Как Бай Ганьо загуби избори

на

Селското поведение на Динко и подмазването на Коцето мотивираха вота в полза на Джино Бианкалана – тъкмо когато вече народът спря да вярва на всякакви конкурси

Dinko_Valev
В последните дни от шоуто Динко Вълев направи всичко възможно, за да заслужи по-голяма зрителска подкрепа, но не му се получи.
Funky_Gino
В прекия и символичен сблъсък между Фънки и Джино много повече зрители застанаха на страната на по-възпитания, макар и не толкова начетен българин от Чикаго.

Ако в понеделник вечерта е имало изненадани от победата на Джино Бианкалана в Big Brother Most Wanted, те са били само от онези зрители, които вече не вярват в обективния резултат на нито един конкурс. През последните години това риалити-шоу направи почти всичко възможно, за да ликвидира доверието на публиката към себе си. Когато имаше някакви реални награди за раздаване, например някоя лека кола, те съмнително се озоваваха при близки до екипа на предаването участници. Добре все пак, че се случиха и сезони, където призът бе само символичен плакет, даже не и статуетка – тогава явно нямаше никакви спирачки титлата да отиде при масови любимци като Влади Въргала, Деси Слава, Джино Бианкалана или Миглена Ангелова.

Затова и по-скептичните зрители очакваха равнодушно развръзката и на този сезон и гледаха предаването единствено от сеирджийския инстинкт да проследят докъде може да стигнат изстъпленията в „психодиспансера“, в какъвто се превърна Къщата. Но, разбира се, имаше и достатъчно такива, които стискаха палци за един или друг от финалистите. Такива винаги ще има.

За Людмила Захажаева и Светлана Василева би трябвало да е сериозна гордост, че изобщо стигнаха до последната вечер. Факт е, че и двете показаха качества, с които се извисиха над очакванията към себе си, но и едната, и другата към финала вече бяха надкочили своето „ниво на компетентност“ според прочутия „принцип на Питър“ – един канадски педагог, който изследва връзката между способностите и израстването в дадена йерархия. 6-о и 5-о място бяха максимумите, за които те биха могли да мечтаят, и ги получиха.

За Фънки четвъртото място може да се приеме като шамар и дори провал. Преди 5 години той едва не спечели това риалити, оставайки в Къщата предпоследен, заедно с победителя Орлин Павлов. Въпреки че и тогава беше невъздържан и старателно играеше шутовската роля, която му беше отредена от сценаристите, този сезон музикалният промоутър успя да се поизложи. В първите дни трайно загуби контрола върху нервите си и до края така и не успя да налучка модел на поведение, който да накара дори и най-отявлените му почитатели да се гордеят с него. А за привличането на нови симпатизанти на негова страна не би могло да става и дума.

За Динко Вълев от Ямбол – може би най-близкият до Бай Ганьо типаж, попадал някога в българско риалити – още от началото беше ясно, че ще е сред основните фаворити. И то не само заради активното си до агресивност поведение и непресторена смелост, демонстрирана при всяка възможност. Просто твърде голяма част от публиката открито или тайно се идентифицира с неговите възгледи и модели на поведение и бе повече от сигурно, че ще има кой да праща есемеси в негова подкрепа. Въпросът беше Динко да устиска до финала, без да се изложи прекалено, за да не мотивира и достатъчно хора да гласуват за съперниците му.

Е, изложи се. Поведението му през последните дни на шоуто накара половината публика да се смее, а другата не на шега да се притеснява и срамува, че подобни хора са най-близо до националния ни архетип. А най-нелепо, байганьовско и грозно беше поведението му след като разбра, че остава на трето място и трябва да напусне къщата. Това беше и моментът, който най-силно мотивира зрителите да гласуват за неговия поведенчески антипод в шоуто – Джино. И ето така се оказа, че Бай Ганьо невинаги печели, а може и да загуби едни избори. Спи спокойно, Алеко!

Когато на финалната права останаха Джино срещу фолк-идола Коцето, вече беше ясно, че повечето зрители ще гласуват за Бианкалана. Фаворизирането на певеца от страна на продукцията беше натрапчиво и му направи мечешка услуга. То не беше продуктово позициониране на дискотеката му, то не бяха скандирания в студиото и умилителни акценти върху семейната му идилия… Обикновено в такива ситуации българският зрител гласува протестно – за другия участник, който и да е той. Достатъчно е да си припомним VIP-сезон №2 отпреди 10 години, когато суперзвезда като Деси Слава, без да се е изложила с нищо конкретно в шоуто, загуби на финалната права от „отчаяната съпруга“ на Здравко Приморския – Христина. Просто ей така, за да не спечели богатата, известната и самодоволната.

Сега историята се повтори. Вярно е, че чикагският българин събра доста негативни коментари покрай невъзмутимото си твърдение, че не чете книги. Но Коцето, колкото и да е симпатичен, в никакъв случай не прилича на интелектуална негова алтернатива. В лицето на Джино публиката разпозна най-вече добродушния, възпитан и кротък човек – типаж, който все по-рядко се среща не само в това риалити-шоу, но и навсякъде в медийното пространство. В „сезона на психодиспансера“ беше логично зрителите да си харесат най-нормалния – мъжа, който се опитваше докрай да остане кавалер, който не искаше да обижда никого и да се кара с никого.

Ето как стана така, че много хора се почувстваха едва ли не отмъстени и почти щастливи от изхода на едно все по-неприятно за гледане предаване. В сезона, в който други хора най-цинично ни натрапиха една недостойна Мис България – с обяснението, че това е частен бизнес и собствениците му имат право на еднолични решения – народът вече беше спрял да вярва в справедливостта на който и да било конкурс.

Плакетът в ръцете на Джино може да няма никаква стойност, но върна на доста хора усещането за справедливост. И че едва ли не нещо важно и съществено е оставено в техните ръце. Реално или измамно е то – това вече е съвсем друг въпрос. Важното все пак е, че байганьовщината не мина. Просто не се намери кой да я подкрепи достатъчно – включително и Биг Брадър, за който иначе вече сме се убедили, че не страда от особени скрупули…

Koceto
Коцето плати данък на прекаленото си фаворизиране от страна на продукцията – масовата публика не обича такива неща.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s