Гласът на Том, The Voice of UK

на

Tom_1

Когато Господ те е надарил с нещо наистина рядко срещано и специално, ако си умен, трябва просто да го пазиш добре и да го използваш по предназначение, за да радваш хората. Е, Том Джоунс, който на 7 юни навърши 79 години, прави точно това с могъщия си баритон. Изпълнява някои от най-хубавите песни, създавани някога, а в паузите говори и прави гримаси на удоволствие и екстаз. И така вече 60-ина години.

Невероятен глас, който нямаш против да слушаш, даже и да рецитира телефонния указател. Перфектна вокална техника, със специфичното за него преминаване към речитатив, харизматично сценично присъствие, бликащо от енергия, но и достолепие, подобаващо на истински британски „сър“. Концертът, който уелсецът изнесе в претъпканата пловдивска зала „Сила“ на 24 юни (преместен заради лошото време от Античния театър) беше нищо по-малко от фурор. „Не сме били досега тук, но така като гледам, май ще идваме пак“, каза между две от песните Том Джоунс, който не криеше възторга си от публиката, съставена от няколко поколения. Изпя доста от легендарните си песни, плюс няколко от репертоара на други изпълнители (Eлвис, Литъл Ричърд, Джо Кокър, Принс), мина през стилове като рокендрол, кънтри, блуграс, блус и фънк. Шоуто на Том Джоунс беше с впечатляваща визия и още по-впечатляващ звук – на концерт песните му звучат дори по-добре от студийните си версии. А гласът му не му изневери нито за секунда. Готов бях да заподозра, че всичко е на плейбек, но не беше.

Без съмнение Том Джоунс, който се изявява и като ментор в музикалното риалити The Voice of UK, е един от най-големите певци, които съм имал късмета да гледам и слушам на живо. И ми се иска на 79 години да съм във форма като неговата, ама надали.

Pd
Том Джоунс по улиците на Пловдив.
Sila
3-хилядната публика в зала „Сила“ беше докарана до делириум от гласовития британец.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s