Интро #76

на

Редакционният увод в януарския „Биограф“

Intro_76

Ако ви се иска да кажете на някого, че го обичате, направете го сега! Защото иначе ще стигнете до момент, в който ще е твърде късно за това и ще си мислите “Боже, как ми се иска да бях го направил”

Пол Макартни

Снимката на Джон Ленън от корицата ни е изключително рядка. Заснета е през февруари 1970-а. 26-те негатива с тази фотосесия, която представя душата и мозъка на “Бийтълс” в неочаквано лична, почти интимна светлина, престояли повече от три десетилетия в един частен сейф, преди да бъдат открити случайно и да видят бял свят.

В коледно-новогодишната ни Cover story Ленън е именно такъв – откровен, изтъкан от противоречия, дори леко враждебен към света, който пет години е чакал неговото завръщане от “семейно-бащинската изолация” с Йоко и Шон. Съсредоточили сме се върху този драматичен момент от неговия живот – последните дни преди смъртта му, когато той е по-словоохотлив отвсякога, дава голямо интервю за музикално списание, позира заедно с жена си пред обектива на Ани Лейбовиц… И бива застрелян от Марк Чапман, вечерта на 8 декември 1980-а.

Що за човек изгуби светът в онази мрачна вечер преди 37 години? И какво би било, ако днес Джон беше още жив?

Както ще прочетете сами, нещата, които той е споделил пред журналиста от “Ролинг Стоун” три дни преди смъртта си, звучат едновременно оптимистично и неочаквано жизнерадостно, с поглед към бъдещето, но също така и мрачно пророчески, на моменти със стопроцентов Ленънов нихилизъм и обезверение.

Пуснете си един плейлист с неговите Happy Xmas, Imagine, Woman, Jealous Guy, #9 Dream… и приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s