Some things are Worth Fighting For

на

Ако има награда за най-добра и най-подценявана песен към филм, бих я връчил именно на тази – африканската дива Анджелик Киджо пее хитовото парче от филма „Уличен боец“ (1994). Холивудската адаптация по популярната компютърна игра беше финансирана от самите й производители със стабилния за онези времена бюджет от $35 милиона. Парите са отишли не само за ефекти и батални сцени, повечето от които – леко смехотворни, но и за хонорари на звезди като Жан-Клод Ван Дам (тогава на 33 и в апогея си), Кайли Миноуг и великия Раул Хулия (да, същия от „Семейство Адамс“), който тук прави последната си роля на голям екран, преди да почине преждевременно на 54-годишна възраст от усложнения, свързани с рак на стомаха.

Албумът на Анджелик Киджо от 1994-а се казва Aye, но в него, за съжаление, тази култова песен не е включена.

Но относно парчето – негови съавтори са самата Киджо (тя е връстничка на Ван Дам и тогава е била на 33) и новозеландският корифей във филмовото композиране Греъм Ревел („Гарванът“, „Светецът“, Sin City и мн.др.). Мистерия е защо го няма в Spotify, както впрочем и целия албум от филма, който аз навремето притежавах на диск. Дори в YouTube присъства полуапокрифно – очевидно има някакви юридически несъгласия около него. Но нейсе. Ако си го пуснете, бързо ще се убедите, че е едно от най-бомбастичните и зареждащи badass парчета, записвани някога – с убийствен плътен бас, щедра оркестрация, включваща дори брас-секция и виртуозни вокалис афро-елементи в припева.

Помня, че навремето в кратката си (и не особено успешна) кариера на радиоводещ обичах да пускам тази песен по радио „Експрес“. Начинът, по който изпълваше нощния ефир, беше като магнит за случайно сърфиращи из честотите слушатели.

И отново за филма – макар и осмян от критиците и с много нисък рейтинг (4/10) в IMDB, Street Fighter успя да спечели три пъти повече пари от инвестицията в него. С наивитета си в стил Star Wars, нескрити имитации на екшъните с Джеймс Бонд и пародийния си, но не прекалено дразнещо комизъм, от днешна гледна точка той е нищо по-малко от култов спомен за една златна киноепоха. Worth Fighting For зазвучава някъде на 55-ата минута от него. Много хора и до днес си го превъртат до този момент отново и отново, за да изпитат същата еуфория като тогава…

„Путин сигурно се радва, че е в един и същ брой с мен“. Никога няма да ми омръзне да се фукам, че този вечен любимец е дал интервю за моето списание, както и да благодаря на Ирина Асиова за това. Истински идол от времената, когато киното (и VHS-касетките) означаваха много…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s