Интро #116

на

Редакционният увод в майския „Биограф“

Лично аз бих искала да видя една много по-отворена монархия. Доскоро смятах, че тези хора са напълно безполезни и трябва да се отървем от тях. Сега не съм сигурна, че споделям същото мнение. Раздвоена съм. Но все така ненавиждам британската класова система, а кралското семейство е нейният пирамидален връх.

Актрисата Хелън Мирън, изпълнителка на ролите на Елизабет II (2006 в „Кралицата“) и Елизабет I (в едноименния сериал, 2005)

В дните, когато българите се вълнуват кой ще ги управлява в следващите години, британците имат още по-сериозни терзания. Ще я бъде ли тази монархия – такава, каквато всички я знаят от векове? Възможно ли е следващият владетел на нейния трон – принц Чарлз, чиято наскоро овдовяла майка и суверен на кралството Елизабет II е на преклонната възраст от 95 години, да се откаже от короната и от всички свързани с нея привилегии, финансирани от поданиците на някогашната империя?

Отношението на британците, но и на целия свят, към тази институция търпи не просто еволюция, а революция. Първата, която сериозно разклати репутацията на двора и порядките в него, беше незабравимата лейди Даяна. Сега една 39-годишна американка със смесена кръв – Меган Маркъл – хвърли още по-голям камък в кралската градина, след като със съпруга си принц Хари се отказаха от задълженията и правата си като членове на монархическата фамилия.

Така тези две красиви млади жени се превърнаха в своеобразен герб на новото време. Майската ни корица #116 прилича на обратната страна на сребърна монета с техните профили. Даяна и Меган – какво е общото между тези две бунтарки и какви са разликите? Ще прочетете детайлната ни съпоставка в 20-странична Cover story.

Този своеобразен „монархически“ Biograph припомня и историята на голямата любов между Елизабет II и вече покойния принц Филип. Разговаряме и с нашия монарх и бивш премиер Симеон Сакскобургготски, който разказва спомени за албанската кралска фамилия, но и споделя защо у нас въпросът за държавното устройство така и не стигна до референдум.

Но, както добре знаете, съдържанието на всеки наш брой далеч не се изчерпва с историята от корицата и свързаните с нея материали. Очакват ви 212 страници с очерци и интервюта от теми като кино, театър, музика, политика, журналистика, архитектура, спорт, мода и лайфстайл…

Приятно четене.

Георги Неделчев,

редакционен директор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s