Интро #98

на

Редакционният увод в ноемврийския „Биограф“

Intro_98

Всичките ми любими изпълнители, модели за подражание и модни икони са от 90-те години. Тогава хората бяха много по-безстрашни!

Риана

Живи легенди на киното – такива са главните герои на ноемврийския Biograph, който ще ви срещне с някои от най-големите ми любимци. Първият от тях е Киану Рийвс – не просто актьор и звезда от куп филми начело с „Матрицата“, но и човек със сърце и душа, каквито сякаш са все по-голяма рядкост наоколо. Две десетилетия след триумфа си като хакера Нео, разбунтувал се срещу системата, този 55-годишен мъж отново е на гребена на вълната – вече не само като екшънгерой от големия екран, но и като модерна икона. Емблема за доброта, човечност и мъдрост.

Защо „Матрицата“, излязъл на екран през вече далечната 1999-а, се оказа толкова пророчески? Възможно ли е наистина светът, в който живеем, да е напълно контролиран, да е нещо като програмиран от свръхразум компютърен софтуер? Търсим отговорите и на тези въпроси в следващите страници.

В тях е и испанецът Педро Алмодовар – неподражаемият, гениален и ексцентричен режисьор, един от най-чувствителните творци на съвременното кино. През романтичния ноември разказваме и за „Изкуплението Шоушенк“ – един шедьовър отпреди четвърт век, който завинаги ще символизира свещени неща като надеждата, вярата в доброто у хората и порива съм свобода.

И още един мой любимец, който този месец се завръща с дългоочакван нов албум – Станислав Сланев-Стенли. Певецът с иронично-саркастичния тенор, изпълнил някои от диамантите в българската рокмузика, отново е тук и е по-вдъхновен отвсякога. Срещнах се с него и се опитах да пресъздам впечатленията си от този невероятен талант и чешит.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s