Чай от бойлера за гълмайстори

на

В началото на лятото бирите се опитват да ни оправят настроението, но останалите реклами – предимно да го развалят

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 27 май

Tesy_chai
„Остана гореща вода даже и за чай“. Ама разбира се, как не се бяхме сетили!
Shumensko_bombichkata
„Стана задължителна част от арсенала на уважаващия себе си ухажьор“. Клипът за „Бомбичката“ с гласа на Славчо Пеев идеализира романтиката на соц-времената.

„Ако няма рима – удари ма“, отсича на финала на всяка от рекламите компютърно нарисуваното куче с оранжевите аксесоари. Напоследък клиповете на застрахователния брокер SDI рязко полудяха и решиха да експлоатират едно от най-дразнещите явления в ефирната пропаганда – стихотворната форма.

В началото на лятото бирите започват все повече да доминират в рекламните блокове и това крепи надеждата на зрителите, че мъчението им с други внушения ще е сведено до минимум. Трите големи български концерна са в жестока конкуренция помежду си и се надпреварват в измислянето на стилни, скъпоструващи и понякога наистина оригинални клипове. Този сезон в тях доминира носталгията по соц-времената и епохата преди тях, която допреди година беше взета на въоръжение главно от „Загорка“ с нейната „Ретро“-серия.

Сега винтидж-стилистиката се е развихрила с пълна сила в кампанията на „Каменица“. Пловдивската пивоварна първо пусна своите клипове за „Старо пиво“ – „сгодно за всеки жур или соаре, приляга на всеки франт или конте“. После ефирът бе залят и от рекламата за световното изложение в Чикаго, чиято визия доста напомня за спотовете на „Шуменско“ с легендарния Франц Милде отпреди два сезона. Най-новият клип пък е с актьора Димо Алексиев, нашумял като хирург в поредицата „Откраднат живот“, който тук е в ролята на сладкодумен барман. Апропо, този сериал захрани още една кампания с рекламно лице – актрисата Ралица Паскалева, позната като д-р Стилиянова, се изявява със симпатично-лекомислена роля в актуалната кампания на банка ДСК.

Но да се върнем на бирите. За да бъде соц-носталгията пълна, от „Шуменско“ стартираха юбилейната си агитация за „Бомбичката“, появила се на бял свят точно преди половин век. Клиповете с моментално разпознаваемия глас на актьора Светослав Пеев, който накрая се появява и в кадър, създават приповдигнато-романтичен образ на онези времена. Ако човек не е живял в тях, като нищо ще си помисли, че сме били едва ли не по-щастливи от сега. Колкото и да е спорно това, неоспоримият факт е, че от този клип неизбежно ти се допива едно „Шуменско специално“.

От „Пиринско“ пък продължават да наблягат на красивите природни пейзажи и година след година да правят ремикс на една и съща концепция, която ни държи далеч от големия град. Новото тази година е кадърът със сламените бали и уточнението „там, където един тон работа значи точно това“ – хубаво намигване, но не чак дотам, че да ти се допие бира. Не по-различна като стилистика е и премиерната кампания за „Пиринско младо“, която отново фокусира вниманието върху близки планове на бутилката и течността в нея. Красиво и стилно, но изтъркано и скучно.

От „Загорка“ също вече втора година като че ли тъпчат на едно място. Техните ретро-клипове с танците, хвърлящи мост между соц-годините и съвремието, са красиви и дори направо на световно ниво, но вече се възприемат по-скоро като фон, с който всички са свикнали, отколкото като събитие в общия рекламен шум.

Затова пък от „Ариана“ са решили да събудят и изнервят всеки позадрямал запалянко. След като през април проведе изненадващо стилната си и добре замислена кампания „Ариана черпи“, от средата на май тази бира ни сюрпризира с „футболен клип“ в най-добрите традиции на „Каменица“ отпреди няколко години. Каламбурът за „гълмайсторите“ звучи чудесно, но използването на Алекси Сокачев като коментатор едва ли носи на зрителите положителната емоция, която е била търсена. Досега поне бяхме свикнали, че този предизвикващ досада и напрежение глас ще ни дразни само от ефира на bTV и „Ринг“, но ето, че вече ни преследва и на честотата на Нова и „Диема“ – благодарение на „пивката българска бира“. Ами благодарим много!

Оставаме все така на футболна тема с безумната реклама на бойлерите „Теси“, в която треньорът изкъпва цял отбор малчугани в банята на съседите. Че накрая даже им остава и гореща вода за чай. Вие познавате ли хора, които си правят запарката директно от бойлера? Аз не.

Но какво е футболът без съответните мезета към бирата? Производителите на колбаси са все така неуморими в стремежа си да привлекат вниманието на широките народни маси. От „Бони“ се раздвояват между новия си клип с шпековите салами, които изведнъж поникват от саксията на малчугана, и стария си инквизитор с момиченцето, което не искало пони, а кренвирши. Една идея по-добре, или най-малкото без толкова да дразнят, са се справили рекламистите на шунка „Кен“. Клипът с изобретателното момиченце, което тайно превръща чуждата покупка в супермаркета в своя, буди симпатии и у децата, и у техните родители.

Оригинална като идея е и рекламата на новите кренвирши „Аз ям“, които никога няма да те натопят, преметнат или изпържат, но ти винаги можеш да направиш това с тях. Заснета е толкова добре, че направо може да ти се дояде. „Леки“ продължават да мачкат вкусовите ни рецептори със своята македонска реклама за наденица, докато от „Лидъл“ хитроумно иронизират конкуренцията, лансирайки своите колбаси „без добавени легенди“.

Но европейското по футбол все още не е започнало, затова в ефира има достатъчно място и за „по-женски“ реклами. Такъв например е клипът за перилния препарат „Медикс Алвина“ с приятната песничка на Миленита. Изненадващ рекламен талант избликна и от дуета Дони и Нети, които прекроиха някои свои хитове за нуждите на препарати за отслабване и на гел за скриване на вени. Домакините като нищо може и да им повярват.

За финал да обърнем внимание на една банкова реклама. ОББ отново се сетиха за своя любим актьор Китодар Тодоров (Джони Кеш), като този път са ангажирали и колегата му Иво Аръков (Джеймс Бонус). Клипът, в който единият обяснява на другия колко по-изгодно е да се пазарува с банкова карта, е хем забавен, хем успява да даде нужната информация достатъчно ясно. Иска ти се да го гледаш отново и отново – нещо, което може да се каже за много малко актуални реклами в българския ефир.

Но какво ли са ни приготвили маркетинговите отдели за следващия месец, когато ще сме изцяло на футболна вълна? Тази година първенството ще се излъчва не само по БНТ, но и по Нова, така че рекламите ще са повече отвсякога. Нека бъдем готови за нови футболни експерименти, бира за гълмайстори, чай от бойлер, чипс с вкус на кебапчета и още много, много кренвирши…

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s