Концерт нова година храни

на

Макар и да правят плахи опити за празнична програма, телевизиите все така остават длъжници на българите пред трапезите

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 6 януари

misho_belchev
С бенефиса на юбиляра Мишо Белчев БНТ събра по-голямата част от аудиторията навръх Бъдни вечер.
presechkata
“Пресечката” на Теди Москов, излъчено от Нова на 1 януари, бе сред редките изблици на талант в празничния ефир.

През цялата година националните телевизии се конкурират неистово за всяка рейтингова точица и за вниманието на всеки зрител. Напоследък обаче – успоредно с нарастващите възможности на българина да пътува в чужбина за празниците – се забелязваше едно неглижиране на Коледните и новогодишни вечери в програмата. Те или отбиваха номера с някакви набързо скалъпени специални версии на традиционните си предавания, или директно ни подканяха да изключим телевизорите си, програмирайки стари холивудски филми в часовете, когато семействата се събират край празничната трапеза. По едно време се бяха изхитрили просто да вкарват някакъв коледно-новогодишен елемент в актуалните български сериали, които излъчват

Тази година като че ли се забеляза някакъв опит за съживяване на празничната атмосфера в ефира и малко повече старание зрителите-домошари да бъдат задоволени с нещо ексклузивно. Парадоксално обаче основните усилия бяха съсредоточени във вечерта на 31 декември, а за Бъдни вечер на 24-и, когато по презумпция много повече българи са по домовете си и пред екраните, програмата беше постничка като ястията върху масата.

bTV реши, че специалното коледно издание на все по-залязващата “Лотария България” ще развълнува достатъчо аудиторията между 18 и 19 часа и така абдикира от претенциите да забавлява зрителите в най-семейната нощ от годината. От това се възползваха, но само донякъде, БНТ и Нова тв, които поне се отсрамиха с по един хубав концерт на Бъдни вечер. Държавната телевизия излъчи бенефиса послучай 70-годишнината на Михаил Белчев, а Нова завъртя концерта на Любо Киров, състоял се в същата Зала 1 на НДК през лятото. За съжаление, двете шоута имаха само 40-минутна разлика в началния си час, което осуети възможността зрителите да им се насладят изцяло.

На следващата вечер – навръх Коледа – програмата беше една идея по-разточителна и празнична, въпреки че може доста да се поразсъждава дали тогава публиката пред екраните е по-многобройна от тази на Бъдни вечер. Нова излъчи концерта “Българската Коледа”, докато bTV ни предлагаше да гледаме “Хари Потър и даровете на смъртта”. По БНТ пък вървеше чудесният концерт в памет на Вили Казасян. Дублирането на програмирането му с това на благотворителното шоу по Нова обаче отново принуди зрителите да жонглират с дистанционното между чашите и чиниите. А сигурно не е било толкова трудно и тези концерти да се насрочат в последователен график.

Но добре че бяха българските композитори и певци, които цяла година са се трудили неуморно и изнасяли спектакли, че да има какво да излъчват телевизиите по Коледа и Нова година. Благодарение на тази вече отработена симбиоза можахме да видим и концертите на Веселин Маринов, дует “Ритон”, композитора Стефан Диомов, дует “Авеню”, Ирина Флорин и финалното шоу от турнето на “Кока Кола” с Криско и сие. Сигурно наддаването между телевизиите кой ще снима по-интересните музикални събития през 2017-а вече е в апогея си – иначе кой ще им спасява програмната схема в края на годината?

А помните ли празничните програми от едно време? Тодор Колев и “Иръпшъните”, “Криворазбраната цивилизация” с великия Калоянчев, фокусите на Николай Николаев с Кънчо, “африканците” Хиндо Касимов и Васил Попов, Любиша Самарджич и “Дай, рибу, рибу”, Стефан Данаилов и красавицата Вероник Жано… Това бяха образи, за които говореше цяла България. Още от първите дни на новата година вече гадаехме какво ще бъде телевизионното шоу за посрещането на следващата. А самата програма се снимаше още от ранна есен под ръководството на вездесъщите Хачо Бояджиев, Ласка Минчева и Младен Киселов… По-късно, в първите години на демокрацията, специалните блоковете за Нова година по частните телевизии започваха още от обяд и имаха бюджети от стотици хиляди левове.

След това дойдоха времената на големия икономически възход, а оттам и бумът на пътешествията. Изведнъж стана някак си непрестижно да си седиш вкъщи през коледните празници и да се взираш в стария (или чисто нов) приемник. Телевизиите сякаш това чакаха и решиха да спестяват от опосканите си бюджети, за да има с какво да снимат скъпоструващи и често пъти безсмислени риалити-формати през пролетта и есента.

Сред причините за програмното безсилие е и продължаващият глад за талантливи сценаристи, които да измислят нещо достатъчно оригинално и свежо за празничните дни. Учудващо е как пръскащите милиони за какво ли не национални канали продължават да неглижират този основен компонент от щатния персонал на всяка уважаваща себе си телевизия и продуцентска компания. Един умен и работлив сценарист, ръководен от достатъчно опитен режисьор, може да осигури на всяка медия достатъчно висок зрителски рейтинг на минимална цена. И, което е по-важното – да превърне празничната й програма в събитие, което после хората ще коментират дни наред по време на януарските софри.

Новогодишните издания на “Комиците”, “Шоуто на Канала” и “Господари на ефира” по нищо не успявават да се диференцират от своите редовни броеве през годината, ако не броим украсените елхи и изтърканите евтини скечове с Дядо Коледа. С “Папатаци” вече трета година bTV се опитва да предложи някакво по-ексклузивно новогодишно забавление. Липсата на достатъчно хумор и оригиналност в сценария обаче създава по-скоро мрачно, отколкото весело настроение в последните два часа преди настъпването на новата година, а единствените истински смешни моменти идват от чуждестранните клипчета, свалени от Интернет.

Единственото предаване, което тази година създаде усещане за нещо свежо и наистина специално, беше шоуто “Пресечката” на Теди Москов – вариация по легендарното “Улицата” с някои от най-обичаните български комици. Нова телевизия го излъчи на 1 януари вечерта, сякаш за да отсрами всички канали по празниците. Макар и заснето с неголям бюджет, то успя да трогне и разсмее публиката с горчивия си чаплиновски хумор и да върне носталгичния спомен по времената, когато новогодишните програми гъмжаха от талантливи идеи и изпълнения.

Но празниците вече отминаха, телевизиите излязоха от махмурлука и сега отново ще ни заклеват да не си изклюваме телевизорите, да не посягаме към YouTube, VBOX, HBOGO и Netflix, а да оценяваме скъпоструващите програми, с които ще опитват да задържат вниманието ни. С всяка следваща скучна Коледа и Нова година обаче ще им се получава все по-трудно,а компютрите и таблетите ще се превръщат във все по-могъща и предпочитана тяхна конкуренция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s