Фермоучение

на

Седмият сезон на селскостопанското риалити – повече религия и възпитание, по-малко екшън, но със същия черен хумор

Възстановяването на забравения възрожденски манастир „Свети Архангел Михаил“ край село Шума недалеч от Годеч, е благородна мисия, а вероучението, поднесено в достъпна и атрактивна форма, е отколешна липса и необходимост в националния прайтмайм.

В някои сезони „Фермата“ беше почти копие на „Сървайвър“ – игри на глада, в които да оцелееш с малко храна при сурови условия беше основното изискване от участниците. В седмото си издание, което стартира миналия уикенд, селскостопанското риалити на bTV все повече задълбава в посоката, в която пое още от първите си сезони – да бъде най-вече патриотично шоу с образователни и възпитателни функции.

Междуличностните конфликти и сблъсъците с брадва и трион в ръка отново са налице и изглеждат не по-малко сурови. В първите битки един от участниците дори разрани ръцете си до кръв, отказвайки да използва ръкавици за цепенето на греди. После, разбира се, в типичния си мачо стил (или пък посъветван от продуцентите) обяви, че това са били стратегическа загуба и самонараняване, за да го подценяват съперниците. Но отвъд жестоките дуели на арената, която на всичкото отгоре тази година е на стръмна поляна под жарещото лятно слънце, „Фермата“ все повече се позиционира като познавателно шоу с акцент върху българската история и обичаи. Тази година темата е религиозна и е обвързана с възстановяването на един забравен манастир край Годеч и надали има зрител, който да я сметне за недостойна за националния праймтайм. Разбира се, в bTV всяка подобна мисия е акцентирана до крайност и доведена почти до абсурд.

Еманация на това беше встъпителното видео в самото начало на стартовия епизод, в което дикторският глас на bTV – актьорът Мариан Маринов – беше оставен да декламира патетични патриотични слова с присъствие в кадър. Ефектът от това беше по-скоро комичен. Принуден да визуализира своя емблематичен тембър със собственото си и неособено популярно лице, той изглеждаше повече като буфосинхронист, който си мърда устните върху чужд плейбек. Мимиката му беше скована и безизразна като онази на задкулисния нов водещ от „Гласът на България“. Крайният резултат, както би се изразила някоя тийнейджърка, беше „крийпи“ – пресилено тържествен и казионно официозен. Все едно гледаш идиличното начало на предстоящ филм на ужасите.

Първите изпитания са в 40-градусова жега, но това не пречи на водещите понякога направо да се гаврят, описвайки напъните на участниците. Комбинацията от леко черен хумор и патриотично възпитание невинаги намира сечение сред двата типа аудитория.

За щастие, водещите-продуценти Иван и Андрей влагат достатъчно хумор и самоирония през останалото време и всячески се опитват да тушират агитационния патос на предаването. Не е съвсем сигурно обаче, че това се оценява по достойнство от повечето хора, за разлика от пишещия тези редове. От една страна, по-циничната и сеирджийски настроена аудитория се дразни от възпитателния апломб на „Фермата“ и е склонна да предпочита по-елементарните като замисъл и послания риалити-формати на Нова телевизия. От друга страна – консервативната публика, която все пак остава на честотата на bTV, невинаги е склонна да приема майтапите и маймунджилъците на двамата водещи, колкото и оригинални и наистина забавни да са те в повечето случаи. Сечението на аудиторията – зрители, които хем оценяват смисленото и поучително съдържание на „Фермата“, хем се кефят на хумора в нея (в първия епизод видяхме изхождане на крава в кадър, преследване на две пуйки, инсценировка на двоен опит за самоубийство в миналото на участник, чието епично хъркане после слушахме минути наред) може и да не е малко като количество, но надали е достатъчно за големите амбиции на медия като bTV.

С двата си неуспешни опита за самоубийство и убийственото си хъркане, добродушният бай Цоньо от село Крушево е един от най-симпатичните участници, влизали някога в българско риалити.

Извън този парадокс, който очевидно ще става все по-отчетлив с всеки следващ сезон, като риалити-шоу „Фермата“ остава продукт от най-висока телевизионна класа. Уикенд по-рано в „Игри на волята“ гледахме чудесно заснети и режисирани визитки на участниците и мислехме, че по-добре не могат да бъдат представени. Седмица по-късно обаче „Фермата“ показа, че това ниво може не само да бъде достигнато, но и надскочено. Чисто драматургически и кинематографично, въвеждането на всеки нов участник в шоуто беше като в холивудски филм. Е, леко дразнещо е, че кандидатите са принудени да произнасят думи, които не са техни, а написани от далеч по-опитни сценаристи. Но по-важен е крайният резултат – шоуто успява да те накара да симпатизираш на всеки от представените играчи. Дори се учудваш как за поредна година са успели да съберат толкова симпатични, достойни и качествени претенденти.

„Фермата“ без съмнение е предаването с най-майсторски кастинг в българската риалити-вселена. Във всеки сезон броят на участниците, заслужаващи победата, е по-голям от пръстите на едната ръка. Макар и да не оставя нито един междуличностен конфликт скрит и неразработен, това шоу не залага на скандалите и омразата между съперниците, а успява неизменно да прокара съзидателна и поучителна нишка. Докато го гледаш, понякога ти присладнява от патетика и патриотизъм, друг път хуморът леко ти нагарча, а нерядко направо изпитваш неудобство от самоиронията и майтапите на водещите. С толкова широк емоционален спектър и коефициент на полезно действие обаче, „Фермата“ си остава риалити без аналог в нашия ефир.

Конкуренцията на „Игри на волята“ тази година ще е по-силна отвсякога. Най-вероятно по-голямата част от аудиторията, търсеща приключения, сеири и сблъсъци, ще следи предимно плажните двубои по Нова. Но „фермоучението“ по bTV остава флагмански риалити проект и образец за съчетаване на приятното с полезното. Не са толкова много примерите за похарчени куп телевизионни пари, които не са отишли на вятъра.

Нормално е в седмото си последователно издание това шоу да е леко поомръзнало на публиката. Ако обаче отсъства от ефира, то би липсвало на мнозина – дори на много повече хора от тези, които го следят редовно всяка вечер. Така, както този сезон крещящо се усеща отсъствието на „Мастършеф“ от същия ефир.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s