакъв свян – под прикритието на масирана медийна пропаганда, изтъкана от лъжи и директни внушения. След като години наред работиха по масовото оглупяване чрез всепоглъщащите социални мрежи, днес глобалистите берат богата реколта от плодове на това оглупяване. Заобиколени сме от хора, готови да не се къпят. В Полша кинозрители въртят педалите на велоелгометри, за да осигурят ток за прожекцията на филма. В Англия ще призовават населението да следи дали духа вятър, и ако не духа достатъчно силно, да си гаси лампите вечер, защото вятърните електроцентрали няма да произвеждат енергия. А в Украйна господар на футболен клуб намекна на футболистите си, че ако не играят добре и не печелят мачове, по-добре да бъдат взети като наборници на фронта…

В такива времена живеем. Още веднъж нека повторя – снимката от речта на Байдън не е правена с фотошоп. Съвсем истинска е. Това е новият Саурон. Въпросът е кои са готови да влязат в ролята на негови орки.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s