Игри на кръстопът

на

Третият сезон на плажното риалити стартира силно и с добър кастинг, но дразни с акцентирането върху семейни драми

Новият телевизионен сезон стартира миналия уикенд с над 6-часов маратон в съботната и неделна вечер по Нова. Въвеждащите епизоди от третото издание на „Игри на волята“ поставиха рейтингови рекорди, а от bTV великодушно ги оставиха без адекватна конкуренция, позиционирайки холивудски хитове в същия часови пояс. Този факт сам по себе си е изненада – обикновено водещите телевизии не оставят на съперника шанс да изпъкне в даден формат и да зариби аудиторията с нови сюжети. С риск да загубят и от собствената си аудитория, те винаги гледат да противопоставят аналогично шоу на всяка премиера.

Забавянето на „Фермата“ с една седмица може да се тълкува като признание в аванс, че „Игри на волята“ са направили добър кастинг и че се задава силен негов сезон. Затова и от bTV са предпочели да стартират своето селскостопанско риалити без пряката конкуренция на плажните приключения по същото време.

И наистина – третият сезон на „Игрите“ започна бравурно с два маратонски епизода, в които бяха представени общо 18 участника и две състезания, изтощили ги до краен предел. Преди 2 години, когато този колумбийски формат (с оригинално заглавие Desafio), адаптиран също и в Щатите и Гърция стартира у нас, никой не му предвещаваше добро бъдеще. Първият сезон, макар и с двойно по-голяма награда за победителя (200 хиляди лева), беше с недобър кастинг, хаотична режисура и като цяло дразнещо негативна атмосфера между участниците. В последните седмици преди финала повечето хора бяха убедени, че този формат няма да дочака второ свое издание у нас.

Миналата есен обаче нещата рязко се промениха и продуцентите „уцелиха ваксата“. Подбрани бяха значително по-интересни участници, между които се развиха уникални взаимоотношения и конфликти. В ядрото на сезона бяха двете сестри от вражески племена Екатерина и Йоана, които първо правеха жертви една за друга, а после, когато ги събраха заедно, се изпокараха до смърт. Имаше и един вечно гладен зевзек – Николай, станал легендарен с изядените 35 филии с майонеза за една вечер. Целият втори сезон на „Игри на волята“ беше като телевизионна сага с невероятен сценарий, какъвто и най-талантливите драматурзи не биха могли да напишат.

Още тогава беше ясно, че за третото издание на плажното състезание по оцеляване ще се запишат не по-малко интересни участници, и това сега се вижда нагледно. Кастингът на новия сезон е още по-балансиран. Виждаме състезатели от различни прослойки, националности и етнически произход, като конфликтите между някои от тях изглеждат неизбежни. За щастие, в това шоу не ни натрапват предварително калкулирани сблъсъци, съшити с бели конци, както редовно се случваше в последните сезони на VIP Brother, например.

Ако в третото издание на „Игри на волята“ има дразнещи моменти, това е прекаленото акцентиране върху семейните драми в живота на всеки участник. Зрителят чак има чувството, че подборът е правен най-вече на базата на личните и фамилни истории. Все едно гледаме не приключенско състезание за сила и характер, а „Съдби на кръстопът“. Монолозите, в които всеки нов играч разказва за семейните си драми, бяха излишно и досадно разтеглени – напълно в стилистиката на конкурентната bTV, която открай време се опиянява от подобен „социален подход“.

Няма как другояче да се обясни и включването в такъв формат на участничка, която не може да плува (видяхме я как се плацика със спасителна жилетка в едно от първите състезания), освен с нуждата тя да запълни предварително набелязана квота и да бъде дразнител за останалите състезателки. Ако кастингът беше напълно непреднамерен и не търсеше фиксирани типажи, отговарящи на определени характеристики, вместо това момиче просто щеше да има друга кандидатка.

Но в Нова телевизия до такава степен са ни привикнали и наплашили с нагласените си и зле режисирани риалити-формати, че подобни интервенции в подбора на участници изглеждат направо невинни и не са нещо, което публиката не може да прости.

Факт е, че в третия сезон на „Игри на волята“ има поне няколко претенденти, които отсега изглеждат напълно достойни за крайни победители – и като физически, и като морални качества. Освен неизбежните циркове и сеири, в това шоу предстои да видим и достатъчно поучителни житейски примери. В това отношение „Игрите“ се оформят като наистина сериозен конкурент на „Фермата“ по bTV.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s