Звездопадът VIP Brother

на

В един от най-силните сезони на риалити-шоуто повечето знаменитости бяха прелъстени, употребени и отритнати. Но коя от тях заслужава Нова телевизия да й издигне паметник?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 6 ноември

Торта в лицето – чудесна емблема за ролята, която е отредена на повечето знаменитости в Къщата.
Торта в лицето – чудесна емблема за ролята, която е отредена на повечето знаменитости в Къщата.

Ако винаги сме искали да имаме сигурен критерий коя от така наречените български звезди е реална и коя – с вече помръкнал ореол, предаване като VIP Brother го предоставя напълно безплатно. На залязващите риалити-шоуто дава солидни, понякога направо тлъсти хонорари, но после ги експлоатира безжалостно и в повечето случаи стават пишман, че са се съгласили да участват. Получените пари им излизат през носа. За истинските ВИП-знаменитости хонорарът също е висок, даже още по-висок, но тяхната репутация остава непокътната. Разрешава им се да излизат от къщата когато си поискат, дори да си вземат кратка ваканция, какъвто беше случаят с Преслава, след което да се върнат в шоуто и да продължат да се забавляват. За тях няма унизителни мисии с размазване на торта по лицето, а образът, който шоуто поддържа пред публиката, е старателно излъскан и без нито едно ръждиво петънце по него.

Останалите, които са се хванали на хорото, са в ролята на гладиатори, които един по един биват изнасяни от Колизеума. За тях винаги ще се намери негативен ракурс, в който да бъдат представени, когато е ударил „дванайстият им кобен час“. Ако се налага, някоя реплика ще бъде повтаряна до дупка, а всяко изпускане на нервите ще се показва в близък план и със стоп-кадър върху изкривена физиономия. Да, парите на Биг Брадър са сладки, но в повечето случаи накрая започват да нагарчат.

Да вземем Кичка Бодурова. Колкото и голям хонорар да е получила за участието си в тазгодишния ВИП-сезон, той едва ли й е по-скъп от гордостта и достойнството. А те бяха направени на пух и прах, независимо от постоянно засвидетелстваната подкрепа от публиката. Споменът, който шоуто ще остави за нея в масовото съзнание, е като за една себична и разглезена госпожа, свикнала да живее в разкош и готова на всичко, щом е нападната и трябва да търси реванш.

А какво да каже Иво Танев? Той плати скъпо и прескъпо амбицията да се задържи в шоуто с 2-3 седмици по-дълго от очакваното. Ако не се беше старал толкова много, ако не бе ставал на всяко гърне мерудия, ако си беше кротувал някъде из спалнята или на двора, сега щеше да се радва на хонорара си без да се тормози, че имиджът му е трайно сринат. Танев не прецени добре възможностите си, повярва си и реши да води битки, от които нямаше как да излезе сух. Не съобрази и безжалостната същност на това предаване. Във ВИП-версията си то рядко прощава някому, особено ако престоят му в Къщата е струвал скъпо и прескъпо.

Със същата горчивина и по сходни причини ще излязат от там и Катя и Здравко от „Ритон“, и Люси Иларионов, и Кристина Димитрова. Шоуто не премълча нито едно от звездните им качества, но извади наяве и акцентира върху неща от характера им, от които те ще се срамуват дълго занапред. По подобен начин в предишни сезони пишман станаха и други звезди от шоубизнеса – легенди като Камелия Тодорова, Аня Пенчева и Йорданка Христова, социоложката Мира Радева, по-млади певици като Аксиния, Йоана Захариева и Петя Павлова, тв водещи като Камелия Воче… Попитайте ги дали се гордеят с пребиваването си в Къщата и праймтайма на Нова.

Ако Преслава не бе певица в апогея на славата си, и тя би имала същите проблеми. За нея обаче този сезон бяха направени невиждани досега компромиси, което означава поне две неща – че тя наистина е масова зрителска любимка и продуцентите осъзнават това, и че е била достатъчно умна да обвърже участието си с договор, който да пази репутацията й непокътната.

Някой тук ще каже – а къде в тази схема са съквартиранти като Ернестина Шинова и Станимир Гъмов, които са фаворитите за крайната победа? Те нито са се изложили кой знае колко, нито може да се приемат като суперзвезди от ранга на Преслава, че да бъдат умишлено щадени от продуцентите. Да, така е. Ернестина и Гъмов са от друга квота – на така наречените „вътрешноведомствени участници“. Такива има всеки сезон и в повечето случаи стигат до финал или направо печелят шоуто. Деян Славчев-Део, Орлин Павлов, Катето Евро, Никол Станкулова, Жени Калканджиева, Маги Желязкова, Кристина Патрашкова, Юлиан Константинов… Според вече утвърдената схема този тип играчи са ключови двигатели на интригата и основателно пораждат подозрения за по-голяма близост до продукцията от съперниците си. Публиката вече е свикнала с тази квота и я приема с примирение, като неизбежна особеност на формата.

Нима се съмнявате, че в сегашния сезон и Ернестина, и Гъмов не биха могли да бъдат представени в по-негативна светлина? Че не би могла да се преекспонира една или друга черта от стратегията и тактиката им в къщата? Факт е, че и двамата показват значително по-голяма овладяност на характерите и че умело балансират между игрови хъс и забавление, между амбиция за победа и непукизъм. Но също така вярно е и това, че се радват на много по-голям „продуцентски комфорт“ отколкото например Кичка Бодурова, Иво Танев или Луна, за която ще стане дума малко по-нататък.

Има и още един тип играчи, които се използват „за пълнеж“ и за които и най-малкият хонорар за участие пак е плюс. Обикновено те влизат в Къщата с достатъчно лоша репутация и нямат кой знае какво за губене. Моника Валериева, Светлана Василева, Катрин Вачева… Ако можеха, те даже биха си платили, за да са там. В предишни сезони същата квота запълваха Елена Кучкова, Златка Димитрова, Саша Антунович, Ива Екимова, Ники Китаеца и т.н. Някои излязоха от предаването с една идея по-добър имидж отпреди, докато други само затвърдиха представата за себе си, трети се изложиха и си спечелиха подигравки за цял живот напред.

И стигнахме до последния тип участници – онези, които в баскетболната лига на Америка наричат MVP – „най-полезен играч“. Тези, които правят цялото шоу, които успяват да станат център на вниманието и интригата и с лекота играят тази роля. Те невинаги стават крайни победители и именно заради това VIP Brother има репутацията на нагласено предаване, на шоу, където въобще не е сигурно, че публиката решава всичко. Достатъчно е да си спомним за Къци Вапцаров, Тодор Славков, Ицо Хазарта, Фънки, Лияна, Стойко Сакалиев… Колкото и пари да им е платило, шоуто им дължи още повече.

Този сезон такъв играч беше именно Луна. Едва ли когато са сключвали договора с нея, продуцентите са имали представа до каква степен тя ще запълни сезона със съдържание. И то по начин, който предизвиква не само подигравка, но и възхищение за самообладанието и артистизма, които тя показа в ключови моменти. А и кой продуцент не би мечтал самият министър-председател на държавата да бъде въвлечен в сюжета на шоуто му и да е част от него дни наред в продължение на повече от седмица? За подобен дюшеш в чуждестранните издания на „Биг Брадър“ могат само да мечтаят.

Може би именно заради филма „младоженка на Борисов“ Луна изгоря толкова преждевременно. Ако беше по-голям тактик (или ако имаше кой от продукцията да я посъветва), тя трябваше да остави тази роля за самия финал. Но дори и след излизането си от Къщата тя продължи да прави шоу, каквото едва ли скоро ще се повтори в този формат. Та има ли аналог на излизането й на сцената в студиото, разпръсквайки истински банкноти петолевки и десетолевки към публиката?

Какъвто и хонорар да е получила за участието си, тя заслужава Нова телевизия да й издигне паметник. Там някъде в Нови хан. Под него трябва да пише: „Това е Луна, певица, кандидат-политик и кандидат-младоженка, която върна рейтинга на едно шоу в момент, когато всички бяха на път да го отпишат завинаги“.

С привличането на Луна Нова телевизия хвърли неочакван дюшеш, който стабилизира рейтинга на забуксувалия риалити-формат.
С привличането на Луна Нова телевизия хвърли неочакван дюшеш, който стабилизира рейтинга на забуксувалия риалити-формат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s