Рекламите са чудесно извинение

на

Нуждата от регулация на клиповете за талончета, бързи кредити и алкохол изглежда все по-належаща. Но коя агитация всъщност е безвредна и може ли да се приеме закон и срещу нашата глупост?

abv_mail
Семейство, което общува чрез и-мейли. В Нова телевизия явно живеят две десетилетия назад.
Kaufland
Фран-зелаааа! „Кауфланд“ догонва „Лидъл“ по ефектни и запомнящи се реклами.

Е, дочакахме най-хубавото време от годината, когато бирените реклами започват да взимат превес над тези за лекарства и прахове за пране. А тепърва се задава световно по футбол и още отсега сме със свито сърце какви ли тъпотии ще родят главите на родните рекламисти, за да могат да усвоят по-големите бюджети, отпуснати по този повод. Засега родните пивоварни залагат на стандартни имиджови клипове, които не се запомнят с нищо оригинално и свежо, но затова пък и не дразнят – така, както са ни дразнели до побъркване в доста други сезони.

Сред шампионите по досада през април бяха ресторантите „Хепи“, които решиха да експлоатират до дупка популярността на актьора Герасим Георгиев-Геро. Къде ли не е „новият Калоянчев“ този сезон? Титуляр в полицейския (и, за съжаление, не толкова смешен) сериал по Нова. Жури в „Като две капки вода“ по същата телевизия. Водещ в „Господари на ефира“, който открива поредното издание с имитация на Ваня Костова. Таксиджия-тарикат в мрачния филм на Стефан Командарев „Посоки“… Е, рекламите на ресторантите с него вече идват малко в повече – излишно бъбриви и агресивни са като звук и, за пръв път от доста време насам, от тях изобщо не ти се „бодва в Хепи“. Ако бяха продължили да залагат главно на Рачков, Зуека и Криско, нямаше да сбъркат.

Тази пролет с изненадваща настойчивост Нова телевизия реши да пропагандира една от гордостите в своето интернет-портфолио – пощенския сайт АБВ.бг. Рекламните клипове за него са приятни и добре заснети, но до голяма степен нелепи. „Помага ни да останем заедно“. Интересно създателите му в кое десетилетие живеят – да не би да е епохата на гарваните от „Игра на тронове“? Кое разделено от разстояния семейство днес общува помежду си с и-мейли, а не по скайп, фейсбук, вайбър, уотсап или някоя друга подобна услуга за комуникация в реално време? Единственият ефект, който Нова телевизия постига с рекламите за АБВ.бг, е да показва, че е властелин на леко наивната и мислеща само в краен случай аудитория. Тези клипове са някакъв особен вид самозадоволяване – като билбордовете на рекламните агенции, пропагандиращи самите им собственици. Няма лошо, стига да не са прекалено досадни.

Към групата на излишните натрапници е и един мъжага с пароструйка „Керхер“, който се появява в ефир толкова често, че човек би си помислил как употребата на този уред е по-насъщна дори от прах за пране или кафе-машина. Приликата на този образ с опозорения холивудски продуцент Харви Уайнстийн е толкова голяма, че е много трудно да мислиш не за секс-скандалите с него, а за миенето на фасади и за предстоящия филм от поредицата с Том Круз „Невъзможна мисия“, с който тази реклама е избрала да се асоциира.

Но нека мимоходом отбележим и две кампании, които са по-скоро симпатични и приятни, отколкото досадни с ефирното си присъствие. Едната е на новите капсули за пране „Савекс“. „Прах? Във кой век живеете?“, учудено казва младата блондинка с рокерското яке на иронично настроените си приятелки. През последните години тази марка успя да си извоюва стабилно имиджово присъствие с уж елементарни, но ефективни и запомнящи се реклами, които някак си те подтикват да посегнеш към продукта им.

Добре замислена и заснета е и новата серия реклами на „Кауфланд“ с децата, които артистично изброяват какво им се яде, или просто какво можете да си купите от кварталния хипермаркет. „Кюфтета с кашкавал… и домати! Пилешка супа, телешко варено, фран-зелааааа…“ и т.н. и т.н. Клип, който нямаш нищо против да въртят непрекъснато и който най-сетне издига рекламното присъствие на тази верига до това на безспорните лидери в този жанр от „Лидъл“.

Но да се върнем на досадниците – онези клипове, които бихме искали да ги няма. И то не непременно защото са заснети зле, а защото ни напомнят за онези страни от живота ни, за които бихме искали да не мислим. Рекламите за парични заеми на фирми като „Кредисимо“, „Неткредит“ и „Ийзикредит“ стават все по-агресивни и изкушаващи и въздействат на първично ниво върху психиката на масовия зрител. Докаго ги гледаш, оставаш с впечатлението, че няма нищо по-лесно от това да си подобриш живота с някоя друга хилядарка. Одобряват те за 20-ина минути. Как точно ще ги връщаш – от това рекламите не се интересуват и ти си склонен да им се довериш…

През последните седмици доста обсъждания предизвика предложението на вицепремиера Валери Симеонов да се въведе закон срещу рекламите на националните лотарии в сегашния им вид. Звучи повече от разумно и загрижено за нацията – доста хора буквално са полудели по търкането на талончета. Истината е, че ако рекламите за тях не бяха толкова ефикасни и въздействащи, общественото мнение щеше да е по-толерантно към тази хазартна мания. Не само в България, но и в цял свят простолюдието открай време е болно на тема тото и лотарии. В предишни епохи пускащите фишове от Тото 1 и Тото 2 у нас бяха не по-малко от сегашните „търкащи“. Купуваха се и много билетчета от държавната лотария. Шансовете за печалби от тях бяха не по-големи от тези в сегашните игри. Но манията не изглеждаше толкова очебийна и го нямаше този дразнител, какъвто са непрекъснато прокламираните печеливши от различни градове, села и паланки. За много хора рекламите с ефектни манекенки служат едва ли не като оправдание пред самите себе си, че си дават последните левчета за поредните няколко минути надежда за късмет. Какъв по-нагледен пример за всепроникващото и вездесъщо влияние на рекламите в нашия живот?

Но да предположим, че се въведе така нужната регулация на рекламите за лотарии. Срещу обещаващите безпроблемно щастие фирми за бързи кредити няма ли също да има закон? Струва ми се не по-малко наложителен и полезен за нацията.

Като се замисли по-сериозно човек, и доста други реклами са, меко казано, нещадящи живота и здравето на клетия зрител. И тук не става въпрос само за бирите, които ще се отварят все по-шумно на екрана в близките месеци. Бяла захар на кристали се изсипва щедро и най-редовно в праймтайма. Както и безалкохолни напитки, изобилстващи от какви ли не вредни подсладители, все по-често обект на забрана в по-развитите държави. Същото важи и за маргарините и имитиращите сирене продукти от палмова мазнина, които примамват потребителя с остроумни клипове и ниски цени. Да не говорим и че дори чистото мляко не е най-полезното нещо за по-голямата част от населението над 5 годишна възраст. Според някои проучвания, близо 60 на сто от хората по нашите географски ширини имат „лактозна непоносимост“ и не би трябвало въобще да консумират прясно мляко в цялото му продуктово многообразие. Но клиповете на млекопреработвателната индустрия са едни от най-скъпите и агресивните.

Та, като говорим за регулация в рекламния ефир, не би ли трябвало тя да се разпростре доста по-нашироко от пропагандата на талончета? А закон срещу човешката наивност и глупост не може ли някак си да се измисли? Тук дори неуморимият Валери Симеонов ще бъде безсилен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s