Интро #131

на

Редакционният увод в августовския „Биограф“

Днес банките от „Уолстрийт“ и кредитните карти не са много по-различни от гангстерите и лихварите с техните коварни заеми. Да, вярно е, че банкерите носят елегантни костюми и не чупят краката на закъснели длъжници, но те също съсипват човешки животи.

Бърни Сандърс, американски сенатор

Само за няколко седмици между 26 май и 8 юли един от най-гледаните жанрове в киното загуби три свои легенди. Три физиономии, които бяха станали емблеми на мафиотските филми – Рей Лиота от „Добри момчета“, Джеймс Каан от „Кръстникът“ и Тони Сирико от сериала „Семейство Сопрано“. Където и да зърнеш някое от тези лица, в съзнанието ти веднага изплуват сцени от незабравими филми. И за пореден път осъзнаваш тъжния факт, че оценяваме хората и техните заслуги чак когато си отидат от този свят.

Този месец Biograph отдава почит на Лиота, Каан и Сирико, и връща лентата 32 години назад, когато на бял свят се появи култовият филм на Мартин Скорсезе Goodfellas. Разказваме в детайли за създаването му, а в отделни материали анализираме подробно трайните връзки между Холивуд и мафията. Гангстерската тематика и друг път е била подлагана на дисекция в това списание, но този път – ще се убедите – достигаме нови, неочаквани дълбочини.

В този актьорски августовски Biograph казваме последно сбогом и на актьора с неустоим френски чар – Жан-Луи Трентинян. Представяме един от най-интересните чешити на българското кино, а и на българския футбол – Николай Ишков, както и незабравимия аристократ от съветските ленти Алексей Баталов (Гоша от „Москва не вярва на сълзи“). Разказваме и за легендарния създател на Чебурашка Леонид Шварцман, а накрая надникваме и в холивудския дом на българската гордост Нина Добрев.

Приключвайки рапорта си за Biograph #131 ви пожелавам шезлонгът да е достатъчно мек и не прекалено скъп, да имате някакво питие с анасонова съставка подръка, и да стоите максимално далеч от политическите безумия, поне до есента.

Приятно четене!

Георги Неделчев,

редакционен директор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s