Заметен под килима

на

Тазгодишният VIP Brother приключи форсирано, гузно и минорно. Имаше ли въобще доволни от юбилейния десети сезон?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 9 ноември

Nasko_Kolev
На влизане рапърът Наско Колев беше представен като самодоволен, самонадеян и невъзпитан плейбой, а той се оказа добро момче, за чийто положителен образ шоуто накрая се хвана като за спасителна сламка.

В Нова телевизия толкова се стреснаха от омерзението, което предизвика тазгодишният десети сезон на „ВИП Брадър“ у публиката, че побързаха да го приключат скоропостижно, на юруш и почти тихомълком. Стигна се дотам да сбутват финала в рамките само на два часа, и то в една и съща вечер с хитовия си сериал „Откраднат живот“. Дали сериозен спад в зрителския рейтинг, отлив на ключови рекламодатели или просто гузна съвест са довели до това замитане под килима – все едно. Факт е, че вместо да се гордее с юбилейното издание на някога славния си риалити-проект, телевизията показа, че през есента на 2018-а по-скоро се срамува от него и няма търпение да го замени с поредния сезон на „Биг Брадър Most Wanted“. Тепърва ще видим дали и там няма да се появи същият проблем.

Но интересно как въобще е било възможно да са очаквали друг развой. Нима не беше кристално ясно, че събирайки под един покрив фигури като Валентин Кулагин, Нора Недкова и фитнес-инструктора Ричи Вафлата ще пожънат някакъв друг резултат? Надяваха се да има и грозни скандали между Ваня Костова и Ева Найденова от „Тоника“, но те пък взеха, че се спогодиха помежду си. Е, Ваня се постара да направи достатъчно циркове, за да си заслужи хонорара, но това също не е повод за продуцентска гордост. Като цяло през последните години това предаване си спечели славата на грозен подигравчийски сеир, в който злобата, проявена между подкокоросваните да се карат съквартиранти, се конкурира само с тази на самия Биг Брадър. А още по-тревожно е, че това риалити-шоу е готово не просто да експлоатира без свян чисто човешките слабости на хората, които е подмамило с хонорар (като например алкохолизъм, лакомия, похот, суета и други, присъщи на мнозина грехове), но и гнусно да им се подиграва – дори и тогава, когато постъпките им са породени от също толкова човешки, но далеч по-трудно контролируеми психически проблеми и отклонения.

Дали въобще има шанс това шоу да се върне обратно там, където беше някога – като концепция, като репутация, като ценностна система? Все по-трудно е да го повярваме. Ако Нова телевизия продължава да ни го сервира в същия дух, това няма да означава нищо друго, освен че е решила трайно да заложи на най-примитивните инстинкти у аудиторията си. И не просто да залага на тях, но и да ги подклажда, катализира и завихря в низходящата спирала на все по-пълната лумпенизация.

След всеки сезон като току-що приключилия човек се пита как догодина биха намерили нови кандидати за участие в такъв компрометиращ цирк. Парадоксално, но факт обаче – в изданието с най-грозните сцени и скандали, които сме гледали някога в телевизионен праймтайм, тази година изпъкнаха и участници, които извлякоха повече дивиденти, отколкото черни точки за репутацията си.

Кои бяха те? Да започнем с рапъра и бъдещ доктор Наско Колев, чиято победа беше като един малък, закъснял и плах триумф на доброто възпитание над агресията и злобата. Макар че, и друг път сме коментирали тук – победа, която е увенчана само с някакво набързо връчено и неподплатено с чек плакетче, едва ли е повод за кой знае каква гордост и чужда завист. Има нещо абсурдно в това да очакваш публиката да харчи пари за есемеси, за да увенчае някого с лишена от добавена стойност титла – ако не броим потупванията по рамото от Ники Кънчев и Алекс Сърчаджиева. Най-малкото е редно, ако победителите няма да печелят нищо (извън вече договорените хонорари за участие), то и зрителите-лапнишарани, които са приканвани да гласуват за тях, също да го правят безплатно – например само по Фейсбук.

Помните ли визитката, с която представиха Наско при влизането му в къщата? Тя беше преиграна, манипулативна и грозна като цялата концепция на „ВИП Брадър“ през последните години. Представяше го като самодоволно, самонадеяно и самовлюбено рап-плейбойче, което не питае особено уважение към нежния пол. Е, оказа се, че той не е точно такъв, и че флегматичното му говорене на варненски диалект е един от малкото му минуси като човек – ако това изобщо би трябвало да се приема като минус. Но дори самият факт, че се е съгласил да го презентират с толкова фалшива и направо гадна визитка, говори лошо за достойнството и самочувствието на младежа. В крайна сметка се е съгласил Биг Брадър да го вкара в каквато роля му е угодно. Истинските рапъри не правят така, Насе!

Нейсе, момчето излезе от Къщата с вдигната глава и ако кариерата му сега получи допълнителен тласък, няма да е несправедливо и незаслужено. Същото до голяма степен важи и за Константин Трендафилов, по-известен доскоро като Папи Ханс. Макар и на моменти да показа излишна злоба и склонност към интригантство, с участието си в скандалджийския сезон рекламистът-шоумен се изяви като умен, артистичен и находчив млад човек. Дори и само заради начина, по който имитираше странния фалцет и интонация на Биг Брадър, Папи ще бъде запомнен като един от най-нестандартните и „извънсистемни“ играчи в историята на предаването.

Стефан на Гала? Макар за всички да е ясно, че продукцията беше добронамерена и милостива към него (по съвсем обясними вътрешноведомствени причини), това не пречи да се признаят качествата му. На влизане в къщата публиката го възприемаше като досаден лаладжия-многознайко, кой знае защо узурпирал част от предаването на жена си. На излизане оттам Стефан вече си беше спечелил уважение като уравновесен мъж с характер и достойнство, за който много жени започнаха да завиждат на Гала.

Петко Димитров също няма причини да се срамува от участието си в този иначе конфузен ВИП-сезон. Показа самообладание, здрава ценностна система и интелект, които не са особено присъщи на бивш охранител и емблематична фигура от нощния живот на столицата.

Мастършефката Божана Кацарова? Участието й беше противоречиво и много зрители се разочароваха от нея, но в крайна сметка тя не се изложи с нищо непростимо, ако не броим едно напиване до несвяст. Показа емоционален характер, позитивна енергия и артистичност, които и за в бъдеще ще я утвърждават като харесван персонаж от тв ефира. Рапърката Диона, макар и рано напуснала шоуто, също ще бъде запомнена с неща, от което няма основание да се срамува – ако изобщо това да си чувствителен и добродушен в днешно време може да се приема като нещо положително…

Най-интересното в последната вечер от сезона всъщност беше искрящият от всяка визитка на финалист позитивизъм, ефектният монтаж на бравурни моменти от пребиваването им в къщата. „Боже, колко хубави и забавни неща са спестили, за да дават само скандали“, възкликна зрител в един от интернет-форумите и това като че ли е най-точното резюме на целия тазгодишен сезон. Сякаш за да изтрие угризенията от съвестта си, на финала шоуто ни заля с жизнеутвърждаващи послания, но ефектът от това се състоеше главно в това публиката да се пита същото предаване ли е гледала досега или някакво друго.

Колкото до останалите извън финала участници – те със сигурност биха искали час по-скоро да забравят този детайл от CV-то си. Получените хонорари все пак са известна утеха за тях. А за публиката, или поне за мислещите хора сред нея, ще остане главно поуката, че не всичко на този свят може да се компенсира с пари, и че в тяхно име човек не бива да е готов хептен на всичко.

Kulagin
Към края на участието си Валентин Кулагин показа, че има психически проблеми и нужда от специализирана помощ, но това не разколеба Биг Брадър от намерението да го експлоатира, демонизира и изхвърли като вече непотребна вещ.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s