Sunny Beach в корона промоция

на

На плажа на най-големия ни курорт нищо не загатва, че върлува епидемия и туристическа криза. В комплекса обаче някои хотели и обекти са спуснали кепенци, няма ги и ордите организирани туристи и атмосферата е леко подтискаща

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ/ в. „Уикенд“, 1 август

01_Znamena

 

Да тръгнеш към Слънчев бряг в края на юли е една от класиките на българското лято – много по-утвърдена и дългогодишна от по-модерната класика да се отправиш към гръцкото море. Второто всъщност към момента е доста затруднено, което прави трафика към най-големия ни курорт още по-засилен.

Краят на юли обикновено е времето, в което хотелиерите и ресторантьорите вече са забравили вайкането от края на юни, че „сезон няма“ и бизнесът им няма да оцелее. Началото на август е апогеят на българския туризъм – всички обекти се пукат по шевовете, дискотеките са натъпкани с купонджии и навсякъде шетат данъчни агенти , които проверяват дали оборотите, по стара българска традиция, не остават неотчетени.

Тази година обаче ситуацията е по-различна – ордите организирани туристи, пристигащи с чартърни полети откъде ли не, на практика ги няма. Някои хотели остават заключени, не работят и редица търговски обекти, а останалите са запълнени едва наполовина. Няма я даже злощастната министърка Ангелкова, която падна жертва на корона-кризата и на неубедителните си и дори комични опити да я преодолее.

Пътуването от София към Слънчев бряг е почти безпроблемно, стига да не е в пиков ден и час. Обещаната от премиера липса на ремонти по магистрала „Тракия“ е почти изпълнена – виадуктите са подновени, само край разклона за Костенец се преасфалтира една малка отсечка от най-лявото платно. „Вафлените“ 40 км край Стара Загора все така са с ограничение от 90 км/ч, но колоната, по силата на някакъв неписан консенсус, се движи със 110. Колите са много – очевидно ограниченията за пътуване в чужбина карат българина да компенсира с пътувания из страната. Тук-таме се мяркат и македонски регистрации, а на самото Черноморие доста от автомобилите са с румънски номера.

На практика Слънчев бряг вече е разделен от София само от 2 светофара и няколко „кръгови“ край Бургас. Разстоянието се взима за малко повече от 3 часа.

В самия курорт в края на юли усещането е като за края на юни. По алеите няма много хора, ресторантите са почти празни. По улиците рядко се мяркат автобуси с легендарните табелки „случаен превоз“, управлявани от шофьори с маски на устите.

Компактно запълнени са само емблематичните плажни клубове – „Какао бийч“, „Бедрум“, новият инстаграм-хит „Кики бийч“ и други подобни. Под чадърите също има достатъчно хора – със сигурност не по-малко от други лета, и причината за това е прозаична – цената на един шезлонг сега е наполовина – 4 вместо 8 лева. „Свободните зони“, където обикновено се припичат по-бедните, сега са празни.

Повечето туристи са се организирали самосиндикално – чрез директни резервации или чрез платформи като „Букинг“ и „Триваго“. Стадата курортисти, докарвани със самолети, за да прекарат седмица-две пльоснати край хотелските басейни и шведски маси, не са тук. Сервитьорите са по-любезни от когато и да било и никога не им се е налагало да говорят толкова малко на английски или руски и толкова много на български…

Звучи направо като утопия. Това ли е бъдещето на туризма? А дано, би си казал човек, ама надали. Още следващото лято, когато корона епидемията бъде победена, тук всичко ще си е по старому, пияните младежи отново ще се търкалят по тротоарите, а хотелите ще са пълни с преяли и препили с евтин алкохол чужденци. Но това лято Слънчев бряг, подобно на други български курорти, е нагледен пример как би могъл да функционира туристическият ни бранш.

Хотелите, които търсят вниманието и одобрението на индивидуалния клиент, не са толкова засегнати от кризата. С подобрена хигиена и засилено рекламно присъствие в различни интернет-платформи, а някои – и с промоционални цени, този сезон те не само ще оцелеят, но могат и да си спечелят дори нови почитатели – най-вече сред онези, които обикновено са летували в Гърция, Турция или в други страни. И това са клиенти, склонни да дават по-добри пари от групово организираните фенове на ол инклузива.

И обратно – хотелите, разчитащи само на туристически агенции, които наготово им пращат стада от курортисти на минимални цени, това лято просто остават затворени. За тях очевидно е непосилна задача да пренастроят бизнеса си така, че да таргетират индивидуални клиенти с примамливи оферти и условия. Да ги съжаляваме ли сега и да оплакваме засегнатия от короната туризъм? Не би трябвало – просто тази епидемия е като червена лампичка за всички предприемачи от бранша, търсещи бърза и лесна печалба с минимум усилия. Подобен тип бизнес не само е обречен в дългосрочен план – той по никакъв начин не е е гордост за нашия туризъм, нито пък внася в хазната кой знае какви приходи, че да жалеем за него.

Вечер по централната плажна алея на Слънчев бряг е оживено – не толкова, колкото през други лета, но не е и празно. Половината заведения и магазини обаче не работят и това прави гледката не особено приятна, а атмосферата – леко подтискаща. Пред някои напълно празни механи стоят сърдити сервитьори, чиято кисела гримаса не може да бъде скрита от никаква ковид-маска. Групите алкохолни туристи, организирано размотавани от бар на бар, ги няма. Невероятно, но факт – Слънчев бряг в момента си е чиста проба семеен курорт…

Мастодонтът на българския туризъм това лято видимо се задъхва от корона-кризата, но слуховете, че е в предсмъртна кома, са силно преувеличени. Ако изпитанието, което му дойде изневиделица, доведе до преосмисляне на бизнес-модела и по-голямо фокусиране върху индивидуалния клиент, това може да направи следващите сезони по-успешни даже от рекордните такива от последното десетилетие. Министър Ангелкова вече не боде очите на хората от бранша в националния ефир, но много предприемачи продължават да чакат най-вече държавата „да ги оправи“. Корона кризата обаче може да се окаже неочаквано полезен дезинфектант, който да донесе така нужните промени в тази индустрия и отварянето й към българския клиент.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s