Биг доктор има ли?

на

Новият сезон Most Wanted изглежда като спонсориран от Центъра за психично здраве

Indianski_igri
Индиански Игри на глада, в които победител няма как да има, защото всички са губещи.

В този си вид и с тези участници новият сезон на “Биг Брадър” би имал смисъл само ако целеше да фокусира вниманието върху все по-крехкото душевно здраве на нацията. Центърът за психично здраве наистина би могъл да бъде главен патрон на това предаване и всеки понеделник да се правят включвания директно оттам – с коментари от специалисти и полезни съвети за всички.

Да, умствените разстройства не са шега работа и все повече ще се превръщат в бича на модерното общество. В праймтайма на Нова телевизия обаче няма дори плах опит за подобна трактовка на нещата. В Къщата напълно умишлено са събрани хора с нисък праг на стабилност, като целта е само една – публиката да им се подиграва, да става сеир.

И всичко това е кръстено “Most Wanted” – сякаш има нещо криминално в това да си недобре психически. Криминална е единствено готовността да правиш телевизионен рейтинг от това и да подклаждаш ексцесиите – било то с алкохол, било то с унизителни “мисии”.

Bik
Фънки и Луна бързо хванаха бика за рогата.

В краткосрочен план тази тактика може и да работи – на зрителите никога няма да им омръзне да се подиграват на някой уж известен и преуспял. „Ето, тоя не е по-голям от мене, той е същият цървул като мене! И аз съм цървул, но и той е цървул!. Масата обожава да се храни с неуспеха на другите“ – това дори Криско в прословутата си автобиографична книга го е прозрял, търсейки обяснение защо това риалити-шоу е толкова гледано. Но в дългосрочен план подобна стратегия е пагубна – и то не само защото е канибалска. Наистина по този начин шоуто като един безумен Кронос изяжда собствените си деца. Първо се опитва да убеди публиката, че те са достойни за нейното внимание (и неговите пари), след което ги унижава до безкрайност, изтипосвайки и в преносен, и в буквален смисъл мръсното им бельо.

Е, вероятно още някой-друг сезон ще се намират достатъчно огладнели и жадни за слава “знаменитости”, готови да изтърпят всичко това. А после? Какво ще измисли Биг брадър след това? Вероятно ще трябва ексхибиционистично и самопожертвувателно да изкара самия себе си на арената. Или пък, точно както в древногръцката митология, ще се намери някой Зевс, оцелял негов син, който да го детронира и заключи в мрачния Тартар… Все някой от лудите съквартиранти някога ще изперка достатъчно, ще прати по дяволите и договори и всичко, и след излизането си от Къщата ще отпуши Ада по адрес на своя мъчител. Те в Холивуд възстанаха срещу Харви Уайнстийн и Кевин Спейси, та тук срещу един Бай Брадър ли няма… А и винаги ще се намери конкурентна медия, която да се възползва и да го превърне в сеира, който публиката вече е приучена да очаква. И никой няма да има угризения от това.

Колкото повече гледаш, толкова повече се чудиш каква ли потребност или отчаяние принуждават уж уважавани хора да влизат в тези Игри на глада. Трябва или да са в голяма нужда, или просто съвсем да им се е разхлопала дъската.

За личности като Луна (и Сашка Васева от предния сезон) донякъде е разбираемо – носталгията им по някогашната популярност е толкова голяма, че са готови на всичко, за да си я върнат поне за малко. Людмила Захажаева е явление, което би могло да вирее само в подобно шоу и никъде другаде. Но да вземем например Фънки – симпатичен, цапнат през устата, но в никакъв случай глупав или бездарен музикант и промоутър, който на всичкото отгоре припечелва и като жури в друг риалити формат всяка пролет. Толкова ли е закъсал бизнесът с организиране на концерти, че му трябва да се излага за пореден път като съквартирант в тази къща? Да се вижда колко грозно невъздържан и груб може да бъде и как алкохолът очевидно не му се отразява добре? Едва ли има достатъчно висок хонорар, който да оправдава подобен резил.

Ами плеймейтката Светлана, която отчаяно иска да забравим за прякора й Гонзовица? Наистина ли е вярвала, че с влизането си в това шоу ще стане по-привлекателна младоженка за новия си възлюблен Гущеров?

Певицата Дебора? Кой посъветва това момиче да приеме офертата да стане за резил пред цяла България? Оттук нататък с какви очи ще дава интервюта пред Карбовски като невинна жертва на домашно насилие? Защо така безжалостно отнемат на Мартин толкова важен обект за съчувствие от неговия “Втори план” по Би Ти Ви?

Тези въпроси могат да продължават до безкрайност. Но истината е, че самите участници в случая са невинни жертви – досущ като тийнейджърите, които Кевин Спейси канел в спалнята си, или като актрисите, от които Уайнстийн си просел масажи. Изкушават ги с неща, на които не могат да устоят, и ги използват за задоволяване на някаква перверзна потребност. По-важният въпрос е докога обществото ще търпи подобна манифестация на насилие над личности с очевидни проблеми и експлоатацията им в името на все по-долнопробен сеир.

Интересно е и във въпросното шоу няма ли медицинско лице, някакъв щатен психиатър, положил Хипократовата клетва, който да се противопостави на всичко това, да му дожалее поне малко за пациентите, превърнати в гладиатори. Няма ли поне един здравомислещ продуцент или телевизионен шеф, който да си даде сметка, че някои неща не са за подигравка, а за терапия?

Явно не, но помнете ми думата – накрая пациент ще стане самият Биг брадър. И кръвожадната публика, която самият той е свикнал да насъсква толкова безжалостно, няма изобщо да се поколебае да разкъса и ръфа и неговото месо. Това ще е поне частично възмездие за клетите сегашни потърпевши – ако изобщо на някого му пука за тях.

 

2 коментара Добавяне

  1. newbie34 каза:

    Така е, г-н Неделчев. Напълно споделям гледната Ви точка и очаквам точно това да се случи – впрочем не само с „Биг Брадър“, а като цяло – с управлението на страната ни, където игрите на глада не са спирали в последните 28 години, някои биха казали и доста повече.

    Аз лично тази година се въздържам да гледам всякакви нашенски реалити проекти, които ми е пределно ясно какво могат да предложат след няколко сезона в ефир. С интерес гледах за кратко едно гръцко реалити за най-добре облечено момиче, което ми се струва една идея по-смислено, макар че пак спада към телевизионната ширпотреба. Явно жаждата за пари и слава сваля всякакви прегради в съзнанието на десетки, стотици и хиляди хора, които се редят на опашка за кастинг на съответните предавания или директно приемат оферти, когато са по-популярни. Любопитно би било да се направи едно социологическо проучване сред телевизионната аудитория, както и сред самите бивши или настоящи участници в такива проекти – доволни ли са от продукта, който им се представя. В това отношение оценката на публиката за съвременните български книги и филми е достатъчно красноречива и фактите са налице, предвид обема на продажбите. Всеки избира как да развие културното си ниво, ако въобще го иска.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s