Как БНТ завладя уикендовите сутрини

на

Съботно-неделният блок „Денят започва с Георги Любенов“ все по-успешно конкурира bTV и Нова с разнообразие от теми, но най-вече – с добре уцелен тон

 

Ако в телевизионната индустрия се даваха отличия за „най-прогресиращо предаване на сезона“, тазигодина то без колебание трябва да отиде във витрината на БНТ. В силната конкуренция на високобюджетни сутрешни блокове по bTV и Нова, уикендовиятмагазин „Денят започва с Георги Любенов“ привлича все по-широка аудитория,особено сред по-активната й част. Постига го с разнообразие от теми и гости, но най-вече – с добре уцелен микс от сериозност, чувство за хумор, респект и свойско фамилиарничене с хората в студиото.

И сам Любенов е воин. Да водиш ток-шоу с толкова много сюжети по два часа всяка събота и неделя от 9 до 11 не е шега работа и това може да го потвърди ако не всеки зрител, то най-малкото всеки телевизионер, който някога е пробвал да го постигне, или поне си е мислил за това. И то вече над 300 пъти – числото беше закръглено миналия уикенд. В повечето подобни предавания между разговорите с различните гости се вмъкват видеосюжети, които позволяват на водещия малко да разпусне, да се настрои за следващата тема. При Жоро Любенов много рядко има такъв лукс – хората на столовете срещу него се сменят за броени секунди, понякога дори без гледната точка да напуска студиото. Като на конвейер – а той моментално превключва на новия сюжет.

За да постигаш нещо подобно е нужна не само младежка енергия, но и огромна рутина (Любенов започва кариерата си в БНР още като тийнейджър, а в БНТ е вече 20-а година), както и широк диапазон компетентност и обща култура. Донякъде е странно и парадоксално, че подобен кадър така и не е бил изкушен от някоя от частните телевизии с неколкократно по-висока заплата. 42-годишният водещ е не просто една от действащите емблеми на „Сан Стефано“, но и пример за ефективност и полезен коефициент, каквито принципно не са типични за държавния медиен мастодонт.

Традиционната мантра е, че в тази телевизия се разхищават и кадри, и ефирно време, и средства. На фона на предаването на Любенов обаче, уикендовите блокове на bTV и Нова са тези, които изглеждат ретроградно, с раздути щатове и бюджети и в крайна сметка скучно. Там също се стремят да интригуват публиката си (а тяпо традиция е по-голяма – просто заради зрителския навик) с разнообразни теми и гости, но всичко е някак си прекалено лежерно, полузаспало и без динамика, освен това е е поднесено с неоправдано високо самочувствие и самодоволство. В „Денят започва“ времето се оползотворява много по-ефективно и делово, а вертикалните скрол-надписи за съдържанието до края (заемка от легендарната „Всяка неделя“ на Кеворкян) са допълнително улеснение. В добавка към това изключително активната фейсбук-страница публикува в реално време снимки на всеки гост и дава възможност да му се задават въпроси.

Само за един уикенд през това ток-шоу се изрежат повече от дузина гости в максимално широк тематичен спектър – от политика през социална проблематика до култура и шоубизнес. Малко са местата в нашия ефир, където на един и същ стол могат последователно да седнат Цветан Цветанов и Велислава Дърева, Лиляна Павлова и Елена Йончева, Стефан Цанев и Веселин Марешки, и да се говори за театър и естрада, но и за чалга, без да се пропускат високите цени на бензина и авто-застраховките.

Любенов не е от водещите, които се правят на всичкознаещи, нито се взима прекалено насериозно, но рядко пропуска да зададе въпросите, които вълнуват публиката. Прави го понякога уж на майтап, почти винаги със задължителната усмивка, и нерядко с ирония. Това предразполага гостите му и те трудно могат да се измъкнат от отговор. Постига се ефектът предаването да приковава зрителското внимание – дори когато темата не ти е толкова интересна, диалогът е толкова жив и по същество, че не те оставя да посегнеш към дистанционното, за да превключиш на другите канали.

Замислете се и за това колко тв водещи от последните години познавате, които да са любимци едновременно на бабата в семейството и на внуците й. Любенов от години си е спечелил умилението на по-старите зрители, но заради чувството си за хумор и самоирония и най-вече заради компетентността си по темите от шоубизнеса се радва на респект и от далеч по-млади поколения. Той просто е от водещите, които няма как да ти станат досадни и си готов да му простиш всичко – ако изобщо има какво да му прощаваш.

Благодарение на това предаване през последните месеци БНТ все по-солидно завзема съботните и неделните предиобеди – не просто като рейтинг, а като влияние и авторитет. Веднага след него в единия ден се излъчва „Туризъм.bg“ – апропо едно също нелошо предаване, заснето без особена претенция, но с добре уцелена тоналност и полезно съдържание, а в неделята – „Отблизо“ с неуморимата, макар и винаги странно кахърна Мира Добрева, която по някакъв специфичен начин импонира главно на дамската аудитория и намира интересни теми извън руслото на медийните клишета. Като прибавим към това и чудесната нова визуална опаковка на БНТ, която сме коментирали и друг път – има още поне една причина уикендовото събуждане да е по-приятно от делничното. И заслугата за това – каква изненада – е на добрата стара държавна телевизия.

T_Kantardjiev
Вирусологът Д-р Тодор Кантарджиев в „Денят започва“ – полезна информация за сезона, поднесена на достъпен език, с мъдрост и ирония.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s