Интро #69

на

Редакционният увод в юнския „Биограф“

Intro_69

Марлон винаги ме е ядосвал с това, че всичко му се получава толкова лесно. Аз трябва да си скъсвам задника за неща, които той прави със затворени очи.

Пол Нюман (1925-2008)

Марлон Брандо беше на корицата и на дебютния брой на Biograph – това се случи преди почти 6 години, в края на лятото на 2011-а. Там обаче бе в ролята на Кръстника от едноименния филм на Копола – достолепен, уморен от тежестта на властта и жестокостта, която е принуден да упражнява. Марлон Брандо в апогея на кариерата и славата си – навъсен в своето величие и все по-отчужден от света наоколо.

Сега го виждаме в съвсем друга светлина, четвърт век по-рано – прелъстително красив и самонадеян, като необуздано животно, от което не можеш да свалиш поглед. Кадърът от “Трамвай Желание” – филма, с който той се превърна от бродуейско явление в световна звезда – е сравнително рядък и не е сред най-експлоатираните изображения на Брандо, но това не го прави по-малко иконичен за киното. Това е образ, който олицетворява една цяла епоха в това изкуство. Както и стандарт, мерна единица за артистичен гений.

22-те страници от нашата юнска Cover story са опит да нарисуваме детайлен портрет на мъжа-звяр Брандо. Той никога не би могъл да бъде напълно изчерпателен, но все пак се надявам да оцените старанието ни.

Лайза Минели, Джуди Гарланд, Ивайло Христов, Стефка Янорова, Ирен Кривошиева, Соня Йончева, Гойко Митич… Актьорският талант определено е на почит в 69-и том на Biograph – както и уникалните характери, които се крият зад тези имена.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s