Интро #80

на

Редакционният увод в юбилейния майски „Биограф“

Intro_80

Какво е една жена без мъж? Същото, каквото е една риба без велосипед.

Ирина Дън, австралийска писателка и обществена активистка

Акцентът в юбилейния 80-и Biograph са женските образи – в цялото им великолепие и разнообразие от типажи и характери. Дали сме търсили умишлено този ефект? Не, въпреки че можех и да излъжа, че да. Но просто така се случи. Много се дразня как като дойде месец март медийното пространство започва да обръща специално внимание на нежния пол – заради “тяхната дата” 8-ми. Все едно през останалото време жените не са важни, не заслужават такъв интерес. Е, сега не е март, а май, а ние ви предлагаме един от най-красивите и женствени броеве в цялата история на това списание – просто така, без повод.

Франсис Макдорманд спечели втория си “Оскар” със силна роля в един от най-хубавите филми на 2017-а – “Три билборда извън града”. Холивуд се прекланя пред нея, но тя си остава пълен антипод на кинозвезда. Сандра Браун – една от кралиците на романтичната литература – ни даде ексклузивно и много интересно интервю. Две от най-обичаните и нежни соул-певици – Шаде и Тони Бракстън – се завърнаха на музикалната сцена с нови песни. Единствената досега жена-премиер – Ренета Инджова, също е тук с голяма изповед в навечерието на 65-годишнината си. В нея желязната лейди на българската политика споделя, че днес се чувства като пълен аутсайдер и човек с разбити илюзии. Отдаваме почит и на легендарната режисьорка Ирина Акташева с последното й интервю, дадено броени седмици преди смъртта й през февруари…

А на корицата е една от вечните красавици не само на киното, но и в цялата история на човечеството. Преди няколко месеца Катрин Деньов си позволи дръзко да защити мъжете от гоненията, на които са подложени от феминистките движения и кампании. Очеркът ни за “дневната красавица”, която тази година навършва 75, носи привидно стряскащото заглавие “Последната жена”. 15-те страници след него според мен го аргументират достатъчно задълбочено.

Въобще, както казва една моя позната, няма по-вълнуваща епоха да си жена от днешната. Е, майският Biograph също изглежда доста вълнуващ.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s