Акушерки срещу хейтъри

на

Вече има и социално-загрижени реклами, но и този сезон тъпотиите преобладават

Понякога се случва фирми и производители да бъдат обзети от угризения, че смъкват твърде много пари от клетия потребител, и почват да се чудят как да успокоят съвестта си. В резултат от това се появяват така наречените „социално-ангажирани“ реклами, при които натрапването на марката остава на заден план, а на преден е изведена някаква обществено значима мисия или просто послание, което да трогне и очарова.

Когато подобни клипове са заснети с въображение и страст, ползата е взаимна. В случая с новия клип на енергийната компания EVN, част от едноименен австрийски концерн, човек остава със смесени чувства. От една страна идеята да бъде направен жест към една от най-благородните и важни професии – тази на акушерките – е похвален. Клипът, заснет в Античния театър на Пловдив (където е и тукашната централа на електроснабдителя), е красив, емоционален и ненатрапчив. От друга страна, зрителят с основание се пита – кой плаща за целия този масраф и не е ли включен той в сметката ми за ток? И какъв е смисълът от скъпоструваща имиджова кампания на нещо, което така или иначе няма реална конкуренция за парите ми? Мога ли да взимам ток от другаде, а не от EVN, ако живея в неговите райони? И ще помогнат ли акушерките да обичам дружеството повече, ако често оставам на тъмно?

При безалкохолната напитка „Спрайт“ ситуацията е по-друга. Там нямаме работа с монополен продукт, но пък собствениците на газираното питие разполагат с такива бюджети, че дори е учудващо защо не ги пръскат за социално-значими реклами перманентно, вместо с мащабни инвестиции да ни изкушават с нещо и без това недотам полезно за човешкия организъм. Клиповете под мотото „Обичам те, хейтър“ са съставени от действителни обиди към хора в социалните мрежи и завършват с позитивното послание „Хейтъри винаги ще има, остани свеж!“. Чудесно е, че то някак си не те задължава да пиеш непременно спрайт за целта. И това без съмнение е най-добрата реклама на сезона.

Но нека останем на позитивна вълна и споменем още някои попадения това лято. Търновската бира „Бритос“ открай време се слави с реклами, които не дразнят с нищо и успяват да предизвикат усмивки и вдигане на палец. „Газирана точно колкото трябва, пътува в камион, за да стигне до теб… Няма да я намериш навсякъде, но ако я намериш, си супер… Преди употреба трябва да я купиш!“. Ето как уж досадна и клиширана информация може да звучи забавно и ефектно в задръстения от опити за оригиналничене рекламен шум.

Към клиповете, които не дразнят с излишна претенция и от които ти се допива бира даже и да не си жаден, спадат и тези на „Пиринско“, които сега в същия минималистичен стил лансират своето „Ледено“. От „Загорка“ пък намериха приятен начин да рекламират своята нова бира „IPA”, разказвайки за англичаните, които са се заселили да живеят у нас. Музикалният фон е с една от най-завладяващите песни на британската група „Пълп“ – „Обикновени хора“.

Конкурентите от „Каменица“ стават верни на себе си – рекламирайки новата си малка бутилка, отново предлагат скъпоструващ клип, в който са вкарани повече кадри от необходимото и който така и не успяваш да запомниш. За същите пари можеха да направят нещо, което да остава в съзнанието, или да предложат нещо точно толкова незабележително, но заснето с далеч по-малък бюджет.

Към редките примери за клипове, които нямаш нищо против да гледаш отново, спада и този за ипотечните кредити на банка „ДСК“ с китайците, които се питат защо 10 години по-късно отново са в „същата реклама“. И обясняват: „Явно има хора, които още се колебаят да изтеглят жилищен кредит, а ние вече изплатихме нашия“. После се стига до култовата реплика от едно време „Банка ДСК я!“.

Но хуморът и положителната енергия, за съжаление, са малцинство в рекламния ефир. Връх на самодоволството и липсата на оригиналост е клипът за млякото „Чудно“, в което въпросната думичка се повтаря десетки пъти на фона на… да, познахте – кадри с различни хора и малки деца, пиещи мляко. Впрочем, „Верея“ и друг път са правили кампании, за които са потрошили сума ти пари, а едва ли това е помогнало за вдигането на имиджа им.

Самодоволството е традиционен елемент и от рекламите на хипермаркетите „Джъмбо“, които обикновено са тематични и акцентират върху различни продуктови групи. Този сезон са решили да таргетират суетните жени и им пеят песничката „Хубавице, в Джъмбо ти ела и бъди звездааа…“. Ама разбира се, как не се е сетила по-рано! Рекламата влиза под кожата, но не оставя положителна емоция, затова много хубавици бързат да превключат на друг канал, ако усетят, че започва.

Но най-невъзмутими са фармацевтите от „Дулкософт“, които не се притесняват да пропагандират своя препарат за „естествено и нежно облекчение при запек“ дори и в националния праймтайм. Съобщението, че той „омекотява твърдите изпражнения“ едва ли е точно тази информация, от която аудиторията има нужда, докато вечеря пред телевизорите си.

Интересно как в най-контролираната възможна медийна среда у нас, каквато е телевизионната, вече години наред се прокрадват рекламни клипове, които просто нямат място в националния ефир. Най-гледаният (волю-неволю) тв жанр е лишен от каквато и да било регулация. Ако направиш някаква неволна реклама или кажеш нещо неприлично в предаване, веднага ще те санкционират. Но ако си платиш, за да атакуваш публиката със съмнителния си вкус в паузите – за това няма никакъв проблем…

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s