Интро #100

на

Редакционният увод в юбилейния брой на „Биограф“

Intro_100

Има само една религия – просто в сто различни версии.

Джордж Бърнард Шоу

(1856-1950)

100 броя е гросмайсторска граница – особено за месечно списание в толкова голям обем, каквото е Biograph. Подобно дълголетие е признак не само за солидно пазарно присъствие, но и за читателско доверие, с каквото далеч не всяка подобна медия би могла да се похвали. Благодарим за него!

Не ми се иска обаче да бъда прекалено патетичен по този повод – за нашия екип всичко това просто е професионален стандарт, под чието ниво нито за миг не сме си и помисляли, че бихме могли да бъдем. Така и в много други сфери едни хора си вършат работата всеки месец и година след година, а ние с удоволствие консумираме плода на усилията им, без непременно да си даваме сметка какво им коства всичко това.

Постарахме се в този специален брой да направим равносметка на предишните 99 издания. Докато я изготвяхме, си припомнихме откровенията на десетки големи личности, представяни върху нашите страници, както и най-проникновените оценки, правени за тях. Отговорихме и на цели 100 въпроса, свързани със списанието, част от които със сигурност ви вълнуват и винаги сте искали да ни ги зададете. Останалите – признавам си – ги добавихме просто за закръгляне на цифрата. Ако случайно ви стане досадно, докато ги четете, тъкмо по този начин ще осъзнаете още по-категорично какво сериозно постижение е да навъртиш цели 100 тома.

В този брой се прощаваме и с една велика жена, на която само две години и три месеца не достигнаха, за да отпразнува стогодишния си юбилей – Стоянка Мутафова. Колкото и думи да изпишем за стихийното бедствие на българския театър и кино, пак ще са малко. Изпращаме я с тъга, но сме щастливи, че все пак сме били нейни съвременници и сме се смяли с нея десетилетия наред. В следващия брой ще се постараем по подобаващ начин да се сбогуваме и с другата непрежалима легенда, която ни напусна наскоро – Стефан Данаилов.

Сега ви оставям в компанията на юбилейния стотен брой. Пожелавам си да сме тук заедно и след още 100 месеца.

Приятно четене, Весела Коледа и щастлива Нова 2020 година!

Георги Неделчев,

редакционен директор

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s