Сергей Лавров пред журналисти в ООН, Ню Йорк

на
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov arrives for a press conference after addressing the 77th session of the United Nations General Assembly at UN headquarters in New York City on September 24, 2022. – Lavrov bitterly criticized Western nations Saturday for their „grotesque“ fear of Russia, telling the United Nations that such states were seeking to „destroy“ his country. (Photo by Ed JONES / AFP)

Пресконференцията на Сергей Лавров след 77-ата сесия на ООН – гледайте я, преди от YouTube да са измислили някаква причина да я свалят от Интернет. В рамките на 63 минути е синтезирано всичко най-важно за руско-украинския конфликт, и кристално екстраполирано на фона на „колективния запад“ в лицето на някои журналисти в залата и техните въпроси.

Руският външен министър засяга всички ракурси – от зараждането на конфликта в Донбас, призивите на Зеленски руснаците да напуснат Украйна, въздействието на САЩ върху новата киевска власт (произнася дори изтеклата реплика на Виктория Нюланд към американския посланик F*ck the EU, от края на 2013-а), брюкселската политика „или-или“ („украинците трябва да избират – или с Европа, или с Русия“), готовността за постигане на примирие още в Истанбул през пролетта и последвалото оттегляне на Киев от постигнатите почти пълни договорености (фейкът с Буча, където труповете на „руските жертви“ по централните улици странно са престояли цели два дни (?) слез изтеглянето на руските войски, преди да бъдат показани на света), през новонасадената неотстъпчивост на Зеленски, който вече не говори за никакъв украински неутралитет, до проблема със санкциите и световния глад (руски торове, над 300 хиляди тона, продължават повече от месец да стоят арестувани в пристанища и да не достигат до нуждаещите се страни, дори когато Москва се е отказала от всякакви претенции за приходи от тях)

Хладнокръвното спокойствие и умерената реторика на Лавров, незлобливата му ирония и лекотата, с която превключва от руски на английски, доказват защо този човек е дипломат №1 в света в наши дни. На настойчив въпрос на журналистка дали Китай не се опитва по някакъв начин да влияе на руската позиция, предпочита да отвърне: „Предайте на вашите читатели, зрители или слушатели, че съм отклонил отговора на въпроса ви“. На друг репортер подхвърля „Още ли не сте научили руски език? Крайно време е…“.

Давам си сметка, че този tour de force на Лавров няма да бъде изгледан от „синьо-жълтите“ фейсбук и туитър профили – това е твърде много информация за тях, и то трудна за преглъщане. Но всеки, който иска синтезирано и брилянтно поднесено знание относно геополитическите събития в света през последните години, съдържащо всички възможни гледни точки, но най-вече руската такава, тази пресконференция е безценен материал.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s