Вендета в “Папараци”

на

Смяната на Николета с Венета в клюкарското шоу на bTV направи светските интервюта по-смислени – с извинение за оксиморона

Paparaci_Veneta
Венета Райкова, един от най-хитрите и предразполагащи душеприказчици на екрана, отново е в национален ефир.

Да правиш смислени интервюта в клюкарско предаване, каквото е “Папараци”, си е класически оксиморон, но точно с това се е заела Венета Райкова, която отскоро е новата водеща на неделното шоу по bTV.

Когато преди 4 години ослепителната Николета Лозанова цъфна в центъра на екрана в уикендовия праймтайм на най-гледаната телевизия, реакциите бяха по-скоро скептични. “Горещо” – предаването, което вървеше вече почти десетилетие в ефира на конкурентната Нова телевизия, изглеждаше непоклатим властелин на светско-клюкарската тематика. Как “Папараци” ще накара зрителите да го предпочитат? Сексапилните тоалети на водещата и отривистите жестове, с които като в космически кораб пускаше материалите в предаването си, не изглеждаха достатъчен аргумент.

“Папараци” обаче се оказа доста амбициозно предаване със сериозен и многочислен екип от редактори, шофьори и репортери със скрити камери, който неуморно експлоатираше вечната потребност на зрителя да надниква в нечий чужд живот. Воайорската същност на шоуто се превърна в най-големия му коз.

Междувременно по Нова Венета Райкова продължаваше да провокира гостите си в “Горещо” с интервюта-изповеди, в които те неизменно споделяха дори повече, отколкото първоначално са имали намерение. Чисто концептуално обаче предаването й не се разви по никакъв начин, а тя си остана самотен воин, който почти еднолично запълваше цялото съдържание. Рейтингът на “Горещо” остана висок и в повечето случаи преборваше “Папараци”, но разликата в бюджетите и амбициите ставаше все по-очевадна и то не в полза на Нова телевизия. Така се стигна до онзи момент от лятото на 2014-а, в който Венета реши да не подновява договора с продуцентите си и на предаването й беше сложен край. Авантюрата, която Райкова предприе с ток-шоуто “Дневникът на Венета” по ТВ7, не изглеждаше перспективна и далновидна, но даваше на водещата свобода, възможности и независимост, които явно са й липсвали дотогава. После се случи така, че тя остана без работа, посвети се на изненадващо успешна писателска кариера, преди за кратко да се върне към телевизионното си амплоа в новата телевизия “BiT”.

От целия този развой на събитията беше сигурно само едно – че в Нова не използваха достатъчно пълноценно коза “Венета”, който имаха в ръцете си и неблагоразумно оставиха един ценен кадър да им се изплъзне. Създаде се впечатлението, че шоуто “Папараци” едва ли не се е превърнало в пряк или косвен душманин на дългогодишната водеща.

Така стигаме до есента на 2017-а, в която заглавието на четвъртата книга на Райкова – “Вендета”, внезапно се осмисли по неочакван за мнозина начин. Венета беше обявена за нова водеща на “Папараци”, след като предаването се раздели с Николета Лозанова. Първоначално новината се прие на нож от сплотената армия фенки на някогашната плеймейтка и футболна съпруга и на нейния любим дизайнер Филип Плейн. Как Венета ще се справи с церемониалната роля на водеща и ще смогва ли да вълнува публиката с нови и нови дръзки тоалети?

Бързо стана ясно, че основната функция на Райкова ще бъде съвсем друга, а интервютата ще станат основния жанр в “Папараци”. Но не лустросан и скучен ПР, каквито бяха досега, а типичните за Венета “подхлъзващи” раздумки, в които тя не мирясва, докато не изкопчи информацията, която си е наумила. Е, някои от гостите й понякога дават отпор – такъв например беше случаят с Алисия миналата неделя, когато певицата на няколко пъти успя ловко да се измъкне от капаните на водещата и да заобиколи някои неудобни въпроси. Този късмет обаче не сполетя интервюираната в шикозна спалня Светлана Василева, на която се наложи да показва белезите по ръцете си и да обяснява, че те не били от опити за прерязване на вените, а от нещо съвсем друго.

Да, това наистина е оксиморон. Да се търси някакъв по-дълбок смисъл в едно светско и клюкарско интервю е парадоксално. Но за воайорско-интригантско предаване, което не се и стреми да надценява своята публика, а само да й угажда, Венета Райкова е перфектният, неуморим и хитър задавач на въпроси, който най-сетне изпълва концепцията му със съдържание. Основният й трик се състои в самоиронията и готовността самопожертвувателно да дава личен пример, с който предразполага събеседничките си към откровения. Ако ще пита нещо за развод – небрежно споделя как самата тя понякога е мислила за същото. Ако ще е за изневяра – първо ще потърси в собственото си минало нещичко по темата. И така, неусетно, гостенката си изпява всичко.

Колкото до останалите компоненти на “Папараци” – те очевидно ще останат непроменени и нерядко изсмукани от пръстите. Репортажите със скрита камера опияняващо ни занимават с тривиално ежедневие на знаменитости или набедени за такива, а дикторският глас се опитва да създаде някакъв драматизъм и усещане за сензация. Е, все пак папарашките кадри с актьора Стоян Алексиев и младата му любовница от миналата неделя си бяха своеобразно попадение. Но в повечето случаи тези репортажи понамирисват на внимателно режисиран ПР.

Рубриката “Папатаци” с новата ко-водеща Моника, кръстена “черната овца на хайлайфа”, също е по-скоро досаден пълнеж, отколкото интересен елемент. Тя се опитва да изземе една от функциите на “Господари на ефира” по Нова – да занимава публиката с различни прояви на човешката глупост и жажда за слава на всяка цена.

Но едно е сигурно – че интервютата на Венета Райкова ще стават все по-важна и любопитна част от “Папараци”. Както обаче и фактът, че знаменитостите вече ще внимават, преди да се съгласяват да седнат на разпит в неделния късен праймтайм на bTV. Това луксозно кресло там, както се оказа, можело наистина да бъде горещо.

Paparaci_Svetlana
Интервю в леглото със Светлана Василева. Няма да й се размине, без да покаже има ли белези по китките. Оказа се, че има.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s