Интро #130

на

Редакционният увод в юлския „Биограф“

Телевизионният бизнес е по-гаден от повечето други неща. Това е една отвратителна, плитка дупка за заравяне на пари, забита в сърцето на журналистиката. Нещо като дълъг и облицован в пластмаса коридор, в който се шляят крадци и сводници, а добрите хора мрат безпричинно като кучета.

Хънтър С. Томпсън (1937-2005), американски журналист и писател

У нас, а май и почти в целия свят, журналистиката днес е в окаяно състояние, аналогично на политиката – лицемерна, продажна и страхлива. Повечето й знакови лица са суетни и безмозъчни, но, което е още по-тъжно – и безгръбначни. Малцината смелчаци със собствен глас и с мироглед, по-широк от всеобщия все по-тесен кръгозор, са смятани за луди, или наистина са такива.

Нели Терзиева, която напусна внезапно този свят в началото на юни, беше съвсем друга порода журналист и човек. Енергична и пълна с идеи, лоялна и последователна, добросърдечна и жертвоготовна, но и скромна и чужда на каквато и да било суета. Ще се убедите и от снимките, илюстриращи нашата Cover story – във всяка от тях отсъства каквато и да било поза и престореност, няма и капчица тщеславие. Със 130-ата си корица отдаваме почит към личност, която принадлежи на отиваща си епоха в нашата журналистика. Дано успеем да вдъхновим нови и млади последователи на Нери.

Надявам се съдържанието на юлския Biograph да компенсира лекото закъснение, с което по извинителни причини той излиза на пазара. Пожелавам ви да го разлиствате на някое приятно място, достатъчно далеч от безумието на днешната политика.

Приятно четене!

Георги Неделчев,

редакционен директор

2 коментара Добавяне

 1. ДР. МАРИЯ ПЕТКОВА каза:

  Много, наистина МНОГО благодаря за този толкова журналистически БИОГРАФ, господин Неделчев. Струваше си чакането. 🙂 Както винаги, разбира се. Пък и аз съм абонирана, така че…:)
  Още не съм стигнала до историята от корицата. Бог да прости Нери Терзиева. Сигурно е, че е най- тежко на близките и колегите й, но за нас, нейните зрители, също остава една такава празнота. Която горчи още повече от мисълта, че едва ли някога ще бъде запълнена…Толкова е хубаво, че сте решили да я почетете с тази специална корица и история.
  Специално Ви благодаря, че отново припомнята очерка за Ориана Фалачи. Обожавам тази жена. Тя винаги е била един от моите вдъхновители и модели за това на какво е способна една жена, открила навреме това, в което истински вярва. Може да Ви се стори смешно и не особено сериозно, но…моето “аз ще стана хирург” не срещна подкрепа и поощрение, напротив. Много напротив. Само аз вярвах, че съм родена за това. Пътят ми беше дълъг, тежък и…пълен с много горчивина. Заради открит присмех и фрази като: “Хирургът е мъж. Ти гледай да се омъжиш и да родиш деца. Никой не очаква друго от теб”. Аз. Очаквах друго от себе си. И тази силна, умна, невероятна жена беше моята упора, моето вдъхновение, моята причина да не се откажа. В социалистическата България не беше кой знае колко лесно да четеш някакви неща, но когато отидох да следвам в Рим за нула време прочетох, каквото можах от Фалачи. Невероятна жена. Днес мнозина я наричат “спорен журналист с твърде ярка лична позиция”. Не било обективно за работата да има въпросната позиция. Много хора открито я наричат фашист и десен екстремист. Чудя се, биха ли посмели, ако още беше жива, за да отвърне и да се защити…Толкова се зарадвах, че отново ни я припомняте. Фалачи е една от основните причини да вярвам, че има такова чудо като истинска журналистика.
  С голямо внимание прочетох АМБЪР ХЪРД ОЧЕРНИ ВСИЧКИ ЖЕНИ. Много интересен материал. И е чудесно, че има кой да го публикува!
  Продължавам с четенето. На Вас и на екипа на любимото списание- отново голямо БЛАГОДАРЯ! 🙂 Както винаги- бъдете здрави! И хубаво лято!

  Харесвам

  1. author каза:

   И за Вал Килмър е много интересен очеркът… Приятен юли и на Вас!

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s