Разгониха ли ви фамилията

на

Летните реклами все така бъркат истинския хумор с имитация на такъв, а приятните изключения се броят на пръсти

Familia_Mimeto
Сладоледеният клип “Мимето ми разгони фамилията!” облече жълтата фланелка по тъпотия това лято.

“Но мамо, нали знаеш че ми става лошо?”, казва момченцето, преди тя му да му даде вълшебното бонбонче. После ги виждаме да пътуват с колата нанякъде – майката, братчето и сестричето – и трите с най-изкуствените и широко разтеглени усмивки, които човек може да си представи. Обикновено човек се хили така, когато иронизира, че му е хубаво – тоест, когато го прави насила.

Това е една от типичните телевизионни реклами от ефира през лятото – сезона на пътуванията, гъбичките, бактериите и стомашно-чревните инфекции. Екранът е залят от фалшиви усмивки на хора, които уж са си разрешили някакъв здравословен проблем. Или по-точно – засипани сме от некадърен, но не непременно и евтин, рекламен криейтив и режисура.

Шампионът по досада това лято е клипът на сладоледите “Фамилия”, в който се срещат двама брадясали в различна степен приятели. “Сладки времена бяха… А Мимето какво прави?”. “- Ееех, Мимето, Мимето…. Разгони ми фамилията Мимето!”, отговаря другият, преди жена му да се появи с думите: “За мен ли говориш?”. Естествено, сладоледът във фунийка присъства изобилно в почти всеки кадър. Този клип очевидно съществува само благодарение на нечия гениална идея да съчетае марката с често употребявания идиом със същата дума – за “разгонването на фамилията”. Няма значение има ли някаква логика и аналогия или не. Но още по-влудяваща е изкуствената игра на героите – сякаш и тримата са наясно, че се снимат в много тъп спот и, срамувайки се от този факт, опитват поне да го обърнат на някакъв особен тип сарказъм. Това даже и “Ъпсурт” не го могат напоследък…

Междувременно анимираното прасе от кренвирши на “Бони” продължава самодоволно да се върти и суче в очакване да бъде изядено, младежът от “Вивус” все така ни привлича вниманието с безумни звуци и образи, за да съобщи колко лесно е да вземеш паричен заем, а конкурентите му от “Кредисимо” неуморно обиждат и малкото оцелял от жегите интелект на потенциалните си клиенти. Рекламистите наистина са решили да ни разгонят фамилията в тези горещини.

Добре че от “Шуменско” продължават да не се взимат прекалено насериозно и успяват да разведрят обстановката със своята шлагерно-ориентирана кампания на “Бомбичката”. Четирите клипа, които използват мелодиите на “Македонско девойче”, “Малкият град” на “Тангра”, In The Summertime на “Мънго Джери” и вердиевата “Травиата”, са кратки, но бързо влизат под кожата и те карат после да си ги тананикаш цял ден – или поне докато не утолиш жаждата с една бира.

На фона на повечето безсмислици и тъпотии, като сравнително свежи се открояват и серията спотове на “Ариана Радлер” – особено онзи, в който катаджиите се заглеждат по госпожицата, отпиваща от безалкохолното питие преди да се качи в колата си. Ако не друго, там поне има хармония между поставена цел и краен резултат – хуморът е налице, посланието е отправено сравнително ненатрапчиво, а визията и актьорската игра са на прилично ниво.

“Скъпи? И едно ризото…” е другата смешна реклама това лято – от серията на “Пощенска банка”, която ни внушава, че вместо да започваме втора работа можем да вземем някой лев оттам. Репликата принадлежи на жена в ресторант, чийто съпруг едновременно вечеря с нея и обслужва клиентите по останалите маси.

Далеч по-претенциозна и многословна, но все пак майсторски заснета и добре режисирана е рекламата на банка ДСК, в която родителите пишат окуражително писмо до сина си да вземе ипотечен кредит. Усмивките върху неговото и на бременната му жена лице обаче се появяват едва след последното изречение – “Първоначалната вноска е от нас”. Както се казва, дай Боже всекиму такива родители, а за заема все ще се намери кредитор…

Към сравнително добрите образци на сезона можем да причислим и новия клип на “Националната лотария”, чийто главен герой се събужда, без да си спомня, че вече е спечелил околосветското пътешествие от заветното талонче.

Но сякаш за да ни приземят обратно в ада на кошмарните реклами, от “Джъмбо” ни атакуват с влудяваща песничка и още по-влудяващ клип от серията “а ла немско порно”, в който рекламират плажните хавлии и аксесоари на веригата. Тези вече наистина ни направиха на маймуни. Само можем да си представяме какво ще измислят, когато дойде ред да представят принадлежности за баня и тоалетна…

3 коментара Добавяне

 1. newbie34 каза:

  Така си е. 🙂 Има още какво да се желае от родните рекламисти и от заданията, които им поставят техните клиенти.

  Харесвам

 2. ruseborn каза:

  телевизия нямам а и не гледам другаде. Новините са навсякъде в Интернет

  Харесвам

 3. Не сме пускали ретро вълната..

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s