Петър Бойчев – Голям шлем

на

29 глътки от реки и редакции: забавна книга за журналисти, рибари и обикновени зевзеци

Тази атрактивна книга съдържа карикатури от четирима от най-добрите в този жанр – Иван Кутузов-Кути, Чавдар Николов, Ивайло Нинов и Илиян Савков. Текстовете, които илюстрират, са общо 29 истории – „глътки от реки и редакции“, както гласи подзаглавието. Техен автор е известният журналист Петър Бойчев, преминал през всички стъпала на професията и работил за най-големите български вестници.

„Глътките“ покриват целия ми смислен живот – от казармата, през студентството, първите тръпки да си видиш името във вестниците, та досега“, споделя публицистът, известен с неподражаемото си чувство за хумор и благия си характер. Книгата буквално гъмжи от смешни случки, разказани в лаконичен, типичен за ловък вестникар стил.

Първоначално Бойчев нямал намерение да издава спомените си – пускал по някоя история във Фейсбук. Натискът на приятели и колеги това да се увековечи в томче обаче се оказал неудържим. Така книгата се превръща в забавна история на българската журналистика от последните десетилетия, както и в своеобразен „документ на прехода“. Герои в нея са репортери, фотографи, художници, цензори от времената на соца и, разбира се, рибари.

На промоцията в носталгичното столично кино „Влайкова“ се събраха десетки приятели на Бойчев, сред които и известни журналисти като Иван Бакалов, Георги Милков, Лилия Попова, Диана Кънчева, Ивайло Данаилов, Константин Ранев, Христо Кьосев. Дори сам по себе си този факт говори, че авторът на тази книга е широка душа, а такива хора винаги са сладкодумни. Остава само някой да ги извади от рибарския, винарски и кулинарен унес и да ги застави да записват историите си. На Петър Бойчев в крайна сметка му се получило.

Момент от представянето на книгата в легендарното софийско кино „Влайкова“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s