Господари есть? Господари.нет

на

Уеб и зрелища. Кой какво печели и губи, ако шоуто за разследвания и майтапи се премести от ефира в мрежата?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 7 юни

Rachkov_Zuek
Рачков и Зуека като „Господари на уеба“ – в тясно студио и близък план, за да е по-лесно да се гледат от телефон и таблет. Хуморът обаче си е все същият.

Новината, че „Господари на ефира“ спират да преговарят с телевизии за подновяване на излъчванията си и от есента ще се базират изцяло в Интернет, засенчи дори съобщението на Слави Трифонов, че това лято приключва с легендарното си шоу по bTV.

Когато в началото на януари се разбра, че едно от най-популярните и обичани предавания е „вдигнато на трупчета“ и по-нататъшната му съдба е неясна, по тези страници коментирахме как би било самоубийствено решение, ако телевизионният бизнес се лиши от шоу като „Господари на ефира“. И че тогава няма да има на кого да се сърди, че публиката все повече прибягва до Интернет, за да се осведомява и забавлява.

Пак през януари написахме, че самите „Господари“ пък ще трябва да приемат факта, че с всяка следваща година ефирната им публика е логично да намалява, и причината за това едва ли е в накърнената им репутация от „бития репортер-менте“ Димитър Върбанов. Факторите за това са много, но основният е че просто главната им таргет-аудитория все по-рядко се заглежда в плоския екран в хола и все по-често – в този, който държи в джоба си. Забавното, макар и на моменти излишно злобно предаване, трябва да се научи да монетаризира популярността си онлайн, както и да се примири с по-малки приходи от телевизията-майка, за която винаги ще бъде хем гордост, хем шило, което всеки момент може да скъса торбата.

Пророчески думи? Уви – да. Но може и да е за добро. Всъщност, всяко неизбежно събитие винаги е за добро, ако човек е готов за него. А изгонването на „Господарите“ от телевизионния храм беше точно такава неизбежност.

Пазарлъци за всеки лев, съчетани с огромно шубе и автоцензура, плюс шуробаджанащина и прехвърляне на пари от общия джоб в частния, са китовете, върху които се крепи (все още) българската телевизионна индустрия. Докато бяха в ефир, „Господарите“ малко или много се отъждествяваха с всичко това. Бяха малко в ролята на Радан Кънев от предишния кабинет „Борисов“ – хем в опозиция, хем на власт.

Е, сега поне ще са истинска опозиция и не е сигурно, че няма да са по-щастливи, макар и със сигурност и по-бедни. Но хайде когато става дума за пари и за някои от най-популярните български лица, да не ги мислим, съгласни ли сте?

Премествайки шоуто си в Интернет, „Господарите“ няма да открият топлата вода и току-виж осъзнали, че се чувстват доста по-добре в демократичните селения на световната мрежа – подобно на други хора, които вече години наред се подвизават предимно там. Шоуто с 16-годишна телевизионна история разполага с една от най-популярните страници в българския Фейсбук. Над 607 хиляди последователи са аудитория, с която дори и най-гледаните ефирни канали рядко могат да се похвалят. За сравнение – самата Нова телевизия има 500 хиляди фена на фейсбук-страницата си, а риалити-формати като „Биг Брадър“ и „Х Фактор“ – по около 380 000. „bTV Новините“, „Шоуто на Слави“, „Фермата“ и „Мастършеф“ са още по-назад. Така че в „уеба“, както иронично го наричат Зуека и Рачков, „Господарите“ ще се чувстват наистина като у дома си.

Единственият по-сериозен проблем е, че на тази територия те ще трябва да се конкурират не със скучни псевдо-риалитита като „София Ден и нощ“ или с още по-скучните напъни на сценаристите на Слави, а с какви ли не простотии, които простолюдието гледа в захлас и до припадък, и най-вече с лавина от фалшиви новини. Впрочем, самите „Господари“ също станаха фалшива новина чрез непростимата издънка на своя репортер Върбанов, когото по-късно уволниха. Но интересно е как от най-дръзки представители на телевизионната фауна, функционирали години наред във възможно най-контролираната среда, „господарите“ ще се бухнат в стихийния водовъртеж на най-неконтролируемата възможна вселена, каквато е Интернет. Докато досега имаха проблем с това, че всичките им колеги от телевизията умираха от страх и рядко проявяваха такава смелост, сега ще играят ролята на сериозните професионалисти, които трябва да накарат „уеба да гледа как се прави“.

За телевизиите, които не пожелаха да си сложат този таралеж в гащите (или пък се опитаха да го притежават на твърде ниска цена), радостта, че не са загубили кой знае какво, ще бъде мимолетна. Спестените пари със сигурност няма да отидат за нещо по-полезно или интересно и това го знае всяко хлапе. Също така няма да се свършат и проблемите, които телевизиите ще имат заради своето съдържание. Докато на екрана има въобще някакви говорещи глави, които си позволяват да отстояват мнения, ще има и хора, които са недоволни от тях, опитващи се да им запушат устите.

И последно – в лицето на „Господарите“ сега най-гледаните ни канали ще имат още по-дързък и неуморим присмехулник. Не че и досега те много са се въздържали, но поне са спазвали някакво подсъзнателно приличие. „От кумова срама“, както се казва. Е, сега никаква кумова срама няма да има. И още в първите издания на „Господарите на уеба“ ще бъде вдигнат мерникът на не една и две тв муцуни, които досега са се смятали за неприкосновени свещени крави.

Така че, казано обобщено, телевизиите ще са най-големите губещи от това, което ще се случи. Ако в близките месеци не настъпи обрат, разбира се, и Зуека и Рачков не цъфнат усмихнати и ни лук яли, ни лук мирисали, по някой канал. И такъв развой няма да ни учуди.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s