Цитат на деня: за ползата от ЕС върху живуркането у нас

на

Освен че не учат и не работят, голяма част от младежите у нас живеят с майка си и баща си и разчитат на тях, срещу което повечето родители не възразяват. Много повече страдат онези, чиито деца са в чужбина и не ги виждат с месеци. Ние сме в периферията на най-богата икономика в света и нейните излишъци постоянно преливат към нас във вид на европейски програми, субсидии, коли и дрехи втора употреба и пр. Което позволява да водиш безгрижен и задоволен живот, без да си даваш много зор. Ако не си амбициозен и претенциозен, ако нямаш проблем да носиш дрехи втора употреба, да караш стара таратайка и да ядеш евтина и некачествнеи храна, животът става лесен. Проблем имат единствено алчните работодатели, които свикнаха да печелят от експлоатация на евтина работна ръка. Сега ще отвикнат.

Достатъчно е един член на семейството да работи в чужбина и да изпраща няколкостотин евро на месец, за да осигури оцеляването на останалите в периферната икономика на България. Включително възможността да не правят нищо. Така значителна част от населението е постигнало мечтата за безусловен базов доход. Спомнете си свирепата повеля на комунизма “Който не работи, не трябва да яде!” и ще си дадете сметка колко хуманно е това постижение.

Членството ни в ЕС гарантира минимален стандарт и базова материална сигурност, която ни дава право на избор – който има мотивация и амбиция, има чудесни възможности да се развива, тук или в чужбина; който не иска да се напъва, може да живурка без особени лишения, да слуша чалга и рап, да псува властта и да търка билетчета. Тази възможност за избор е огромна привилегия и се случва за първи път в историята на страната.

Друг въпрос е дали го признаваме и оценяваме – ние сме малка, сравнително мързелива и доста разглезена общност, която блажено пребивава в периферията на Европа, но обичаме да се изживяваме като отруден и многостраделен народ, жертва на тежка историческа несправедливост.

Социалният антрополог Харалан Александров в интервю пред в. „24 часа“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s