“Смени жената” не е “Мис Пепеляшка”

на

Семейното риалити е едновременно забавно и поучително, показвайки всички нюанси на съпружеските взаимоотношения

Smeni_jenata_2
Семействата от второто издание на шоуто бяха от един и същи град, но не по-малко противоположни от тези в пилотното предаване.

“Леле, какъв голям телевизор, тия хора как гледат тука… За такава баня и аз си мечтая. Другото момиче как ли ще се чувства в моята?”. “Аз съм шокирана, никога не съм се къпала при -10 градуса навън!”… Възклицанията на Габриела от сливенското село, която никога не е влизала в солариум, не ходи на козметик и рядко попада в големия град са напълно реципрочни на тези, излизащи от устата на засуканата украинка Ирина, женена за софиянец с 6-цифрена годишна заплата.

Усещането за нещо познато и дори досадно не можеше да бъде избегнато по време на дебютното издание на “Смени жената” – новото семейно риалити, което от няколко седмици върви по Би Ти Ви в сряда вечер. Дали това не е клонинг на отдавна буксуващото на едно място “Мис Пепеляшка” от програмата на Нова, където разглезени градски кифли отиват на село да копаят ниви и ринат обори, а селски моми вкусват от лукса на столичния живот? Опасенията изглеждаха напълно основателни, въпреки че семейните проблеми и вечните съпружески конфликти моментално се очертаха като водеща сюжетна линия в шоуто.

Залагайки на максимален битов и естетитески контраст, пилотният епизод от “Смени жената” пое сериозен риск целият формат да бъде приет с резерви и преждевременно отписан от консервативната публика на Би Ти Ви. Същевременно обаче, първите героини в него – споменатите Габриела и Ирина, очертаха по възможно най-ясен начин контурите и регламента на ситуационната комедия с елементи на драма, която предстои да гледаме и по-нататък.

За щастие, още в следващите две предавания шоуто се отдалечи от шаблона на “Мис Пепеляшка” и предложи историите на друг тип семейства. В тях мястото на живеене и социалното разслоение не играеха толкова водеща роля, колкото чисто съпружеските взаимоотношения и фундаменталните ценности, отстоявани от всяка фамилия.

Размяната на Виолета – майка на три деца, която преди това 16 години не е можела да роди и е била на прага на отчаянието, с бездетната й съгражданка Анна Маринова, преживяла 5 аборта, която живее живот без правила и излишна хигиена с мъжа си, беше още по-шокираща за зрителите. В това издание публиката си направи доста изводи не само за двете жени, но и за техните съпрузи. Какви са измеренията на любовта в едно дългогодишно семейство? Дали добре устроеният бит със съдомиялна машина, наличието на ред и питателна храна са достатъчни, за да компенсират липсата на топлота в чисто човешките отношения? По какъв начин бягството в компютърния свят, немарливото домакинство и нехайната липса на амбиции за развитие създават благоприятни условия един ден в това семейство да се появи дете? И чудно ли е, че то не се появява?

Не по-малко вълнения предизвика и следващото предаване, в което доминираща над мъжа си до налудничавост фитнес-маниачка попадна в семейство, където преяждането е начин на живот и трудно би могло да бъде оправдано с иначе приятната и незлоблива атмосфера, създадена от родителите на двете дъщери.

Основният плюс на “Смени жената” е бързото напипване на онова, което разграничава едната фамилия от другата и умелото съчетаване на риалити-елементи с опити за обобщения и извличане на поуки. Шоуто поддържа добър баланс между забавление, познавателен елемент и социално-значима дидактика. Заснето е с уверена продуцентска ръка и всеки път свръшва точно навреме, преди да е станало досадно и да зацикли. Може би ако дикторският текст, поверен на актьора Даниел Цочев, не беше толкова артистично поднесен, а една идея по-монотонно и безизразно, усещането за напълно документална реалност щеше още повече да надделява над подозренията в тотална драматургия и режисура. Но дори и в този си вид “Смени жената” изглежда достатъчно автентично и изпълнява благородните си амбиции без нито за минута да престава да разтоварва и развлича.

Всъщност, този формат не е напълно непознат за тукашната публика. През 2009-а българският вариант на британското Wife Swap стартира по тогавашната TV2, а после имаше и втори сезон в ефира на друга преструктурирана телевизия – Pro.bg (днес bTV Action). В онази своя версия, наречена “Размяна на съпруги”, шоуто обаче беше далеч по-кресливо, махленско и воайорско-сеирджийско. Анализите и опитите да се извличат поуки бяха поверени на коментатори в студиото, докато заснетият риалити-материал със семействата изглеждаше много по-суров, примитивен и скандалджийски – в стилистиката на нашумелите по-късно “Съдби на кръстопът”, “Истински истории” и “София -Ден и нощ”.

Сега “Смени жената” се очертава като интригуващо попълнение в програмната схема на Би Ти Ви, която все повече се опитва да се отърси от скучния си имидж и търси алтернативи на турските сериали. В комбинация с “Гласът на България” и “Мастършеф”, семейното риалити оформя рейтингов хеттрик, който превръща този сезон в един от най-успешните за тази телевизия напоследък.

Smeni_jenata_selo
Три деца, две кучета и съпруг, на който трябва да носиш ракията и пепелника – как Габриела ще замени това с живот в лъскав столичен апартамент?
Smeni_Jenata_Irina
Украинката Ирина има богат мъж, който готви и я обсипва с комплименти – как би се справила в селска къщурка с външна баня и тоалетна?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s