Къде си бе, Вергов?

на

Първата седмица на „Откраднат живот 4“ изнерви и най-заклетите почитатели на сериала

Victor Bankov
Цели четири епизода зрителите тръпнеха в очакване доктор Виктор Банков да влезе в сериала, но уви.

Промо-кампанията за четвъртия сезон на лекарския сериал “Откраднат живот”беше издържана в свръхстилизиран, почти хорърски стил. Създаваше усещане за предстоящо голямо напрежение и невиждан досега драматизъм.

Какво ще се случи след смъртта на доктор Иван Генадиев? Каква ще бъде съдбата на болницата “Свети Кирил”, в която всички мечтаят да работят и да бъдат шефове? Ще има ли нови любовни триъгълници? Как ще се впише в историята новият основен герой, поверен на един от най-обичаните наши актьори – Юлиан Вергов? Радио-клиповете за “Чуждо тяло” (както е кръстен сезонът) допълнително нагнетяваха обстановката с почти злокобните нотки в тембъра на актьора.

Дългоочакваният старт на сезона осигури висок зрителски рейтинг на Нова телевизия, но преобладаващите коментари на зрителите бяха изпълнени с досада и дори с разочарование. След като дни наред се въртяха тийзъри с новия директор на болницата Виктор Банков, сериалът остави героите си цели четири епизода в позицията на гладни кокошки, сънуващи просо – да се чудят кой от тях ще стане шеф и кой ще бъде потърпевш от това. Получи се малко тъпо, защото зрителите бяха добре наясно какво ще се случи и четири вечери поред сядаха пред телевизорите, предвкусвайки вкусния момент с пришествието на доктор Банков. Цяла седмица обаче никакъв Юлиан Вергов така и не се появи. Вместо това зрителите трябваше да изтърпят четири мъчителни епизода, в които до припадък се повтаряше едно и също – как Наталия е в депресия след провалената й от внезапната смърт на Генадиев сватба и как Калин се чуди как да намери обратно път към нея. Повечето зрители основателно заподозряха, че зад странното поведение на героинята вероятно се крие нескопосан опит на драматурзите да освободят сериала от актрисата Дария Симеонова, която може би си има други, например театрални ангажименти.

Младата докторка Вяра Добрева (Луиза Григорова) се държи изненадващо злобно и сърдито на целия свят. Може би драматургичната логика е в отсъствието на Виолета Захариева (Йоана Буковска) да се търси неин заместител като “лошата”, но засега не се получава. Кариерните амбиции на другата красива докторка – Стилиянова (Ралица Паскалева) също изглеждат и звучат някак си изкуствено и пресилено.

Въобще решението да се отделят цели четири епизода на боричканията за директорския пост в болницата, без да настъпи развръзката, която всички зрители отдавна знаят (и която по същество е завръзка на сюжета в “Чуждо тяло”) говори за всичко друго, но не и за креативност. Ако всичко това беше събрано в един епизод или максимум в два, четвъртата част на сериала щеше да има далеч по-успешен и удовлетворяващ публиката старт.

След силните си първи два сезона, в третия “Откраднат живот” видимо забуксува. Беше ясно, че след драматичното разкритие за разменените съдби на двамата млади доктори сериалът трудно ще крепи нишката на интригата, колкото и автентично иначе да представя болничната действителност и колкото изобретателно да вкарва нови герои, съдби и диагнози в сюжета си. Сега, когато и професорите Камбуров и Генадиев също не са сред персонажите, ще му бъде още по-трудно.

Екипът, който седи зад тази поредица, се е доказал с умението да поддържа високо ниво в повече от сезон-два – не само със “Столичани в повече”, но и с “Дървото на живота”. Ако обаче някой в Нова телевизия се надява, че лекарският сериал може да търси (и изпълни със съдържание) дълголетието на “столичаните” – жестоко греши. В комедийния жанр е много по-лесно да вкарваш нови герои и сюжетни линии, освен това там действието не е затворено между стените на една сграда. А и епизодите бяха далеч по-малко като брой.

В “Откраднат живот” има твърде недостатъчно хумор (да, вярно е, че когато е налице, е сравнително добре написан и изигран) и твърде много изсмукан от пръстите драматизъм, за да се очаква публиката стоически да преглъща толкова много епизоди седмично и на сезон. Колкото и да е добра актьорската игра (тук аплодисментите са най-вече за Янина Кашева и Димо Алексиев), лекарският сериал все повече ще страда от сценарна безпомощност. Доколко чарът на Юлиан Вергов може да компенсира това? Стискаме му палци най-искрено.

Krysteva_Dobreva
Д-р Кръстева (Янина Кашева) и д-р Добрева (Луиза Григорова) – боричканията за власт в “Свети Кирил” бяха твърде разтеглени и досадни.
Natalia_Kalin
Отношенията между Наталия и Калин са все по-далеч от житейската логика и реализма.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s