Интро #107

на

Редакционният увод в августовския „Биограф“

Intro_107

Когато умираме, душите ни продължават живота си. Ако си бил гангстер, мошеник или подлец, душата ти после се вселява в магаре или в нещо ужасно.

Мохамед Ал Файед, египетски милиардер и бивш собственик на лондонския универсален супермагазин Harrods

Ал Капоне беше един от най-кръвожадните и нагли мафиоти – не само по времето на Голямата депресия, а в цялата американска история. Животът и десетгодишното му властване в подземния свят на Чикаго извадиха наяве всички пороци на „страната на неограничените възможности“. Но начинът, по който му „намериха цаката“ и безславната му съдба от онзи момент нататък все пак бяха победа над доброто над злото.

В днешно време доброто и злото стават все по-условни понятия, а границите между тях все повече се размиват. Сигурен съм обаче, че докато четете този „гангстерски“ августовски брой, ще намерите достатъчно паралели между историите, които разказваме, и съвременната българска действителност.

Тези дни се сбогуваме и с няколко достолепни личности, които бяха емблеми и примери за подражание в своите светове. Гениалният композитор Енио Мориконе. Актьорът с кадифен глас и блага душа Васил Стойчев. Благородната и възвишена предводителка на класическото образование у нас Гергина Тончева. Опърничавата, непримирима и обезоръжаващо талантлива поетеса Миряна Башева. Филантропът с голямо българско сърце Игнат Канев… Не зная Ал Капоне в какво се е преродил след жалката си смърт, но тези хора със сигурност ще се преродят в нещо също толкова красиво и добро. Докато се раждат такива като тях, гангстерите, колкото и кръвожадни да са, ще са само кратки епизоди от човешката история.

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s